Hlavní navigace

Účet GEnius bene+. Za věrnost dostanete 50 Kč, za porušení zaplatíte trojnásobně

7. 1. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: GE Money Bank
S novým běžným účtem dostanete malou finanční prémii, stačí splnit jednoduché podmínky. Nejde ale o akci „napořád“.

GE Money Bank na včerejší tiskové konferenci představila nový bankovní účet s názvem Genius bene+. Banka tento účet prezentuje jako „nejlepší na trhu“, neboť klientům může přinést drobnou finanční odměnu. Účet byl podle banky vytvořen na základě průzkumu: Z průzkumu mezi klienty bank vyplývá, že účet zdarma považují za samozřejmost a také si myslí, že by za věrnost měli dostávat pravidelnou odměnu. Nový účet GE Money Bank to splňuje, říkal Zdeněk Kartous, manažer depozitních produktů GE Money Bank.

Kromě toho, že je účet bez běžných poplatků, můžete k němu získat drobnou finanční odměnu ve výši 50 Kč. Stačí si měsíčně na účet posílat 10 000 Kč, pro získání finanční částky však už je nutné utratit debetní kartou alespoň 5000 Kč: Ani to nebude pro zákazníky problém – z našich zkušeností víme, že na naprosté většině platebních karet, které jsme vydali, se uskuteční transakce přibližně v této částce. Jsme proto přesvědčeni, že klienti s novým účtem podmínku pro získání odměny splní, je si jistý Zdeněk Kartous. Účet se také nejmenuje Genius bene+ nadarmo, můžete také získat odměny až do výše 30 % za platby kartou v partnerské síti bene+.

Je také nutné připomenout, že v případě, že si na účet nepošlete 10 000 Kč, pak vás to bude „bolet“ třikrát více, než činí finanční bonus – banka si strhne 149 Kč za „vedení účtu“.

Parametry účtu Genius bene+
  • Příchozí a odchozí platby bez poplatků zadané přes IB
  • Zřízení, změna, zrušení TP, inkas a SIPO přes IB
  • Debetní karta MasterCard Debit nebo Maestro.
  • 4 výběry z bankomatů GE Money Bank v ČR, další výběr u GE vyjde na 15 korun, výběr z bankomatů jiných bank je za 40 Kč.
  • Možnost vlastnit platební nálepku (0 Kč)
  • SMS a e-maily o pohybech na účtu.
  • Elektronický výpis.
  • Vedení kontokorentu.
  • Internetové bankovnictví.
  • Sleva ze sazby hypotéky (nutné mít obrat na účtu alespoň ve výši 15 000 Kč).

Historie se (ne)opakuje

Finanční částka jako bonus při útratě s debetní kartou ve výši 5000 Kč sice není nijak enormní, ročně se však může jednat o přilepšení ve výši 600 Kč. V podstatě to znamená, že když utratíte přesně 5000, pak vám banka zpátky vrátí 1 %. 

Je také nutné připomenout, že služba, kdy klienti dostávají drobný finanční bonus za „věrnost“, není nová. Například u Raiffeisenbank bylo možné do roku 2013 získat u eKonta 20 Kč měsíčně v případě, že jste si posílali na účet minimálně 25 000 Kč měsíčně. 

GE patří prvenství ve finančních bonusech za platbu debetní kartou. Ještě v roce 2009 jako první a jediná banka dávala tyto bonusy při platbě debetní kartou:

  • 0,40 % Maestro
  • 0,50 % MasterCard Standard
  • 0,60 % MasterCard Gold

Program „Odměna za platbu kartou“ běžel od 1. 5. 2008 a skončil 1. 5. 2010, kdy banka držitele debetních karet zařadila do programu bene+. Tím sice mohli dosáhnout na vyšší slevy, ale jen u těchto partnerů. Nejdéle vydržel bonus u zlaté karty. Sice byl snížen na 0,50 %, ale fungoval ještě rok.

Zatímco vydavatelé karet rozdávali procenta na kreditkách, GE je uměla dávat i na debetkách.

Účet je vhodný především pro klienty, kteří nevyužívají nebo odmítají využívat možnosti „alchymie“ kreditních karet. Kreditní karty vám totiž přímo vrací až 2 % z platby či pomocí nich sbíráte „bonusové body“, se kterými poté můžete zakoupit nějaké zboží podstatně levněji. Je ale také nutné podotknout, že se jedná o placený produkt: Za vedení „vracejících“ kreditních karet většinou platíte měsíční poplatek.

V případě GE Money Bank však máte vedení kreditních karet na rok bez poplatků, po roce za ně však zaplatíte: za MoneyCard Plus to bude 49 Kč a za vedení MoneyCard Gold už 99 Kč měsíčně. Znamená to, že aby vám kreditní karta GE Money Plus ušetřila více než karta debetní, tak s ní musíte po roce utratit více než 10 000 Kč (100 Kč bonus – 49 Kč vedení karty).

GE klienty loví přes akce

V současnosti má GE Money 1 milion klientů, téměř pětina má nějaký úvěrový produkt. Na trhu expanduje jak výraznou reklamní kampaní s mrznutým kocourem, tak i atraktivní nabídkou pro nové klienty. Cílem nového účtu je pochopitelně akvizice dalších klientů.

Některé bývalé akce banky k tomu jistě dopomohly. Například v minulosti bylo možné získat 1000 Kč za založení účtu (pokud jste ho měl 3 měsíce a z toho alespoň dva měsíce jste splnil podmínky, bylo však nutné vlastnit voucher na prémii 1000 Kč). Atraktivní je akce u kreditní karty, která vám může za 4 měsíce vrátit z plateb 2000 Kč (500 Kč měsíčně), například prostřednictvím jednoho ze zvolených programů, který vrací 10 % v případě plateb na internetu. O tématu čtete: Vydělejte na bankách, rodinný rozpočet získá i 5000 Kč 

Bonusy za platbu kartou dlouho nevydrží

Je také potřeba připomenout, že Evropské unii (EU) se nelíbí vysoké poplatky za platby kartou, a chce je proto drasticky omezit. Údajně se na nich vybere 10 miliard eur, což je podle EU moc, mají proto dosáhnout maximálně 0,3 % hodnoty transakce u kreditních karet a 0,2 % u karet debetních. „Tento návrh je dobrý pro zákazníky, je dobrý pro obchod a je dobrý pro Evropu. Povede k nižším cenám a transparentnosti nákladů pro zákazníky,“ uvedla komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová. Znamená to, že pokud banky budou nadále vracet, ať už prostřednictvím debetních karet nebo kreditních karet, 1–2 % z plateb, pak na tom můžou výrazně prodělat.

Během několika let konec konců vlivem konkurence došlo ke snížení poplatků za platby s kartou a některé banky tak musí u kreditních karet toto „bonusové vracení části plateb“ vyvoleným dotovat prostřednictvím klientů, kteří prošvihnou bezúročné období a musejí tak svůj dluh splácet s poměrně vysokým úrokem.

skoleni_15_4

V případě účtu bene+ a plateb s debetní kartou si však žádné peníze nepůjčujete. Pokud například u GE Money splní podmínky pro získání 50 Kč bonusu přibližně třetina klientů (300 000), znamenalo by to každý měsíc náklad ve výši 15 mil. Kč s tím, že by se na platbách u obchodníků vrátil jen zlomek prostředků zpátky. Lze tedy vyjádřit i určité pochybnosti nad dlouhodobou udržitelností parametrů tohoto bonusu v případě, že EU skutečně zavede tuto regulaci. Na druhé straně, banka může tento benefit dotovat z jiných zdrojů, např. ze svých úrokových marží.

Je proto potřeba podotknout, že GE Money u účtu bene+ negarantuje dobu trvání tohoto bonusu. Může tak dojít k jeho zrušení během několika měsíců. Uvidíme tedy, zdali se ho bance podaří dlouhodobě udržet.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).