Hlavní navigace

S kým volat?

9. 9. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Po skončení monopolu firmy Telecom se sice neroztrhl pytel s novými fascinujícími možnostmi, jak volat, ale přeci jen - jedna by tu byla. Alternativní operátor Tele2. Telecom nabízí spoustu různých tarifů podle toho, zda voláte hodně, málo, večer, přes den, do Prahy či do Brna - proto není jednoduché říci, s kým je výhodnější volat.

Stále ještě převážná část obyvatel využívá tarifu Home Standard, proto budeme srovnávat Tele2 a tarif Home Standard společnosti Telecom.

Pořizovací cena
Český Telecom je vlastníkem telekomunikační sítě, jejíž kapacitu si společnost Tele2 pronajímá. To znamená, že si musíte ponechat vaše dosavadní připojení (nebo zřídit nové). Není tedy možné používat výhradně Tele2. Možnost využívat služeb Tele2 je bezplatná, stačí se zaregistrovat, písemně či přes Internet.

Jak střídat operátory
Vždy, když budete chtít telefonovat, zvolíte si, zda využijete služeb Telecomu či Tele2. Způsob volání přes Telecom se nemění, avšak chcete-li volat přes Tele2, vytočíte nejprve předvolbu 1002. Máte ovšem možnost pořídit si telefonní přístroj od Tele2. S tímto pak nemusíte vytáčet předvolbu 1002.

Kam lze volat
Všechna místní spojení poskytuje nadále jen Telecom, a to i když používáte telefon i-Hear od Tele2. Znamená to, že voláte-li z Prahy do Prahy či z Plzně do Plzně, voláte s Telecomem. S Tele2 můžete volat meziměsto, do jiných zemí, nebo do mobilních sítí.

Časový rozvrh – špičky
Telecom i Tele2 mají tentýž časový harmonogram, tj. tři časová pásma s různými cenami hovorného. Tato pásma jsou:

Špička
7:00 – 19:00 hodin v pracovních dnech
Mimo špičku
5.00 – 7.00 hodin a 19.00 – 22.00 hodin v pracovních dnech,
5.00 – 22.00 hodin o víkendech a svátcích
Noční pásmo
22.00 – 5.00 hodin po celý týden

Hovorné
Rozdíl v hovorném bude nejpřehlednější při názorné demonstraci

Tabulka č. 490
  Špička Mimo špičku Noc
Cena hovoru, který trvá minutu, z Prahy do Ostravy1
Telecom 3,65 Kč 1,70 Kč 1,00 Kč
Tele2 2,40 Kč 1,20 Kč 0,99 Kč
Cena hovoru, který trvá minutu, do mobilní sítě v ČR
Telecom2 6,50 Kč 6,50 Kč 6,50 Kč
Tele23 5,50 Kč 5,50 Kč 5,50 Kč
Cena hovoru, který trvá minutu, z Čech do Řecka, na pevnou linku
Telecom4 9,10 Kč 8,00 Kč 8,00 Kč
Tele25 5,60 Kč 5,60 Kč 5,60 Kč

Poznámky:
1 Oba operátoři při meziměstském volání účtují celou první minutu a pak každých započatých 30 vteřin.
2 Po první minutě účtuje po 30 vteřinách.
3 Účtuje po 30 vteřinách.
4 S použitím Xcall je cena 5,60 Kč po celý den. V obou případech po jedné minutě účtuje po vteřinách.
5 Po jedné minutě účtuje po vteřinách.

Voláte-li po Čechách na pevnou linku, nezáleží na tom jakého operátora používá ten, komu voláte. Cena se odvíjí od tarifů operátora, s nímž voláte vy.

Za telefon budete platit takto: paušální měsíční poplatek Telecomu, danému operátorovi to, co u něj provoláte.

Připojení k internetu
V tomto ohledu prostý člověk s hlavou plnou všedních starostí asi nejvíce ocení přehlednost a jednoduchost. Jednoduchost, kterou by u Telecomu jen stěží hledal. Možnosti připojení prostřednictvím Telecomu jsou tak různé a existuje tolik kombinací, že nejjednodušším řešením je navštívit interaktivní ceník a nechat si vypočítat, kolik vás bude stát připojení s vaším tarifem. Nezapomeňte vzít v úvahu případné volné minuty.

Daně III

Tele2 poskytuje připojení k Internetu závislé na přenosové rychlosti (Free line) nebo celkovém počtu přenesených dat při rychlosti 384 kb/s (Economy line). Instalační poplatek je 7000 Kč bez DPH, ovšem v některých městech je dočasně zvýhodněn na 950 Kč (jedná se o Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Liberec, Plzeň, Ostravu, Pardubice).

Chtěla bych znovu upozornit, že srovnání cen operátora Tele2 jsme prováděli s tarifem Home Standard společnosti Telecom. Máte-li jiný tarif než Home Standard, navštivte stránky Českého Telecomu, kde najdete interaktivní ceník, který vám po zvolení tarifu, délky hovoru a typu hovoru spočítá, kolik za služby Telecomu zaplatíte.

S kým voláte nejčastěji?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).