Hlavní navigace

Vzhůru do ráje!

23. 4. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Chcete podnikat bez vedení účetnictví a bez placení vysokých daní? Je mnoho zemí, kde se vám tento sen může splnit! Založte si společnost v "daňovém ráji". Jak je poznáte a co k jejímu založení potřebujete? A kdy se vám to vyplatí?

Znaků daňových rájů je několik:

  • nízké, popř. nulové daně pro určité podnikatelské subjekty,
  • jednoduché požadavky k založení,
  • přehledné předpisy (důraz je kladený na maximální diskrétnost, anonymitu, ochranu aktiv společnosti a jednotlivce, minimální zásahy ze strany úřadů),
  • vyspělá infrastruktura,
  • rozvinutý finanční sektor.

Mezinárodně jsou daňové ráje označovány jako offshore. Anglický výraz offshore znamená mimo pobřeží a v minulosti se používal k označování menších ostrovů ležících mimo pobřeží vyspělých států (původně byl tento výraz používám především u britských kolonií). Českým ekvivalentem je pojem daňový ráj (z anglického tax heaven).

Většinou jde o země rozlohou i počtem obyvatel velice malé. Ovšem podle nashromážděného majetku je tomu úplně jinak. Příkladem jsou především offshore centra Hongkong a Kajmanské ostrovy, které patří mezi pět největších finančních center světa, hned po metropolích největší důležitosti – New Yorku a Londýnu.

Počet založených společností v některých daňových rájích (Britské Panenské ostrovy, Kajmanské ostrovy, Lichtenštejnsko) dokonce převyšuje počet obyvatel. Většina těchto zemí je zároveň velkým turistickým lákadlem – např. Monako, Lichtenštejnsko, ostrovy Karibské oblasti apod.

Založení společnosti v daňovém ráji
Nejspíš si říkáte, že zakládat firmu v kterémkoliv takovém ráji je složité, když je to takový lán cesty. Ale chyba lávky! Chcete-li si dnes založit offshore firmu, nemusíte cestovat vůbec nikam. Existuje celá řada poradenských firem (lze je mimochodem velmi snadno nalézt i na Internetu), které za vás firmu založí třeba na druhé straně zeměkoule. Takovéto firmy dokonce nabízí i tzv. předregistrované firmy – tzn. firmy, které již jsou delší dobu registrovány a vy si je prostě „koupíte“.

Dále už zbývá jen zorganizovat tvorbu většiny zisku v offshore společnosti a zdaňovat zisky prostřednictvím místních orgánů. Příkladem takovéto činnosti může být poskytování nejrůznějších služeb, obchodní činnosti apod.

Podklady nutné pro založení společnosti v daňovém ráji
Chcete-li si na základě uvedených skutečností opravdu založit „offshore“ společnost, budete potřebovat následující:

  • obchodní jméno společnosti,
  • memorandum o hlasovacích právech společníků,
  • adresu registrovaného sídla společnosti (přirozeně toto sídlo musí být v daném daňovém ráji),
  • jméno, příjmení, bydliště a národnost každého člena představenstva a dozorčí rady.

Přínosy offshore
A celkové přínosy subjektu typu offshore?
Ve většině offshore oblastí se platí jen tzv. roční paušální vládní daň, která se odvíjí od výše příjmu společnosti. V daňových rájích zpravidla panuje minimální kontrola offshore společností ze strany vládních institucí.

Většina offshore oblastí garantuje naprosté utajení vlastnictví offshore společnosti, která se opírá o právní normu příslušné oblasti, kdy je jako trestný čin kvalifikován únik informací o skutečných majitelích společnosti. Řada oblastí – kromě finančního trestu – pamatuje i na trest odnětí svobody až v délce několika let za vyzrazení těchto důvěrných informací. Tato zákonná norma se vztahuje i na případné dotazy ze strany cizích vlád, úřadů či daňových inspektorů na majitele dotazované společnosti.

dan_z_prijmu

V případě, že je offshore firma uvedena jako společník ve společnosti založené v ČR (např. v s.r.o.), mohou vlastníci této offshore společnosti aktivně řídit českou firmu a při tom zůstat v naprostém utajení.

Kdy se vyplatí založení offshore společnosti?
Při rozhodování, jestli se založení offshore společnosti vyplatí, je namístě zvážit především:

  • cenu založení takovéto společnosti (firmy specializované na tuto oblast uvádí cenu již od USD 1000 – liší se dle jednotlivých oblastí)
  • roční poplatky za offshore společnost (od druhého kalendářního roku výše – cena je v řádu stovek USD – liší se dle jednotlivých oblastí)
  • náklady na platební styk a vedení firemního účtu v zahraničí. K tomuto účtu však lze zřídit přístup prostřednictvím internetového bankovnictví – tzn. ovládat ho odkudkoliv ve světě.
  • Náklady na finanční transakce s českými firmami – v případě jakékoliv transakce jde o mezinárodní platbu, která je přirozeně zpoplatněna vyšším poplatkem, než je tomu u platby prováděné v rámci jedné země.

Vyplatí se vám založení společnosti v daňovém ráji?

  • Ano, už ji mám.
    10 %
  • Ano, v nejbližší době ji založím.
    18 %
  • Ano, zvažuji její založení.
    52 %
  • Ne, příjmy bych neuměl/a převést.
    5 %
  • Ne, nemám příjmy.
    9 %
  • Ne, je to moc riskantní.
    5 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).