Hlavní navigace

Češi chtějí kvalitnější potraviny. Zaplatit to má stát

30. 7. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ačkoli vládní záruka garance kvality zboží Čechům nestačí, přáli by si, aby vznikla nezávislá značka kvality, kterou bude stát finančně podporovat.

Ačkoli jsou poslední dobou Češi při svých nákupech velice citliví na cenu a vyhledávají zlevněné zboží, je pro většinu z nich nejdůležitější kvalita. Stále více lidí také upřednostňuje české výrobky, o kterých jsou přesvědčení, že jsou stejně dobré nebo dokonce kvalitnější než ty zahraniční.

Vyplývá to ze spotřebitelského průzkumu zveřejněného Radou kvality České republiky, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a Řídícím výborem Programu Česká kvalita. 

V hledáčku zájmu potraviny, na ostatní se zapomíná

Ze šetření vyplynulo, že skoro 70 % spotřebitelů by uvítalo nezávislé značení kvality a absolutní většina by podpořila jeho financování z veřejných zdrojů.

Zatím jsou ale středem zájmu v oblasti kvality spotřebního zboží spíše jen medializované chyby velkých řetězců v souvislosti s kvalitou potravin.

Ačkoli z tohoto hlediska si Češi jasně uvědomují spojená zdravotní rizika, v případě spotřebního zboží se domnívají, že mohou riskovat jen omezenou životnost či funkčnost výrobků.

Každým rokem je v EU nahlášeno do systému RAPEX kolem 2000 typů spotřebních výrobků, které jsou nebezpečné pro zdraví či život svých uživatelů. Varující je zejména vysoký – více než pětinový – podíl nebezpečných hraček, uvedl Robert Szurman, předseda Rady kvality ČR s tím, že mnoho výrobků obsahuje zakázané jedovaté chemikálie, mají nevyhovující mechanickou konstrukci nebo nedostatečnou ochranu proti úrazům elektrickým proudem.

Řada alergií, astma a mnohé kožní problémy jsou způsobeny přítomností zakázaných chemikálií v oděvech, nádobí, hračkách a dalších výrobcích, uvádí zpráva věnovaná výsledkům průzkumu.

Pro snadnější orientaci na trhu spotřebního zboží byl proto připraven Program Česká kvalita, sdružující ověřené značky kvality na českém trhu. Program dává spotřebiteli jistotu, že kvalitu a bezpečnost výrobku ověřila nezávislá zkušebna, že je neustále kontrolována kvalita ve výrobě i spokojenost zákazníků, řekl Zdeněk Juračka, předseda Řídícího výboru Programu Česká kvalita a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Národ sobě: Češi věří ve své značky

Po nekritickém porevolučním nadšení z levného zahraničního zboží (pamatujete první barevné teplákové soupravy?) se Češi opět obrátili k českým značkám. 75 % z nich už pouze název Česká kvalita vzbuzuje důvěru a 73 % dotázaných by takto označenému výrobku dalo přednost. 

Myšlenku nezávislé značky kvality podporuje 69 % dotázaných a 84 % z nich je přesvědčeno o tom, že by takový program měl být podporován z veřejných zdrojů.

Vládní záruku nebo prohlášení renomovaného výrobce naproti tomu preferuje jen minimum dotázaných.

Jak to vidí Češi

Jak už bylo uvedeno, Češi chtějí nakupovat (alespoň podle svých odpovědí) hlavně kvalitu. Kromě kvality zpracování nejvíce hledí také na cenu a značku.

Co je pro vás nejdůležitější při nakupování spotřebního zboží? (3 nejdůležitější odpovědi)

Na otázku: „Co si představujete pod pojmem kvalitní výrobek?“ pak respondenti odpovídali, že jim toto slovní spojení evokuje dlouhou životnost a trvanlivost, kvalitní materiál, ale také odpovídající cenu.

Co si představujete pod pojmem kvalitní výrobek?

Kvalitu výrobků se přímo v obchodě nejčastěji snaží zjistit z informací o složení. Ovlivňuje je ale i vzhled výrobku a zaměřují se i na zemi původu. Čím dál více spotřebitelů tedy čte údaje uváděné na etiketách.

Podle čeho rozeznáváte přímo v obchodě, že jde o kvalitní výrobek?

Tři čtvrtiny respondentů dává přednost českým značkám.

Dáváte přednost při koupi českým výrobkům?

41 % dotázaných si myslí, že české výrobky jsou kvalitnější, stejný podíl je pak považuje za stejně kvalitní, jako zahraniční výrobky. Pouze levnější je považuje 11 % spotřebitelů.

dan_z_prijmu

Myslíte si, že české výrobky jsou v porovnání se zahraničními:

Z hlediska garance, kterou by měla značka kvality zaručovat, připadá účastníkům průzkumu nejvíce spolehlivé udílení na základě hlasování spotřebitelů a posouzení nezávislou zkušebnou.

Jaká forma garance by pro vás byla při garanci kvality rozhodující?

Kromě slev, které šetří jejich peněženku, se tedy Češi začínají pídit také po vyšší kvalitě. Jak je ale znát z odpovědí, téměř stejně důležitá je pro ně také cena. To ale pak nemusí být v souladu s přáním nakupovat kvalitu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).