Hlavní navigace

Novinka: Mobilní laboratoř na místě zakáže prodej nekvalitních pohonných hmot

12. 1. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Česká obchodní inspekce dostala do ruky nástroj, jak může zveřejnit seznam čerpacích stanic s negativními výsledky kontroly. Kde raději netankovat do auta?

Jak možná víte, ČOI má nového ředitele – pana Štěpánka. Jedním z hlavních úkolů, který jsem mu při jmenování zadal, je zlepšit komunikaci České obchodní inspekce. ČOI chrání český trh před nepoctivými obchodníky. Chci, aby to znamenalo hlavně účinnou ochranu spotřebitelů a poctivých obchodníků. ČOI bude mnohem víc orientovaná na klienta – na spotřebitele. Jak uvidíte, první kroky v oblasti pohonných hmot už děláme, řekl dnes na tiskové konferenci Martin Kocourek, ministr Ministerstva průmyslu a obchodu.

Zákon o České obchodní inspekci (ČOI) této instituci ukládá především kontrolu kvality prodávaných výrobků nebo služeb. Inspekce dohlíží na to, jestli vše odpovídá normám a jestli obchodníci neklamou spotřebitele. Kromě toho je ale nedílnou součástí práce inspekce i prevence a výchova. V oblasti zveřejňování výsledků kontrol čerpacích stanic ovšem panují rozdílné názory na výklad zákona.

Házení do „jednoho pytle“ je nespravedlivé

ČOI je dlouhodobě kritizována, že se veřejnost dozvídá pouze podíl odebraných vzorků, které nevyhověly požadované jakosti. Konkrétní čerpací stanice, dopravci a prodejci nekvalitních PHM zůstávaly skryté.. Navíc, statistiky nerozlišují mezi odchylkami a v jednom čísle se skrývají drobné nedostatky i vážné chyby čerpacích stanic.

Povrchní informování o výsledcích kontrol navíc poškodilo mnohé čerpací stanice, které sice dostaly pravomocnou pokutu, ale dostaly ji za provinění, která spotřebitel nemohl na na svém autě nikdy poznat. Minimální odchylky proti normě odhalí laboratoř, ale motor vašeho auta si s nimi poradí naprosto bez problémů. Abych to přirovnal, pokud přejdete silnici mimo přechod pro chodce, i když ten máte jen pár metrů vedle sebe, je to přestupek, za který vám policista může dát pokutu. Dělá to z vás ale kriminálníka, kterému je potřeba se nadosmrti vyhnout? Rozhodně ne. Bohužel u některých čerpacích stanic se něco podobného stalo, a to i když jejich chyby byly jen minimální, upřesňuje Kocourek.

Takový stav však podle Kocourka není přijatelný, proto připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu novelu zákona o pohonných hmotách, která České obchodní inspekci vysloveně ukládá povinnost zveřejňovat ty čerpací stanice, kterým pravomocně udělí pokutu. Zároveň to ale Česká obchodní inspekce bude dělat šetrně tak, aby bylo jasné, která čerpací stanice soustavně porušuje zákon a které se naopak přihodila jen ojedinělá závada.

Vládou schválená novela zákona č. 311/2006 Sb., o pohonných hmotách, ČOI nařizuje zveřejnit  výsledky kontrol. Pokud ji schválí parlament,   začne platit pravděpodobně v 1. pololetí 2011:
Česká obchodní inspekce zveřejňuje způsobem umožňujícím dálkový přístup pravomocná rozhodnutí České obchodní inspekce týkající se čerpacích stanic pohonných hmot, provozovatelů čerpacích stanic, dopravců a distributorů pohonných hmot, u nichž kontrolou zjistila, že jakost nebo složení prodávaných, vydávaných nebo přepravovaných pohonných hmot není v souladu s tímto zákonem. (§ 7 odst. 4)

Mobilní laboratoř může na místě zakázat prodej PHM

Ministerstvo slibuje zintenzivnit v letošním roce kontroly. Prioritně bude pravidelně zveřejňovat ty stanice, kterým ČOI pravomocně uložila pokutu a od letošního roku zvýší počty odebraných vzorků zhruba o pětinu. Kromě toho ČOI připravila i rychlou novinku, a to mobilní laboratoř, která může na základě podezření od spotřebitelů operativně vyjet k čerpací stanici a okamžitě zakázat prodej nebezpečného paliva.

Podle zástupců ČOI je zavedení mobilní laboratoře otázkou týdnů. Nyní se finišuje na metodice, která přesně stanoví postup zákazu problémového paliva a následného opětovného prodeje po uvedení věcí do odpovídajícího stavu. Zatím jsou známy základní principy fungování mobilní laboratoře. Ta by měla do terénu vyrážet v případě vážného podezření na porušení pravidel jakosti. Podnět může přijít buď z řádné kontroly ČOI nebo také od veřejnosti.

dan_z_prijmu

V případě, že se na místě podezření potvrdí a porušení pravidel jakosti bude skutečně závažné (takových případů, na které by mobilní laboratoř vyjížděla a kdy by ČOI prodej okamžitě zastavila, v minulém roce bylo 2,1 % z celkových asi 1800 kontrol), pak ČOI na místě prodej ihned zakáže. Podle záměrů ČOI by následný opětovný prodej měl být povolen až po vyčištění nádrže, obchodník zároveň bude muset doložit likvidaci původních zásob a nové zásoby pohonných hmot budou ČOI opětovně otestovány.

Fakta

  • Na www.coi.cz je veřejně dostupný seznam nekvalitních čerpacích stanic
  • Aktualizace seznamu je každý měsíc
  • ČOI více kontroluje problematické pumpy
  • U 3 ze 4 zjištěných závad je jen minimální riziko poškození vozu
  • V ČR je celkem 6 591 čerpacích stanic
  • Hrubé porušení jakosti bylo u 2,1 %z z 1 8­66 kontrolova­ných stanic
  • Pravomocně bylo uloženo 49 pokut
  • Celková výše 8,267 mil. Kč

Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).