Ceny obědů rosto, za čtyři roky šly nahoru o celých 25 %. Do 120 Kč se v současnosti najíte jen ve třech moravských městech v Ostravě, Olomouci a Jihlavě. Ceny výrazně stouply zejména v uplynulých 12 měsících. Ještě před rokem jste si oběd do 120 Kč pořídili v celé republice kromě Brna a Prahy. Průměrná útrata za oběd vás nyní v celé ČR vyjde na 127,40 Kč. Vyšší ceny jsou přitom v Čechách. Vyplývá to z průzkumu Ticket Restaurant® Card Indexu, který vzniká na základě plateb více než 180 tisíc tuzemských zaměstnanců, jenž k úhradě obědů ve stravovacích zařízeních používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant.
Náklady restaurací rostly rychleji než inflace. Platí to jak pro energie (elektřinu i plyn), tak pro většinu potravin. Rostly i mzdy kuchařů a číšníků. Velmi nízká nezaměstnanost a velká konkurence zvýšily cenu jejich práce, což se logicky promítlo do cen,
uvádí Zbyněk Vystrčil ze společnosti Edenred.
Na zdražování zareagovalo i Ministerstvo práce a sociálních věcí, když koncem prosince 2019 oznámilo navýšení hodnoty daňově optimálního příspěvku ve formě stravenky ze 123 na 131 Kč.
v Ostravě, Olomouci a Jihlavě