Hlavní navigace

Stavební spoření by mohlo brzy zlevnit

2. 2. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Aktualizováno 3. 2. 2010 17:02
Poplatky u stavebního spoření mohou být nižší. První pionýr je snížil, otázkou je, jak se zachovají ostatní. Novinky v cenících stavebního spoření.

V minulém týdnu jsme vám přinesli informaci, že banky většinou přenesly zvýšení DPH u vybraných služeb na klienty. (Více: Vyšší DPH zdražila bankovní služby) Tento týden jsme pod drobnohled vzali sazebníky stavebních spořitelen. K podobnému zjištění jsme tentokrát nedošli. Srovnatelné služby, za které si banky nechají zvýšenou DPH zaplatit, mají stavební spořitelny v sazebnících uvedeny již včetně DPH a jejich cena se s novinkami roku 2010 neměnila.

Samotné změny v sazebnících nejsou příliš vzrušující. S jednou podstatnou výjimkou, která je výrazným příslibem pro všechny budoucí zájemce o stavební spoření. Stavební spořitelna České spořitelny snížila zásadní poplatek za uzavření smlouvy na polovinu. I když se k tomuto snížení váže dodatečná podmínka, která poplatek v důsledku nesníží všem, bude velmi zajímavé sledovat reakce čtyř zbylých konkurentů.

Vedle změn sazebníků jsme se zaměřili také na právě probíhající zvýhodněné nabídky stavebních spořitelen. Dvě z nich pokračují v předvánočních akcích, dvě momentálně nenabízejí zvýhodnění žádná, jedna přišla s novinkou.

Čtěte také: Stavební spoření se na studium nehodí

Českomoravská stavební spořitelna – 3 tisíce za vašich 30

Nový sazebník si pro nás Liška nepřipravila, stále však nabízí dvě možnosti, jak k nově uzavřeným smlouvám získat bonus. S koncem ledna skončila akce „smlouva zdarma“, poplatek za uzavření smlouvy si však i tak můžete prémiemi od ČMSS o polovinu snížit či úplně vymazat.

První z akcí je poměrně náročná na vaše vlastní prostředky. Pokud totiž chcete získat prémii ve výši 3000 Kč, pak musíte do konce března uzavřít smlouvu na cílovou částku minimálně 300 000 Kč, a k tomu ještě na účet u stavební spořitelny nastřádat do konce června 30 000 Kč. Do stejného data musíte také uhradit poplatek za uzavření smlouvy (1 % z cílové částky). Tato akce se týká jen prvotních smluv u ČMSS. Při splnění všech podmínek vám bude třítisícová prémie připsaná na účet v průběhu července.

Druhou možnost získat bonus nabízí balíček Liška plus. Ten pojímá stavební spoření v kombinaci s penzijním připojištěním, což nemusí všem zájemcům o stavební spoření vyhovovat. ČMSS se na toto produktové spojení snaží nalákat prémií až 1500 Kč. Maximum získáte v případě uzavření smlouvy s cílovou částkou 300 000 Kč a vyšší. Odměna se totiž rovná polovině poplatku za uzavření smlouvy. Podmínkami akce jsou uzavření smlouvy do konce března, uhrazení poplatku za uzavření smlouvy do konce dubna a uhrazení dvou měsíčních příspěvků na penzijní připojištění do konce května. Tato prémie je určena prvotním i následným smlouvám.

Obě prémie vám spořitelna může odebrat v případě, že ukončíte smlouvu o stavebním spořením před koncem vázací doby (6 let od podpisu smlouvy).

Modrá pyramida – zpracování záruk zdarma

Modrá pyramida doplnila se začátkem února svůj sazebník o několik bezplatných úkonů. Až doposud zpracovávala záruční listiny k zajištění úvěru bez výjimky za poplatek 0,5 % z výše úvěru. Nyní ale získáte úvěr přidělený na základě vinkulace životního pojištění zdarma. Stejně tak nezaplatíte za zpracování některých záručních listin u překlenovací­ho úvěru.

V nabídce momentálně nenajdete žádné prémie za uzavření smlouvy o stavebním spoření, Modrá pyramida směřuje své „akční“ úsilí jinam. Ke svým úvěrům na bydlení, kombinujícím úvěr ze stavebního spoření a hypotéky, nabízí při požádání do 2. března snížení úrokové sazby o 0,2 % až 0,3 %. Vyšší zvýhodnění dostanete, pokud si zároveň uzavřete Modré konto, které spořitelně zajišťuje Komerční banka. Jestliže na nákup nemovitosti použijete zároveň s úvěrem vlastní prostředky, dostanete se pohodlně pod 5 %. Pokud hodláte koupi ze 100 % hradit úvěrem, pak úroková sazba zůstane zhruba dvě desetiny nad touto hranicí.

Raiffeisen stavební spořitelna – koruna sem, dvě koruny tam

RSTS připravila k 1. lednu 2010 nový sazebník, který ale žádné velké změny nepřináší. U dvou nejběžnějších tarifů pro fyzické osoby (spořící, úvěrový) dochází k navýšení čtvrtletního poplatku za vedení účtu ze 77 Kč na 79 Kč, naopak o korunu zlevnil výpis z účtu (22 Kč). Fyzických osob se dotýká už jen jedna změna. Poplatek za výzvu ke splácení úvěru byl doposud vypočítáván ze skutečných nákladů, nyní je stanoven paušálně na 500 Kč.

RSTS, stejně jako ČMSS, protáhla svou akční nabídku z konce roku 2009 i na začátek roku 2010, a tak můžete při uzavření smlouvy do konce března získat prémii 2000 Kč či 1000 Kč. O skutečné výši prémie rozhodne stav vašeho účtu u stavební spořitelny na konci dubna. Pro 2000 Kč musíte mít v tu dobu na účtu nejméně 20 000 Kč, pokud chcete alespoň nižší prémii, pak naspořte minimálně 5000 Kč. Smlouva musí být uzavřena na cílovou částku 200 000 Kč a vyšší. Do konce dubna musíte také uhradit poplatek za uzavření smlouvy (1 % z cílové částky). Po splnění všech podmínek bude prémie připsána 31. května 2010.

Stavební spořitelna České spořitelny – spustí lavinu?

S novým rokem připravila SSČS sjednání překlenovacího úvěru zdarma při podepsání úvěrové smlouvy do konce března. 

Dále si připravila změnu sazebníku, která působí až revolučně. Po dlouhých letech, kdy jsme byli zvyklí na to, že poplatek za uzavření smlouvy je ve výši 1 % z cílové částky, dochází u největší české stavební spořitelny ke změně. Klíčový poplatek byl sazebníkem platným od 1. ledna 2010 snížen na 0,5 %. Bohužel je tu ale jedno „ale“. Poplatek za uzavření smlouvy má nově stanovené minimum. Vždy zaplatíte alespoň 1500 Kč, což především u smluv uzavíraných vyloženě za účelem spoření a získání státní podpory poplatek v důsledku nesníží.

Poplatek se stejným způsobem snižuje také u navýšení cílové částky a u poplatku za přespoření cílové částky. Zde to jde už bez stanovení minimální výše poplatku.

K lehké kompenzaci dochází u poplatků za vedení účtu (i úvěrového). Ze současných 300 Kč/rok se zvedá na 305 Kč/rok. Z 30 na 50 Kč zdražuje také poplatek za výpis po připsání státní podpory na žádost klienta.

Poslední změnou je zavedení minimální a maximální hranice poplatku za poskytnutí překlenovacího úvěru. Zůstává ve výši 1 %, ale minimálně zaplatíte 1500 Kč, maximálně 7500 Kč.

dan_z_prijmu

Wüstenrot stavební spořitelna – co přijde v březnu?

Také Wüstenrot má od 1. ledna nový sazebník. Změn je pouze několik, roční výpis vám spořitelna zašle elektronicky zdarma (doposud 20 Kč), zvyšuje se poplatek za snížení cílové částky. Na místo původních 0,5 % z rozdílu cílových částek, zaplatíte nyní za její snížení 0,9 %.

Na webu stavební spořitelny najdete již připravený oddíl pro sazebník platný od 1. 3. 2010. Zatím je prázdný, ale uvidíme, jestli Wüstenrot nechystá reakci na snížení poplatku za uzavření smlouvy u konkurenční SSČS.

U jaké stavební spořitelny máte sjednané stavební spoření?

  • Českomoravská stavební spořitelna
    29 %
  • Modrá pyramida stavební spořitelna
    15 %
  • Raiffeisen stavební spořitelna
    20 %
  • Stavební spořitelna České spořitelny
    14 %
  • Wüstenrot – stavební spořitelna
    21 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).