Hlavní navigace

Senát schválil kompenzační bonus pro „dohodáře“, žádosti už lze podat online

22. 7. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
O peníze si mohou zažádat lidé pracující na dohodu o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti a také OSVČ a společníci malých s. r. o. souběžně pracující na pojištěnou dohodu. Žádosti jsou už vyvěšené na stránkách Finanční správy.

Kompenzační bonus pro osoby pracující na základě dohody o provedení práce (DPP) nebo dohody o pracovní činnosti (DPČ) dnes, 22. července 2020, schválil Senát Parlamentu ČR. O peníze mohou žádat ti, kteří současně platili nemocenské pojištění (tzv. pojištěná dohoda) a nemohli kvůli vládním omezením souvisejícím s pandemií koronaviru plnohodnotně pracovat kvůli ohrožení zdraví nebo omezení vyplývajících z krizových opatření. Stejně tak mohou o kompenzační bonus žádat také OSVČ a společníci malých s. r. o. souběžně pracující na pojištěnou dohodu.

Vyplňovat a posílat žádosti o kompenzační bonus můžete už nyní na webu Finanční správy. K dispozici jsou verze: interaktivní PDF (bez doložky / s doložkou) a webová aplikace.

Vyplňování žádosti

Při elektronickém vyplňování žádosti nejdříve vyberte, zda budete žádost o kompenzační bonus vyplňovat jako OSVČ, jako společník společnosti s ručením omezeným, nebo jako osoba vykonávající práce na základě DPČ/DPP.

Dále vyplníte období, za které požadujete výplatu kompenzačního bonusu.

  • Prvním bonusovým obdobím je období od 12. 3. 2020 do 30. 4. 2020.
  • Druhým bonusovým obdobím je období od 1. 5. 2020 do 8. 6. 2020.
  • Období je možné zadat obě najednou (tj. od 12. 3. 2020 do 8. 6. 2020), nebo i na více částí (např. od 12. 3. 2020 do 23. 5. 2020 a od 1. 6. 2020 do 8. 6. 2020).

Uvedete počet odpracovaných dnů a požadovanou částku.

Následně vyplníte informace o vás jako žadateli o poskytnutí kompenzačního bonusu.

Jestliže vyplňujete žádost jako společník s. r. o., pak vyplňte také údaje o společnosti s ručením omezeným, jejíž výkon činnosti je předmětem kompenzačního bonusu. V případě, že vyplňujete žádost jako osoba vykonávající práci na základě DPČ/DPP, pak vyplňte i údaje o zaměstnavateli a nezapomeňte vložit přílohy (kopie příslušné dohody a mzdových listů nebo jiné relevantní potvrzení zaměstnavatele).

Poté vyplníte, ke kterému územnímu pracovišti finančního úřadu je žádost o poskytnutí kompenzačního bonusu podávána a kdo žádost podává. Součástí žádosti je také čestné prohlášení.

Žádosti jsou přijímány:

  • e-mailem,
  • datovou schránkou,
  • prostřednictvím Aplikace Elektronická podání pro Finanční správu (EPO),
  • prostřednictvím poštovních služeb,
  • osobně na podatelnách finančních úřadů.

Vyplněnou žádost můžete podat na finančním úřadu v místě vašeho trvalého bydliště. Všechny pokyny k vyplnění žádosti jsou dostupné na webu Finanční správy.

Finanční správa zpracovávala žádosti o kompenzační bonus pro živnostníky a společníky s. r. o. většinou v řádu několika dní. Dohodáři budou sice muset navíc se žádostí doložit kopii příslušné dohody a mzdových listů nebo jiné relevantní potvrzení zaměstnavatele, ale očekáváme, že výplata státní podpory bude stejně bezproblémová jako u předchozích skupin, podotýká Tatjana Richterová, generální ředitelka Finanční správy.

Podmínky nároku na kompenzační bonus pro DPČ a DPP

Lidé pracující na DPČ a DPP mají nárok na kompenzační bonus za období od 12. března do 8. června 2020, a to ve výši 350 korun denně. Ministerstvo financí očekává, že o podporu v maximální výši 31 150 korun by mohlo žádat zhruba 116 tisíc dohodářů, kteří zatím zůstávali bez státní pomoci.

skoleni_15_4

  • Nárok máte, pokud jste pracovali nejméně 4 z 6 měsíců před krizí (od 1. října 2019 do 31. března 2020) na pojištěnou dohodu.
  • Došlo k omezení nebo úplnému znemožnění výkonu vaší pracovní činnosti z důvodu koronavirové krize (například ukončením spolupráce ze strany zaměstnavatele).

Podobně jako u kompenzačního bonusu pro podnikatele nemají na kompenzaci nárok osoby, které vedle DPP nebo DPČ vykonávají jiné zaměstnání. Souběh čerpání bonusu pro OSVČ se zaměstnáním povolený u pěstounů a dobrovolných pracovníků pečovatelské služby bude ale nově rozšířen nejen na pojištěné dohodáře, ale i na společníky eseróček.

Peníze dostanou i OSVČ, které si našly brigádu

Finanční pomoc je určena také pro OSVČ a společníky s. r. o., kteří dosud na kompenzační bonus kvůli souběhu s pojištěnou dohodou nedosáhli. Část drobných podnikatelů si po uzavření svých provozoven našla práci a šli si přivydělat na DPČ nebo DPP. Mnohým z nich vznikla účast na nemocenském pojištění, kvůli čemuž ztratili nárok na státní pomoc. Zpětně jim stát přizná kompenzační bonus ve výši 500 korun denně, nejvýše ale 44 500 korun. O kompenzační bonus budou moci dle návrhu žádat nejpozději do konce třetího kalendářního měsíce od nabytí účinnosti novely.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).