Hlavní navigace

Vyplatí se švarcsystém? Spočítali jsme, kolik ušetříte

5. 3. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Švarcsystém se stává terčem politiků, kteří ho chtějí co nejdůsledněji potírat. Ale má tento boj smysl? Vyplatí se pracovat prostřednictvím tohoto systému?

Znáte to. Pustíte si v televizi zprávy a dozvíte se zase nějakou novou korupční aféru. Sami si poté položíte otázku, zdali má v takové situaci  placení daní smysl. Možná si řeknete, že nedávná nabídka od vašeho zaměstnavatele „přejít na OSVČ“ (tj. mít větší úsporu na daních) není tak špatný nápad.

Legální, nebo ne?

Švarcsystém je  pojmenován po benešovském podnikateli Miroslavovi  Švarcovi, který všechny své pracovníky propustil a začal jim nabízet práci prostřednictvím živnostenského listu. Úřadům se to nelíbilo a soud ho poslal na 18 měsíců do vězení. Pro jistotu ještě federální shromáždění ČSFR nenechalo nic náhodě a schválilo novelu zákona o zaměstnanosti, která švarcsystém od 1. 1. 1992 zakazovala. 

Nic však nezabránilo jeho dalšímu rozmachu. Většina vlád švarcsystém tolerovala, některé ho dokonce chtěly plně zlegalizovat. Bohužel od slov nikdy nedošlo k činům. Příkladný může být i starší  rozhovor s Mirkem Topolánkem a titulkem: Mirek Topolánek: Zákaz švarcsystému omezuje podnikání.

Příznivci tohoto systému říkají, že by se raději vyhnuli veškerým odvodům. Pokud nějaké musí platit, tak ty prostřednictvím živnostenského listu jsou pro ně ještě akceptovatelné. Kdyby totiž podle nich OSVČ nebyly, spousta lidí by přišla o své živobytí, protože by se jim klasický zaměstnanecký poměr nevyplatil. Nebo by byli vedeni na úřadu práce a ještě by pracovali načerno. Stát by tedy byl ve velké ztrátě.

Odpůrci naráží na nerovné prostředí a raději by snížili odvody zaměstnancům a zvýšili je živnostníkům. Ať už jsou argumenty jakékoliv, skutečnost je, že přechod na „švarcsystém“ se finančně vyplatí oběma stranám (zaměstnanci i zaměstnavateli). Oba dva argumenty mají své reálné opodstatnění. 

Pozor, švarcsystém je  nelegální a hrozí za něj vysoký postih. Podle novely zákona hrozí firmám pokuta až do výše deseti milionů korun, nejnižší částka je přitom 250 000 Kč. Zaměstnanec může dostat až 100tisícovou pokutu, což je desetkrát více než v minulosti. Pracovat jako OSVČ se však někomu stále vyplatí, což si ukážeme na následujícím příkladu:

Příklad:

Zaměstnanec pracuje už druhým rokem jako dělník u subdodavatele jedné významné automobilky. Každý měsíc si vydělá 24 000 Kč hrubého. Po odvodech tak jeho čistá mzda dosahuje 18 600 Kč. Náklady zaměstnavatele jsou v tomto případě 32 161 Kč. Zaměstnavatel mu navrhne přechod na práci přes živnostenský list s tím, že bude dostávat 30 000 Kč na svůj podnikatelský účet.

Po přechodu na OSVČ bude moci pracovník uplatnit 60% paušál, čímž jeho daň bude nulová a vyměřovací základ dosáhne 72 000 Kč. Je to méně, než je minimální vyměřovací základ pro rok 2012 ve výši 75 420 Kč, jeho odvody tedy dosáhnou minimální hranice. V roce 2012 tak na zdravotním pojištění zaplatí 20 364 Kč a u sociálního pojištění 22 032 Kč. Celková daňová povinnost dosáhne 42 396 Kč. To znamená, že každý měsíc na odvodech zaplatí 3533 Kč. Jeho čistý příjem tak po odečtení odvodů dosáhne 26 467 Kč, což je o 7867 Kč více než při zaměstnaneckém poměru. Zaměstnavatel na tom bude lépe o 2161 Kč.

Zhodnocení

Přechod na zaměstnanecký poměr se vyplatí oběma stranám. Jak jsme již napsali, zaměstnanec na tom vydělá částku 7867  Kč a zaměstnavatel 2161 Kč.

Zaměstnanec si také musí dát pozor ohledně dovolené a dalších luxusních výdobytků hlavního pracovního poměru, protože se neuplatňuje pra­covní zákoník. Někteří zaměstnavatelé to řeší prostřednictvím „gentlemanské dohody“, kdy pro „zaměstnance na živnosťák“ platí stejné podmínky jako pro „normální zaměstnance“, ale takováto dohoda nemá žádnou právní váhu a nemůže být proto vymáhána. Podobná situace je při pracovních úrazech, ty právně vzato ve švarcystému neexistují, resp. nelze je uplatnit.

Výhody a nevýhody ze strany zaměstnance (podle příkladu výše)

Zaměstnanec dostane o 7867 Kč více než v případě zaměstnaneckého poměru.

Zaměstnanec není vázán výpovědní dobou, nebo je kratší než zákonem stanovená.

Je to nelegální! Hrozí pokuty až do výše 100 tisíc korun. (Musí vám to ale prokázat.)

Zaměstnanec nemá právní nárok na dovolenou, odstupné a další práva garantovaná pracovním zákoníkem.

Zaměstnanec si musí odevzdávat daňové přiznání a vést si případně daňovou evidenci.

Vztah je upravován dohodou mezi oběma stranami dohodou, nikoliv zákonem.

Výhody a nevýhody ze strany zaměstnavatele

Úspora mzdových nákladů. Zaměstnavatel nemusí platit žádné odvody.

Možnost flexibilně obsazovat pracovní místa, a tím lépe reagovat na potřeby společnosti.

Vztah je upravován mezi oběma stranami dohodou, nikoliv zákonem.

Je to nelegální. Minimální pokuty jsou ve výši 250 000 korun, ty maximální až do výše 10 milionů korun.

Vyšší fluktuace zaměstnanců.

Inspirujte se u poslanců

Je také zvláštní, že proti švarcsystému brojí lidé, kteří ho ve velké míře sami využívají. Příkladem mohou být samotní poslanečtí asistenti, kterým je na živnostenský list vypláceno až 35 000 Kč měsíčně. Někteří poslanci měli jako své asistenty i rodinné příslušníky.  Podle Romana Žambocha ze sněmovního tiskového odboru na tom prý nic nelegálního není. Asistenti neposkytují své služby na základě pracovní smlouvy, protože jim sněmovní kancelář nezadává práci, není ani určena pracovní doba a rozsah činnosti a výkon práce. Smlouva tedy nesplňuje znaky pracovní smlouvy podle zákoníku práce, řekl Žamboch pro Lidové noviny.

Kancelář sněmovny vlastně dala najevo, že všechny profese, které (a nejčastěji ty dělnické) vyžadující systematičnost, přítomnost na pracovišti, vztah nadřízený-podřízený a stálou pracovní dobu, musí být zdaněny více než ty ostatní. Možná je to i jeden z důvodů, proč máme nedostatek technicky zaměřených zaměstnanců. Zaměstnavatelé nejsou schopni vzhledem k vysokým odvodům nabízet atraktivní nástupní mzdy.

dan_z_prijmu

Závěr 

Živnostníci to nemají lehké a boj proti nim bude nejspíše pokračovat. Různé kontroly údajně přitvrdí. Z tohoto pohledu je zajímavý pohled liberálních ekonomů. Švar­csystém by podle nich měl být co nejdříve zlegalizovaný a zaměstnanci by si sami mohli vybrat, jak budou zaměstnáni. Pokud by si vybrali práci přes živnostenský list (současné odvody připouštějí), měli by hradit vyšší spoluúčast v systému zdravotního pojištění nebo mít také výrazně krácený důchod. Pak se současné nespravedlnosti odbourají a tyhle diskuze se stanou bezpředmětné. 

Co si o tomto názoru myslíte vy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).