Hlavní navigace

Stahujte: Žádost a formulář pro OSVČ na příspěvek 25 000 Kč

9. 4. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Aktualizováno 13. 4. 2020 22:34
OSVČ mohou využít kompenzační bonus. Na odeslání žádosti máte čas do konce června. Stáhněte si ji, vyplňte a zašlete na finanční úřad.

Pozor, hledáte žádost o bonus na květen a červen 2020? Najete ji ve článku Kompenzační bonus pro OSVČ na květen a červen.

Na Zelený čtvrtek 9. dubna 2020 Finanční správa zveřejnila formulář pro žádost o kompenzační bonus

Krok 1

Varianta 1: Vyplňte online formulář – doporučujeme

Doporučujeme vám vyplnit žádost kompletně online. Vyplněním online vám ubydou starosti s offline formulářem v PDF, které popisujeme níže. Poté můžete přejít přímo na krok 2.

Varianta 2: Nebo si stáhněte formulář do počítače (jen pro milovníky Adobe)

Formulář je také na webu finanční správy nebo níže v boxu.

Ke stažení:

Žádost o kompenzační bonus

Pokud se vám soubor nedaří stáhnout, najeďte na něj myší a pravým tlačítkem zvolte „uložit jako“.

Žádost o poskytnutí kompenzačního bonusu podle návrhu zákona o kompenzačním bonusu v souvislosti s krizovými opatřeními v souvislosti s výskytem koronaviru SARS CoV-2, ve znění senátního tisku č. 227 schváleného Senátem Parlamentu ČR dne 9. 4. 2020 (dále jen „zákon o kompenzačním bonusu“)

Formulář je ve formátu PDF, jde o formulář, který se vyplňuje na počítači. K tomu potřebujete nejlépe Adobe Acrobat Reader DC. Nejspíš jej už máte v počítači. Může vám ale fungovat i jiný prohlížeč PDF dokumentů.

Pozor, pokud vám formulář zobrazí toto hlášení,

The document you are trying to load requires Adobe Reader 8 or higher. You may not have the Adobe Reader installed or your viewing environment may not be properly configured to use Adobe Reader.
For information on how to install Adobe Reader and configure your viewing environment please see http://www.adobe.com/go/pdf_for­ms_configure.

nelekejte se. Jen nemáte vhodný prohlížeč, resp. ten váš neumožňuje editaci dokumentu. Stáhněte si nový (odkaz výše), nebo najeďte myší na dokument a pravým tlačítkem myši vyberte vhodný program k otevření souboru.

Pokud se vám nedaří otevřít soubor v PDF ve výchozím nastavení, pravým tlačítkem myši vyberte vhodný program. Příklad pro Mac. (04/2020)
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Pokud se vám nedaří otevřít soubor v PDF ve výchozím nastavení, pravým tlačítkem myši vyberte vhodný program. Příklad pro Mac. (04/2020)

Formulář na Windows 10 s použitím Adobe Acrobat Reader 10.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Formulář na Windows 10 s použitím Adobe Acrobat Reader DC.

Ve formuláři si volíte výši kompenzačního bonusu, můžete předvyplnit plnou výši, nebo jen rozsah, na jaký máte nárok.

Vzor žádosti o kompenzační bonus pro OSVČ. (04/2020)
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Vzor žádosti o kompenzační bonus pro OSVČ. (04/2020)

Krok 2: Vytiskněte a podepište formulář

Pokud máte datovou schránku nebo elektronický zaručený podpis, tisknout jej nemusíte. Ostatní však ano, takže pro ty ostatní platí:

  • Vytištěnou žádost podepište.
  • Podepsanou žádost naskenujte na skeneru nebo ji vyfoťte mobilním telefonem tak, aby byl text na kopii podepsané žádosti na fotografii čitelný a celá žádost byla viditelná.

Krok 3: Odešlete formulář

1. Máte aspoň e-mail

  • Soubor – tedy sken či fotografii formuláře – odešlete jako přílohu na e-mail místně příslušnému finančnímu úřadu. Ten se vám automaticky zobrazí při editaci žádosti, viz obrázek níže.
E-mail najdete v záhlaví formuláře, vygeneruje se automaticky.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

E-mail najdete v záhlaví formuláře, vygeneruje se automaticky.

  • Do předmětu e-mailu uveďte: Žádost o kompenzační bonus pro OSVČ.
  • Pozor, velikost přílohy nesmí překročit 4 MB.
  • Neposílejte žádost na jiný e-mail než ten, který máte v žádosti. Dávejte pozor, abyste se neuklikli na jiný finanční úřad, pod který nespadáte.

2. Máte datovou schránku

Žádost v souboru PDF nahrajte jako obecnou písemnost na Daňovém portálu (EPO). Tu odešlete přihlašovacími údaji datové schránky.

Nebo ji pošlete přímo svému finančnímu úřad přes datovou schránku. Kontakt najdete na webu finanční správy a je to ten samý úřad, ke kterému podáváte své daňové přiznání.

3. Máte elektronický zaručený podpis

Žádost v souboru PDF nahrajte jako obecnou písemnost na Daňovém portálu (EPO). Tu podepíšete svým elektronickým podpisem a odešlete.

4. Nemáte nic

Můžete osobně dojít na váš místně příslušný finanční úřad a vyplněnou žádost tam odevzdat na podatelně v úředních hodinách Po a St 08:00–11:00 hodin, nebo vhodit do sběrného boxu. Na finančních úřadech budou připraveny sběrné boxy od 08:00 do 17:00 hod. v pracovních dnech. Nebo formulář můžete poslat poštou.

A to je vše, milé OSVČ. Pamatujte, že bonus není státní dar, ale vydělané peníze daňových poplatníků. Tedy dalších OSVČ platících daně, peníze zaměstnanců, firem, spotřebitelů platících DPH apod.

Než o něj ale požádáte, projděte si podmínky, kdo má na kompenzační bonus nárok.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a osobní silniční dopravu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).