Hlavní navigace

Tečka za levnými hypotékami? Čeká se obrat a zdražování

23. 2. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Hypotéky zlevňovaly od loňského jara prakticky celý rok. Stále klesají, ale už jen mírně. Vše nasvědčuje tomu, že obrat je na dohled a úvěry na bydlení budou letos pravděpodobně růst.

Zatímco my jsme loni na jaře šili roušky a učili se žít v nouzovém stavu, banky začaly v reakci na pandemii zlevňovat hypotéky. Nejdřív ty menší, postupně se přidali i velcí hráči.

Česká národní banka opakovaně snížila základní úrokovou sazbu a částečně rozvolnila pravidla pro získání úvěru na bydlení. Zlevňování trvalo prakticky celý rok 2020 a tečku za ním neudělal ani rok letošní. Alespoň prozatím.

I v lednu šla průměrná úroková sazba dolů, a to už 10. měsíc v řadě. Dostala se na úroveň 1,94 %, což bylo oproti loňskému lednu o 0,42 % méně, vyplývá ze statistiky ukazatele Fincentrum Hypoindex. V porovnání s koncem loňského roku už bylo zlevnění jen nepatrné, o 0,02 procentního bodu. Pokles už je tedy minimální a podle ekonomů je na dohled obrat a postupný růst úrokových sazeb. O tom se ale mluví už několik posledních měsíců a sazby hypoték stále sestupují, byť už jen mírně.

Úrokové sazby pro nové hypotéky k 1. únoru 2021
Banka   Fixace na 1 rok Fixace na 3 roky  Fixace na 5 let LTV
Air Bank  od 1,99 % do 80 %
Banka CREDITAS  od 2,39 %  od 2,19 % do 80 %
Česká spořitelna od 2,74 %  od 2,24 %  od 2,14 % do 80 %
ČSOB od 1,99 %  od 1,99 %  od 2,09 % od 70 do 80 %
Equa bank od 3,99 %  od 1,89 %  od 1,89 % do 80 %
Fio banka od 1,38 %  od 1,48 %  od 1,58 % do 80 %
Hypoteční bank od 1,99 %  od 1,99 %  od 2,09 % od 70 do 80 %
Komerční banka od 2,49 %  od 2,29 %  od 2,29 % do 80 %
mBank od 2,74 %  od 1,69 %  od 1,64 % do 80 %
MONETA Money Bank od 1,99 %**  od 1,99 %**  od 1,99 %** do 80 %
Raiffeisenbank od 1,99 %  od 1,99 %*  od 1,99 % od 70 do 80 %
Sberbank od 2,19 %*  od 2,19 %*  od 1,79 %* do 80 %
UniCredit Bank  od 1,79 %**  od 1,89 %** do 80 %

*meziměsíční pokles sazeb,**meziměsíční růst sazeb, zdroj: Fincentrum Hypoindex

Vzhledem k tomu, že cena zdrojů již několik měsíců roste a pozvolna se zvyšuje i rizikovost úvěrů, je pokračující pokles průměrné sazby překvapující. Podíl nesplácených úvěrů ale zatím není tak vysoký, jak banky očekávaly při první vlně pandemie, uvedl k výsledkům hypotečního trhu za leden Jiří Sýkora, hypoteční specialista společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Blízký obrat naznačuje růst sazeb na mezibankovním trhu, kvůli kterému bankám zdražují zdroje a dříve nebo později budou muset se sazbami pohnout směrem vzhůru. Růst základní úrokové sazby už naznačila i Česká národní banka, byť se to čeká spíš až na podzim.

Banky nepálí ani nízká poptávka, která by je nutila bojovat o klienty a držet sazby buď na stejné úrovni, nebo jít ještě níž. Zájem o hypotéky a vlastní bydlení je i přes pandemii velký. V lednu banky podle Fincentrum Hyponindexu poskytly 8380 hypoték v celkovém objemu 24,94 miliardy Kč. Meziročně poskytly o 1889 hypoték víc. Rostl i objem poskytnutých hypoték o 8,06 miliardy korun, a to zejména kvůli rostoucím cenám nemovitostí.

V lednu zdražila hypotéky Moneta Money Bank a UniCredit Bank. Ta zvyšovala úrokové sazby i v prosinci. Sberbank naopak sazby snížila, a to o desetinku.

Refinancovalo se ve velkém

Zájem lidí o hypotéky byl loni rekordní, a to především na konci roku. Banky ale očekávají, že se letos opakovat nebude.

Podle České bankovní asociace (ČBA) plyne velký zájem o úvěry na bydlení právě z předpovědí, že sazby půjdou co nevidět nahoru. Klienti je chtějí stihnout pořídit levně. Růst úrokových sazeb ale poptávku zbrzdí.

Zájem o hypotéky je dramaticky ovlivněn covidovou situací. Je zde zřejmá snaha lidí zajistit se do budoucnosti a na stáří. Při oživení ekonomiky a návratu života domácností ‚do normálu‘ se pozornost lidí vrátí zpátky k běžné spotřebě a spotřebním úvěrům. To přinese přece jenom menší zájem o předražené nemovitosti a dražší hypoteční úvěry, uvedl hlavní poradce ČBA Vladimír Staňura.

Dalším důvodem, proč se loňský rok nebude opakovat, je podle něj enormně vysoký objem refinancování. Například v prosinci 2020 byl podle statistik ČNB objem refinancování 7 miliard Kč, což byl rekord všech dob. Dá se očekávat, že při postupném nárůstu úrokových sazeb motivace k refinancování bude slábnout. Lehce spekulativně by se dalo tvrdit, že v tomto roce nebude už tak silný efekt ze zrušení daně z převodu nemovitosti, doplnil.

Vyšší úroky, horší dostupnost vlastního bydlení

Nízké úrokové sazby hypoték a strach z dopadů pandemie podpořily nákupní apetit po nemovitostech. Lidé do nich ukládali peníze, aby s růstem inflace neztratily hodnotu. To mělo za následek zdražování nemovitostí, přestože tuzemská ekonomika jede už téměř rok na půl plynu.

Průměrná cena bytu z druhé ruky se tak zvýšila podle statistik serveru Bezrealitky meziročně o 13 % na 37 635 Kč za metr čtvereční a nového bytu na 67 517 Kč za metr čtvereční.

dan_z_prijmu

V Praze se průměrná cena staršího bytu poprvé přehoupla přes 100 tisíc korun za metr čtvereční. Průměrná cena nového bytu byla přitom necelých 108 tisíc. Podle trojice velkých developerů Skanska, Trigema a Centra Group se loni v hlavním městě prodalo 5800 bytů. Víc to bylo naposledy v roce 2016.

Výrazný nárůst cen je vidět nejen u bytů, ale i u rodinných domů a stavebních pozemků. To v kombinaci s rostoucí cenou stavebních prací pravděpodobně povede k dalšímu růstu cen nemovitostí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po studiu žurnalistiky se začala naplno věnovat novinářskému řemeslu se zaměřením na ekonomiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).