Hlavní navigace

Stavební spoření je nesmrtelné, nedrtí ho ani ohlášené změny

23. 11. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

I když se o blížících se změnách podmínek stavebního spoření mluví již od květnových voleb, na zájmu lidí o nové smlouvy to znát není. Tahákem jsou převážně úvěry.

Omezení podpory stavebního spoření již prošlo oběma komorami Parlamentu ČR a čeká již pouze na podpis prezidenta Klause. Je tedy takřka jisté, že výrazné snížení státní podpory a zdanění úrokových výnosů ze stavebního spoření bude platné již od příštího roku. Jak se tyto změny podepisují na zájmu o tento produkt? Podle aktuální statistiky ministerstva financí a podle vyjádření stavebních spořitelen nikterak. Za první tři čtvrtletí roku 2010 uzavřely stavební spořitelny stejný počet nových smluv jako za stejné období roku předchozího.

Stalo se tak i přes značnou mediální pozornost, která po volbách provázela záměry nové vlády, která od počátku své existence převážně prostřednictvím ministra financí Kalouska slibovala omezení stavebního spoření. O těchto záměrech jsme se dozvídali také již před květnovými volbami. Například ekonomický garant programu Věcí veřejných Kamil Jankovský nám v předvolební anketě řekl: Vnímáme tento návrh (prodej státních dluhopisů také občanům – poznámka redakce) i jako kompenzace námi navrhovaného omezení podpory stavebního spoření. Ve většině případů totiž stavební spoření neslouží svému původnímu účelu, ale je využíváno jako státem dotovaná forma spoření.

Daň a menší příspěvek státu

Připravené změny jsme popisovaly již několikrát, proto je tentokrát shrňme jen do bodů:

  • státní příspěvek za rok 2010 (připisovaný v roce 2011) bude zdaněn 50% daní,
  • státní příspěvky za rok 2011 (připisované v roce 2012) a další budou poskytovány ve výši 10 % z vámi naspořené roční částky (nyní 15 %), maximální výše příspěvku se sníží z nynějších 3000 korun na 2000 korun,
  • úrokové výnosy připsané v roce 2011 a v dalších letech již nebudou osvobozeny od 15% daně,
  • stavební spoření nebude (zatím?) podmíněno účelem použití naspořených peněz na bydlení.

Efekt údajné retroaktivity

Nejčastějším důvodem kritiky připravených změn je, že takto nastavená pravidla jsou retroaktivní. Zdali tomu tak je či nikoli o tom bude rozhodovat Ústavní soud, na který se obrací opoziční ČSSD. Když necháme právní spor stranou a podíváme se na statistiku ministerstva financí, připomene nám, proč vláda takto postupuje.

Silný mandát získala i díky úsporným plánům, za jejichž pomoci se Česko má vyhnout řeckému scénáři. Sama si také dala do vínku přízvisko vláda rozpočtové zodpovědnosti. Jestliže chtěla být věrna těmto faktům a zároveň vyhodnotila podporu stavebního spoření jako něco, co si státní kasa v současné podobě nemůže dovolit, pak je její postup tím jediným správným (pokud se neukáže protiprávním).

Stačí se totiž podívat zpět do minulosti na roky 2003 a 2004, kdy se podmínky stavebního spoření měnily naposledy. Počet nových smluv se v roce 2003, kdy bylo naposledy možno uzavřít stavební spoření za původních podmínek (státní příspěvek 25 % z roční úložky, maximálně 4500 korun; vázací doba 5 let), zvýšil v porovnání s rokem předchozím o 62,1 % na více jak 2 miliony. V důsledku toho se od roku 2002 do roku 2005 (kdy stát vyplácel na příspěvku nejvíce) zvýšila roční suma státního ročního příspěvku o 5 miliard korun (2002 – 11,059 miliard Kč; 2005 – 16,086 miliard Kč). Poté začala celková suma ročně vyplacených státních příspěvků lehce klesat, až se v roce 2009 dostala na úroveň roku 2003 (13,262 miliar­d Kč).

Právě podobnému skokovému nárůstu nových smluv potažmo výdajů státního rozpočtu se snaží současné změny podmínek zabránit. Dalo by se naopak předpokládat, že podstatné znevýhodnění stavebního spoření utlumí zájem o nové smlouvy.

Spásné úvěry

Při porovnání čísel posledních dvou let ale zjistíte, že se žádná výrazná nechuť na trhu stavebního spoření neprojevuje. Počet nových smluv za první tři čtvrtletí posledních dvou let jsou takřka identické (cca 396 tisíc). Co naopak podle údajů ministerstva financí roste, je průměrná cílová částka. Zatímco ve sledovaném období roku 2009 činila 302 000 Kč, tento rok se vyšplhala na 315 000 Kč.

Tento nárůst bude velmi pravděpodobně souviset s tím, že stavební spořitelny pokračují v úspěšném poskytování úvěrů (cílová částka musí dosahovat výše úvěru). Ve třetím čtvrtletí roku 2010 tak vzrostl počet poskytnutých úvěrů o 3 tisíce na celkových zhruba 997 tisíc poskytnutých úvěrů.

Více je posun ve způsobu využití stavebního spoření vidět při porovnání poměru celkových úvěrů a celkové naspořené částky. Zatímco ještě v roce 2004 tento poměr nedosahoval ani 30 %, nyní se nachází na úrovni 68,4 % a se změnami podmínek lze předpokládat jeho další růst. Právě na tomto údaji je dobře patrné to, s čím argumentují zástupci stavebních spořitelen, když jsou proti vázání účelu stavebního spoření na potřeby bydlení. Takové opatření by postupem času s velikou pravděpodobností snížilo objem naspořených peněz v systému stavebního spoření a tedy i omezilo dostupnost úvěrů (které jsou často používány na jiné účely než hypoteční úvěry – typicky rekonstrukce).

Stavební spořitelny se nebojí

Statistika ministerstva financí je sice aktuálně vydaná, ale zahrnuje data pouze za prvních devět měsíců tohoto roku. Jak ale lidé reagují v posledních týdnech, kdy změny stavebního spoření prošly Parlamentem ČR?

Zájem klientů o stavební spoření je v jednotlivých měsících roku ovlivňován mnoha faktory, např. dovolenými, marketingovými akcemi apod. Ve zhruba posledních čtyřech týdnech, tj. od doby, kdy poslanci schválili vládní návrh změn stavebního spoření,  je počet nově uzavřených smluv ve srovnání s průměrným počtem smluv uzavřených v jednotlivých měsících roku 2010 mírně nadprůměrný, uvedla mluvčí Stavební spořitelny České spořitelny Zdenka Blechová.

Její kolegyně Helena Dušková ze stavební spořitelny Wüstenrot jí ještě doplňuje: Zájem o stavební spoření se v listopadu  ve srovnání s obdobím před schválením zákona PS ČR  spíše zvýšil. Tento trend odpovídá každoročnímu vývoji, kdy listopad a především prosinec patří k obchodně nejsilnějším měsícům roku.

skoleni_15_4

Realitou není pokles zájmu, ale naopak růst zájmu o stavební spoření od Lišky, přidává se Rostislav TrávníčekČeskomoravské stavební spořitelny. Podle něj zabírají momentálně nejvíce akční nabídky, které umožňují získat smlouvu zdarma (bez poplatku) nebo nabízejí výhodnější úrok na spoření.

Zástupci spořitelen se dále víceméně shodli na tom, že neočekávají výrazné změny, protože i nadále bude podle nich stavební spoření výhodné. Za všechny hovoří odpověď mediální zástupkyně Raiffeisen stavební spořitelny Ivy Moravičové: Stavební spoření zůstane i nadále velmi atraktivním spořicím a úvěrovým produktem, který na trhu v podstatě nemá alternativu. V příštích letech tedy neočekáváme zásadnější změny v zájmu o stavební spoření. 

Máte stavební spoření?

  • Ano, pouze na spoření.
    53 %
  • Ano, uzavřel jsem si ho kvůli možnosti úvěru.
    22 %
  • Ne, ale chystám se ho uzavřít kvůli spoření.
    3 %
  • Ne, ale chystám se ho uzavřít kvůli úvěru.
    0 %
  • Ne a ani ho nechci.
    2 %
  • Měl jsem, ale už ho nechci.
    19 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).