Hlavní navigace

Aukce frekvencí skončily, nový hráč nepřijde. Budeme stále volat draze?

21. 11. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Aukce mobilních frekvencí nám má přinést rychlý internet LTE a možná levnější volání. Je skutečně o co stát? A jaká jsou rizika?

Aukce mobilních frekvencí skončily, nového operátora se nedočkáme. Volné kmitočty získali za částku 8,5 miliardy korun stávající operátoři. Bloky A1 a A2 byly prodány T-Mobile za cenu 2,231 mld. Kč, Telefónica získala 2 aukční bloky v kategorii A2 za cenu 2,386 mld. Kč. Aukční blok A3, který byl vyhrazen pro nového operátora, získal mobilní operátor Vodafone za částku 2,664 mld. Kč. Důvodem podle ČTÚ byla neúčast nového operátora v aukci.

Aukce se nezúčastnila ani společnost Revolution Mobile s jejím ředitelem Tomášem Budníkem. Tuto společnost prodala PPF panu Budníkovi, který ji přejmenoval právě na Revolution Mobile a do médií vyjadřoval neustálý zájem na účast v aukci. Sám Budník argumentuje, že důvodem, proč se společnost Revolution Mobile nezúčastnila aukce, bylo, že investoři v této společnosti se nedokázali smířit s tím, že by se měl aukce zúčastnit také některý další hráč. V dražbě jsme pak neměli dostatečnou sílu, uvedl Budník. To se však nestalo, Sazka Communications miliardáře Karla Komárka se aukce také nezúčastnila.

Přinesou operátoři nižší ceny?

Není divu, že po aukci se skloňovalo slovo „zklamání“. Operátoři, kteří označovali Česko jako „specifický trh“ a kteří měli na našem trhu jedny z nejvyšších marží, v podstatě můžou nadále pokračovat ve své cenové politice. Čtěte více: Z mobilu voláme draze. Je šance na změnu?

Problémem také můžou být podmínky aukce, které spočívají v tom, že operátoři musí do 30 měsíců pokrýt téměř polovinu okresů, zejména řídce osídlených. ČTÚ však předpokládá, že se to podaří operátorům výrazně dříve.

Koneckonců není se ani čemu divit, že se novému hráči na náš trh vstupovat nechtělo. „Staří“ operátoři jsou totiž v mnohem výhodnější pozici, neboť mají stabilní klientskou základnu a jejich investice do frekvencí se jim už dávno vrátily. Pokud by nový operátor, který by teoreticky získal nové frekvence, nějak cenově vybočil ve prospěch zákazníka, pak ho stávající operátoři můžou cenově dorovnat a vytlačit z trhu. A pak znovu zvýšit ceny. Problémem pro nového operátora by byla také značná daňová nestabilita. ČSSD například uvažuje, že zavede selektivní daně na sektor telekomunikací, návratnost investice by se tak výrazně snížila. O tématu čtěte více: Podnikat v ČR je často za trest. Změní se to?

Bude pevný internet minulostí?

Zajímavé budou aukce také z dalšího pohledu. LTE internet totiž v některých zemích začal nahrazovat pevný internet, podobně jako mobily u nás nahrazovaly pevné linky. Mladší lidé si do svých nových příbytků zřizují pevné linky jen zřídka. A statistiky pokles pevných linek potvrzují: Zatímco ještě v roce 2001 dosahoval počet pevných linek hodnoty až 4 miliony, v minulém roce se počet pevných linek u dominantního operátora O2 snížil k 1,75 milionům.

Obdobný trend by však měl nastoupit v případě pevného připojení k internetu, který by měl být postupně nahrazován připojením mobilním. To se však u nás neděje. Důvod je prostý: zatímco v případě pevného připojení můžeme být relativně spokojení – za „dobrou“ cenu získáme připojení s rychlostí, která patří mezi nejvyšší v celém světě (a často bez omezení v podobě FUPu), u mobilního internetu 3G je situace tristní. Územní pokrytí v této síti dosahuje přibližně třetiny. V případě, že odjedete například na chatu na samotu, pak na nějakou serioznější práci můžete s mobilním internetovým připojením zapomenout. A LTE? To se jen testuje ve velkých městech.


Autor: Webové stránky T-Mobile ke dni 31.10.2013

Pokrytí 3G internetem u T-Mobile (světle růžová do 236,6 kbit/s, růžová do 21,6 Mbit/s, modrá do 100 Mbit/s) 

Žijete v zahraničí? V některých zemích pevný internet nepotřebujete

Přitom v některých zemích pevný internet potřebovat nebudete, je totiž dražší než v případě, že máte ten mobilní. Například v ekonomicky zaostalejším Srbsku je možné si zařídit 3G internet s velmi dobrým pokrytím, FUP 15 GB a rychlostí až 42 Mb/s (podle zkušeností běhá minimálně s rychlostí 2–3 Mb/s, běžně 10–15 Mb/s) v přepočtu za 200 Kč/měsíc. Tip: Chcete z mobilu volat levněji? Poradíme vám, jak na to

Musíte však uzavřít smlouvu na jeden rok, pak získáte zdarma i 3G modem. S takovým internetem sice nebudete moci stahovat filmy ve kvalitě blu-ray (nedělejte to, nemusí to být legální), na druhou stranu tento internet uspokojí většinu běžných uživatelů, kteří pevný internet potřebovat nebudou. Pro náročnější uživatele lze jako příklad uvést mobilní služby ve Finsku, které obsahují 5000 min/SMS a neomezený LTE internet (bez FUP), a to za cenu  25–30 EUR měsíčně. Tam pevný internet v podstatě také nepotřebují.

dan_z_prijmu

Proč jsou u nás výrazně vyšší ceny?

Proč je český trh specifický, jak ho nazývají operátoři, a ceny jsou na něm výrazně vyšší? Důvody, proč je to u nás horší, vidím v zásadě dva. Prvním je diletantské a velmi špatné rozhodnutí vlády Miloše Zemana (ministra dopravy Peltráma a zřejmě s poradním hlasem i tehdejšího šéfa ČTÚ Stádníka) snížit počet „licencí“ pro 3G frekvence ze čtyř na tři, čehož důsledkem bylo, že na trh nemohl poté vstoupit nový operátor (typu H3G v Británii třeba), protože pro něj nebyly frekvence. Operátoři mají přitom daleko více spektra, než kdekoli jinde v Evropě – pokud se dobře pamatuji, jedinou zemí, kde mají pásmo 2100 MHz určené pro 3G rozdělené na tři a nikoli na čtyři či pět dílů, je zmíněné Finsko, uvedl jeden ze znalců českého telekomunikačního trhu, který si nepřál být jmenován.

Stát také podle něj navíc právo k využívání kmitočtů neobdařil žádnými podmínkami, jako je rychlost pokrývání, povinnost vydat velkoobchodní nabídku a podobně, což také řada regulátorů v západní Evropě učinila. Šlo mu jenom o peníze, kterých nakonec stejně moc nedostal. Tímto rozhodnutím z roku 2001 se fakticky zablokovala možnost vstupu síťové konkurence na trh až do nynější aukce, dodal. Bude tedy zajímavé sledovat, zdali se český mobilní trh po aukci vůbec nějak rozhýbe.

Jste spokojeni se svým současným českým mobilním operátorem?

  • ANO - mám T-Mobile.
    9 %
  • NE - mám T-Mobile.
    28 %
  • ANO - mám Vodafone.
    17 %
  • NE - mám Vodafone.
    24 %
  • ANO - mám Telefóniku.
    8 %
  • NE - mám Telefóniku.
    19 %
  • ANO - mám U:fona.
    1 %
  • NE - mám U:fona.
    1 %
  • ANO - používám zahraničního mobilního operátora.
    1 %
  • NE - používám zahraničního mobilního operátora.
    1 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).