Hlavní navigace

Se kterou kreditní kartou nejvíce ušetříte?

4. 8. 2016
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Regulace mezibankovních poplatků se podepsala na bonusech ke kreditním kartám. Zůstalo jich jen poskrovnu a další stále ubývají. Přesto existují dobré nabídky.

Pryč jsou doby, kdy jste mohli aktivním používáním kreditní karty získat nemalé úspory. Přestože ještě existují kreditní karty, které vám dokážou měsíčně ušetřit i 1000 Kč, jde spíše o dobíhající karty a novým zájemcům se už nevydávají.

Máme pro vás přehled všech aktuálních nabídek kreditních karet na českém trhu. Nabídky, které už nejsou k dispozici, záměrně neuvádíme. Typicky jde o bývalé karty Citi Life, dnes RB Life, MasterCard Agip apod.

Nejvyšší bonusy a slevy

MALL.cz kreditní karta – 2 %, max. 12 000 Kč ročně

  • Poplatek za kartu: 50 Kč měsíčně

Pokud vám Raiffeisenbank vydá tuto kreditku, už při jejím zřízení získáte 2000Kč poukaz na nákupy na MALL.cz. K tomu z každé bezhotovostní transakce máte 2 % zpět, měsíčně však maximálně 1000 Kč. Bonus se vám převádí na kartový účet.

Kreditní karta World – 1 %, max. 12 000 Kč ročně

  • Poplatek za kartu: 0 Kč měsíčně, pokud utratíte min. 5000 Kč, jinak 59 Kč měsíčně.

ČSOB má pro své klienty kreditku, která umí ušetřit úctyhodných 1000 Kč měsíčně s tím, že tato částka se vám připíše na kartový účet. Nemusíte ji tedy utrácet jen v rámci spřátelených dceřiných společností banky. K tomu ještě získáte pojištění prodloužené záruky a pojištění nákupu.

Era kreditka – 1 %, max. 12 000 Kč ročně

  • Poplatek za kartu: 0 Kč měsíčně, pokud utratíte min. 5000 Kč, jinak 30 Kč měsíčně.

Kreditka Era/Poštovní spořitelny umí ušetřit až 1000 Kč měsíčně, ale peníze vám nedá v hotovosti. Připíšou se vám pomocí bodů do věrnostního programu Svět odměn. A v něm je můžete vyměnit za zboží, služby či slevu na bankovních produktech. A to jsou taky peníze.

Kreditní karta Cetelem – 4 %, max. 9600 Kč ročně

  • Poplatek za kartu: 59 Kč měsíčně při elektronickém výpisu

U této kreditky si volitelně si vybíráte jednu ze čtyř odměn:

  • Bezplatné výběry ze všech bankomatů nad 1000 Kč, resp. v ekvivalentu v cizí měně bez poplatku (ne bez úroku), nebo
  • 2 %, max. 400 Kč měsíčně za všechny nákupy v ČR, v zahraničí a na internetu, nebo
  • 3 %, max. 600 Kč za nákupy na internetu, nebo
  • 4 %, max. 800 Kč za nákupy pohonných hmot v ČR a v zahraničí.

Pokud si vyberete slevu na pohonné hmoty, získáte nejvyšší možný bonus 800 Kč, který se vztahuje na jakékoli zboží zakoupené na čerpací stanici. V praxi byste ale museli utratit na benzínkách 20 000 Kč, což pro soukromou osobu není nijak jednoduché.

Clubcard kreditní karta Premium – 1 %, max. 24 000 Kč ročně

  • Poplatek za kartu: 49 Kč měsíčně

Pod značkou Tesco finanční služby vydává Home Credit značkovou kartu obchodního řetězce Tesco. Z každé platby kartou máte 1 %. Karta sice teoreticky nemá strop pro výši odměny, ale kartou nejde zaplatit více než 60 000 Kč týdně, tedy maximální bonus je 600 Kč týdně a od 1. září 2016 to bude 500 bodů/Kč. Měsíčně je to teroeticky max. 2000 Kč, ročně max. cca 24 000 Kč.

Kromě toho dostanete další slevy u partnerů věrnostního programu Premia. Za body dostanete poukázky do Tesca, které tam můžete za cokoli utratit. Pokud však kartu budete zneužívat k „dolování odměn“, můžete brzy dostat výpověď smlouvy. Jinými slovy všeho s mírou a nic se nesmí přehánět.

Premia Karta Home Credit – 1 %, max. 24 000 Kč ročně

  • Poplatek za kartu: 0 Kč

Platbou u obchodníků označených logem Premia získáte prémiové Kč v hodnotě 2–10 % z hodnoty nákupu. A u ostatních obchodníků, kteří přijímají karty MasterCard, získáte 1 % z hodnoty nákupu. Maximální bonus je 500 bodů/Kč týdně, a ty se vám připíšou na kartový účet. Jako výše platí, že nic se nesmí přehánět, jinak o kartu přijdete.

ČEZ karta – 2 %, bez stropu

Zákazníci skupiny ČEZ mohou využít nabídku co-brandové karty se společností ESSOX. Z každé platby kartou získáváte 2 %, která se vám připisují na bonusové konto ČEZ. Nastřádané peníze se jednou ročně změní na slevu vyúčtování energetických služeb, takže teoreticky můžete mít plyn a eletřinu od ČEZ zadarmo.

ČEZ a ESSOX však mají možné couvnutí z vyplacené bonusu přímo v podmínkách: Společnost ČEZ Prodej, s.r.o., je oprávněna … uvedený bonus zákazníkovi neposkytnout v případě, že by tento byl získán v rozporu s účelem tohoto bonusu nebo byl získán jednáním zákazníka, které je v rozporu s dobrými mravy. O takovéto skutečnosti společnost ČEZ Prodej, s.r.o., zákazníka informuje. Takže zase tak moc s to placením kartou nepřehánějte.

Visa Generali – 1 %, bez stropu

Poplatek za kartu: 0 Kč měsíčně, pokud utratíte min. 3000 Kč, jinak 30 Kč měsíčně

Kreditka od UniCredit Bank umí šetřit tak, že 1 % z platby kartou se jednou ročně vloží jako mimořádné pojistné na váš účet investičního životního pojištění u Generali Pojišťovny. Znamená to ale mít životko u Generali, jinak to nepůjde.

Diners Club – max. 7200 klubových bodů ročně

  • Poplatek za kartu: 0–5000 Kč ročně, podle typu

Kreditní karty Diners Club finanční bonusy nedávají, ale mají věrnostní program Club Reward, do kterého můžete podle výše transakcí každý měsíc nasbírat max. 600 bodů. Ty mají vysokou směnitelnou hodnotu a z katalogu si můžete vybrat z nabídky velmi kvalitního zboží a služeb. Slevy jsou velmi vysoké a často jsou v tisícikorunách.

Slevy, co nezklamou a potěší

MoneyCard Smart – 5 %, max. 6000 Kč ročně

  • Poplatek za kartu: 0 Kč měsíčně, pokud utratíte min. 3000 Kč, jinak 49 Kč měsíčně

Novinka od Moneta Money Bank nabízí 5% slevu, max. 500 Kč za měsíc na vybrané okruhy zboží a služeb. Slevy platí pouze v předem zvolené kategorii:

  • Elektronika
  • Dům, hobby a zahrada
  • Sportovní vybavení a cestování
  • Restaurace a kultura

Tyto kategorie si můžete sami změnit 1× za 3 měsíce.

mKreditka e-Shop – 2 %, max. 6000 Kč ročně

  • Poplatek za kartu: 0 Kč měsíčně, pokud utratíte min. 1000 Kč, jinak 39 Kč měsíčně

Speciální kreditka mBank vám dá slevu za jakékoliv platby na internetu. Měsíční strop je 500 Kč. Pokud třeba kupujete jízdenky na vlak či autobus a platíte je kartou, může to být tip, jak ještě více ušetřit.

BILLA kreditní karta – 3 %, max. 6000 Kč ročně

  • Poplatek za kartu: 0 Kč měsíčně, pokud každý měsíc uděláte aspoň 1 transakci, jinak 50 Kč měsíčně

Tuto kreditku ocení hlavně zákazníci Billy, dá jim 3 % z nákupů v obchodech Billa, max. 500 Kč měsíčně. Z ostatních nákupů získáváte 1 %, strop 500 Kč je společný.

Tankovací karta České pojišťovny – 3 %, max. 5500 Kč ročně

  • Poplatek za kartu: 0 Kč měsíčně

Tato stále relativně novinka z dílny slovenské Všeobecné úverové banky míří na motoristy a nabízí jím 3% slevu na pohonné hmoty. Na rozdíl od ostatních kreditek tato nemá měsíční, ale roční strop. Maximální možný získatelný bonus na kartě je 5500 Kč ročně. Pokud jej vyčerpáte za měsíc, zbytek roku máte nulu.

mKreditka Plus – 1–2 %, max. 6000 Kč ročně

  • Poplatek za kartu: 0 Kč měsíčně, pokud utratíte min. 4000 Kč, jinak 59 Kč měsíčně

Za každou bezhotovostní platbu v ČR získáte s touto kreditkou 1 %, max. 500 Kč měsíčně. Za platby mimo ČR získáte hned 2 %, strop se ale nemění.

Lady karta a A karta – 1 %, max. 6000 Kč ročně

  • Poplatek za kartu: 0 Kč měsíčně, pokud utratíte min. 3000 Kč, jinak 59 Kč měsíčně

Komerční banka vám z každé bezhotovostní transakce přispěje 1 %, max. 500 Kč měsíčně na váš účet penzijního spoření u KB penzijní společnosti.

Lepší než drátem do oka

Kreditní karta DE LUXE – 1 %, max. 3000 Kč ročně

  • Poplatek za kartu: 99 Kč měsíčně s eKontem, 199 Kč měsíčně bez eKonta

S touto kreditkou Raiffeisenbank jste ještě na jaře mohli získat 1000 Kč měsíčně, nyní je strop 250 Kč měsíčně. A když k tomu přičtete poplatek, nic moc z karty nemáte. Na druhé straně ale tato karta má autoasistenci a pro někoho se tak může vyplatit.

Visa AXA CLUB – 0,5 %, bez stropu

  • Poplatek za kartu: 0 Kč měsíčně, pokud utratíte min. 3000 Kč, jinak 30 Kč měsíčně

Co-brandová karta UniCredit Bank vám z každé transakce vrátí 0,5 % a přitom nemá strop. Finanční bonus je převáděn k využití služeb společností AXA (příspěvek na penzijní spoření, životní pojištění, pojištění majetku a podílové fondy) 

A tady jsou slevy historií

Kreditní karta Odměna a Kreditní karta World ještě v srpnu 2016 nabídnou finanční bonus až 350 Kč, resp. 1000 Kč, ale ten k 31. 8. 2016 definitivně skončí. Obě karty sice nabízejí věrnostní program iBod, ale body se už nepočítají podle obratů na kartě, ale podle počtu transakcí. Za každou transakci dostanete bod a za pár let si za bodíky koupíte možná i propisovací tužku. Od září však Česká spořitelna chystá zcela novou nabídku kreditní karty, která tyto dvě kreditky nahradí.

Kde nic není…

Tyto kreditky vám žádné finanční bonusy a slevy nepřipíšou, ale některé z nich vás budou uplácet drobky z věrnostního programu MasterCard Elite:

Když nechcete jen peníze

ČSA kreditní karta – míle do věrnostního programu OK Plus ČSA

  • Poplatek za kartu: 2500 Kč ročně

Od Raiffeisenbank můžete získat kreditku, která vám bude získávat míle ČSA. Míle se automaticky počítají do vašeho nároku na získání Stříbrné, Zlaté nebo Platinové karty OK Plus.

skoleni_15_4

  • 10 000 mil – první vstupní bonus
  • 10 000 mil – druhý vstupní bonus za prvních 15 000 Kč utracených kartou
  • 5000 mil – každoroční bonus k výročí vydání karty, pokud průměrný měsíční obrat na kartě za poslední rok je alespoň 15 000 Kč
  • 4 míle – za každých 100 Kč z celkové částky výpisu (platby i výběry)

A s tím se dá sem tam už někam zaletět.

Extra karta – až 40% sleva na služby O2

  • Poplatek za kartu: 0 Kč, pokud kartu aspoň 1× měsíčně použijete, jinak 49 Kč měsíčně

Kreditka od Home Credit umožňuje od mobilního operátora, který je ve stejné finanční skupině PPF, získat slevy na telekomunikační služby. Stačí kartou platit a podle objemu plateb si vysloužíte slevy:

Výše slevy na vyúčtování služeb O2 podle objemu plateb kartou:

  • 0–1,99 Kč: 0 %
  • 2–999 Kč: 5 %
  • 1000–1999,99 Kč: 10 %
  • 2000–4999,99 Kč: 15 %
  • 5000–9999,99 Kč: 20 %
  • 10 000 – 19 999,99 Kč: 30 %
  • 20 000 Kč a více: 40 %

Používejte nás a dostanete výhody

Vydavatelé karet vlivem regulace poplatků museli výrazně přehodnotit, jaké bonusy budou ke kreditkám poskytovat. Někteří je úplně zrušili, jiní je osekali na minimum. Stále však lze vybrat zajímavé a dobré nabídky tohoto úvěrového produktu, který vám může ušetřit další peníze. Musíte si ale dobře spočítat, zda vám možné výhody vůbec pokryjí měsíční poplatky, ne všechny kreditky jsou bez měsíčních poplatků. Mnohé vám ale poplatek odpustí, pokud je budete používat. Za možnost další finanční rezervy pak může mít smysl si kreditku udržet.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).