Hlavní navigace

Rychlý mobilní internet není drahý

23. 11. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Mobilní operátoři T-Mobile a Eurotel na podzim zavedli nový způsob mobilního připojení k Internetu, který rychlostí může konkurovat pomalejším verzím ADSL. Ovšem nic není bez kazu, a tak i tato novinka má své nedostatky. Za kolik se můžete rychle mobilně připojit?

Na trhu v tomto okamžiku působí pouze dvě mobilní technologie umožňující rychlé (rychlejší než 56 kb modem) připojení k internetu, z nichž jedna tak úplně „mobilní“ není (ale to se dozvíte až dále). Jde o technologie CDMA a EDGE. Tu první využívá Eurotel pro svůj tarif Eurotel Data Express, tu druhou pak T-Mobile pro všechny své GPRS tarify.

Eurotel – CDMA a Data Express

Technologie CDMA běží v pásmu 450 MHz (stejně jako služby T!P) a některé starší mobilní telefony (typicky předčíslí 601). Teoretická přenosová rychlost je až 800 kb/s, Eurotel však na svých stránkách upozorňuje, že v průměru půjde spíše o rychlosti okolo 256 kb/s. V současné době je signálem pokryto okolo 75 % České republiky. Přesnou mapku pak můžete najít na stránkách Eurotelu – „pokrytí CDMA“.

Mezi nevýhody této technologie patří skutečnost, že se nelze připojit pomocí mobilního telefonu, ale uživatel si musí pořídit speciální CDMA modem. Ten nabízí Eurotel buď k přímé koupi za 7559 Kč (8995 Kč včetně DPH), nebo za zvýhodněné ceny při uzavření smlouvy na delší období (995 Kč při uzavření smlouvy na 12 měsíců nebo na 1 Kč při uzavření smlouvy na 24 měsíců).

Měsíční sazba za tarif Eurotel Data Expres pak činí 899 Kč (1070 Kč včetně DPH). Velkou výhodou tohoto tarifu je, že platíte pouze měsíční paušál, nezávisle na objemu přenesených dat, a někteří uživatelé dokonce dosahují rychlostí blízko oněch magických 800 kb/s.

Druhá strana věci

Eurotel spustil tuto technologii 2. srpna 2004 a od té doby vzrostl počet uživatelů natolik, že byly uplatněny některé omezovací politiky. Důsledkem toho rychlost připojení silně kolísá v závislosti na místě, kde se připojujete, a některých dalších faktorech. V klidně se vám může stát, že se připojíte rychlostí 40 kb/s (tedy pomaleji než standardní modem).

Dalším velkým problémem je výše zmiňovaný CDMA modem, který trpí několika neduhy. Poměrné často se stává, že nestačí energie, kterou modemu dodává akumulátor, a je potřeba jej připojit do sítě. To z této mobilní technologie činí technologii „mobilní“ pouze částečně, protože se vám může stát, že se sice připojíte s notebookem na chalupě, ale už ne cestou ve vlaku.

Občas se dokonce stává, že modemu nestačí ani energie ze sítě a sám se vypne. Některým uživatelům se podařilo zjistit, že problém je zřejmě v přílišném přehřívání akumulátoru a řešením je strčit modem ven na mráz (v letních měsících do ledničky). O dalších problémech a jejich případných řešeních se můžete dočíst např. na serveru www.cdma.cz.

Pokud byste uvažovali o připojení touto technologií, vřele doporučuji si pročíst některé internetové diskuze týkající se této problematiky a půjčit si od Eurotelu modem na vyzkoušení. Tuto možnost poskytují všechny značkové prodejny Eurotel při složení vratné zálohy 9000 Kč a zaplacení poplatku za půjčení, který činí 1 Kč za 1 den, 300 Kč za dva dny a 600 Kč za 3 dny.

T-Mobile – EDGE a GPRS tarify

Technologie EDGE (Enhanced Data Rates for Global Evolution) je následovníkem technologie GPRS. K připojení vám stačí mobilní telefon podporující technologii EDGE a signál, který je bohužel v současnosti pouze ve velkých městech.

Pokrytí EDGE

Teoretická rychlost této technologie je 236 kb/s pro download a 118 kb/s pro upload (tedy asi 3 x tolik co u GPRS), reálná rychlost pak závisí na síle signálu v daném místě a počtu „timeslotů“ příslušného telefonu. V případě silného signálu a mobilu s 4+1 timesloty se však příliš neliší od té teoretické. Velkou výhodou je, že při ztrátě signálu EDGE se mobil automaticky přepne na GPRS, takže uživatel pocítí pouze zpomalení datového přenosu, ale nikoliv jeho přerušení.

skoleni_15_4

T-Mobile spustil tuto technologii 8. listopadu 2004 a zatím je k dispozici v rámci běžných GPRS tarifů. Pokud tedy máte některý z T-Mobile GPRS tarifů a telefon podporující EDGE, již tuto technologii můžete bez jakéhokoliv příplatku vyzkoušet. Od 31. 3. 2005 pak bude aplikováno omezení rychlosti současných GPRS tarifů na rychlost 85 kb/s a připojení pomocí EDGE bude k dispozici za příplatek 200 Kč (dohromady s tarifem Data Unlimited tedy za 899 Kč bez DPH). Ceny pro využívání připojení v zahraničí jsou shodné s cenami pro GPRS roaming.

Mobilních telefony, které jsou v současnosti u nás na trhu a podporují technologii EDGE: Nokia 3220, Nokia 5140, Nokia 6230 a Nokia 6820.

Používáte mobilní připojení k internetu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).