Hlavní navigace

Tipy na výlety za bankovnictvím a mincovnictvím

3. 5. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Pokud vás baví vrtat se v penězích i ve volném čase, máme pro vás tipy, kam můžete jet letos na dovolenou nebo jenom na výlet a dozvědět se něco o bankovnictví nebo o mincovnictví.

Expozice v České republice

Regionálním muzeu v Teplicích, které je umístěno ve zdejším zámku, můžete obdivovat exponáty v tzv. numismatickém kabinetu. Vystavené mince i papírová platidla návštěvníky seznamují s vývojem platidel, která byla používána na našem území od nejstarších dob až po současnost.

Numismatická expozice je součástí jedné z prohlídkových tras, takže si vedle numismatického kabinetu můžete, resp. vlastně musíte prohlédnout také další expozice muzea. Konkrétně se jedná o expozici umění 14.–18. století, historických hodin a zámeckých interiérů a o expozici lázeňství.

Bohužel již neexistuje numismatická expozice „Dějiny peněz na Moravě“, o které jsem se zmínil v dřívějším článku a kterou provozovalo Moravské zemské muzeum v Brně v prostorách tzv. Biskupského dvora.

Výstavy v zahraničí

Pokud pojedete do slovenských Košic, zastavte se ve zdejším Východoslovenském muzeu. V jeho bohatých sbírkách si můžete prohlédnout tzv. Košický zlatý poklad, který tvoří 2920 zlatých mincí, medaile a zlatý řetěz. Poklad byl uschován pravděpodobně kolem roku 1679, kdy město obsadila povstalecká uherská vojska, která bojovala proti vládě Habsburků.

Uvedené cennosti byly uschovány v budově tzv. Spišské komory (tedy místního „finančního ředitelství“), kde byl objeven v průběhu stavebních prací dne 24.srpna 1935. Tento poklad byl před několika lety vystaven i v nové budově Národního muzea v Praze.

Ještě nedávno bych vám mohl doporučit návštěvu tzv. mincovního kabinetu (Münzkabinett) v Residenčním zámku (Residenzschloss) v Drážďanech. Uvedená expozice je však od poloviny března 2017 uzavřená, a to na „přechodnou dobu“ – nikdo ovšem zřejmě dnes neví, na jak dlouho to bude. A to byla tato expozice otevřena teprve nedávno – je to velká škoda.

Důvodem pro uzavření této expozice jsou ovšem velmi vážné technické důvody. Na povrchu stříbrných mincí a medailí, které nebyly konzervovány, se totiž vytvořil mléčně bílý povlak místo přirozeným způsobem vznikající patiny. Zasažené předměty samozřejmě byly okamžitě odebrány z vitrin, ve kterých byly vystaveny, a nyní se již o ně starají odborníci z restaurátorských pracovišť. Protože dosud není známo, co způsobilo tyto nežádoucí změny, je nutné velkou pozornost věnovat také dosud nezasaženým stříbrným mincím a medailím.

Rovněž některé centrální banky provozují ve svých budovách v hlavních městech svých států nejrůznější peněžní expozice (tedy nejenom ČNB, jejíž expozice je vám zcela jistě velmi dobře známa). Návštěvní hodiny bývají různé, v každém případě ovšem (v různém rozsahu) odpovídají pracovní době centrálních bank, tj. nejsou přístupné např. o sobotách, nedělích nebo státních svátcích. Vstup do nich bývá zdarma.

Jedná se např. o níže uvedené centrální banky. Bližší informace o uvedených expozicích naleznete na internetových stránkách příslušných centrálních bank, které jsou uvedeny v níže uvedeném textu.

Organizační součástí Brazilské centrální banky je i peněžní muzeum, ve kterém jsou vystaveny brazilské i zahraniční mince, bankovky a ostatní platební prostředky, a to včetně numismatických kuriozit.

Také Bulharská centrální banka provozuje ve svojí budově vlastní muzeum. Vystaveny jsou v něm mince, které byly vyraženy na Balkáně v celém průběhu historie, tedy již od antických dob. 

Organizační součástí Finské centrální banky je rovněž muzeum, které návštěvníky seznamuje s historií peněz ve Finsku, s úkoly centrální banky a jejím místem v Evropském systému centrálních bank. Kromě stálých expozic se v něm uskutečňují také krátkodobé výstavy.

Součástí Centrální banky Izraele je rovněž návštěvnické centrum, ve které se zájemci mohou dozvědět řadu informací např. o historií mincí a bankovek, a to nejenom izraelských.

Ve foyer budovy Maltské centrální banky je umístěno její „měnové muzeum“, ve kterém jsou vystaveny bankovky i mince zemí a území, se kterými obyvatelé Malty obchodovali (včetně např. slavného starověkého města Karthága), a také maltské sběratelské a pamětní mince.

Dobrá zpráva je, že expozice Peněžního muzea centrální banky Německa ve Frankfurtu nad Mohanem (neboli Geldmuseum der Deutschen Bundesbank), o které jsem se zmínil ve zmíněném původním článku, byla po rekonstrukci koncem roku 2016 znovu otevřena. Tato expozice je velmi rozsáhlá, dozvíte se v ní mnoho informací nejenom o hotovosti, ale např. také o měnové politice. Viz www.bundesbank.de.

skoleni_15_4

Rovněž v návštěvnickém centru Nizozemské centrální banky se můžete seznámit se vzrušujícím světem peněz.

Jako organizační součást Národní banky Rumunska také existuje peněžní muzeum, v jehož expozici si je možné prohlédnout nejhodnotnější numismatickou expozici v zemi. Vystaveny v ní jsou především historické mince, které byly vyraženy na území dnešního Rumunska.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se dlouhodobě věnuje tématům bankovních služeb.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).