Hlavní navigace

Půjčka pro mladé rodiny: banky místo státu?

30. 3. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Žadatelů o půjčku pro mladé rodiny neubývá, finance státního fondu jsou však jen omezené. Ke slovu tak přichází jednání s hypotečními bankami a stavebními spořitelnami. Kdo bude nově poskytovat zvýhodněnou půjčku na bydlení? A bude stále výhodná?

Dotovanou třísettisícovou půjčku na bydlení začal Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) poskytovat loni v prosinci. Zájem o půjčku úročenou pouhými 2 % je obrovský. Fond má finanční prostředky zhruba pro sedm tisíc rodin. Žadatelů je však několikanásobně více. Co s tím?

Splňujete podmínky pro poskytnují zvýhodněného státního úvěru na bydlení? Přečtěte si článek Petra Bukače Získejte 300 tisíc od státu!

Ministerstvo začalo v minulých týdnech jednat o nové formě podpory bydlení mladých rodin – půjčku budou poskytovat hypoteční banky a stát bude lidem dotovat úrokovou sazbu. Zvýhodněnou půjčku by tak letos mohlo celkem získat 12 – 15 tisíc rodin. Banky začnou tyto půjčky nabízet zřejmě od 1. května.

Podle ministra pro místní rozvoj Jiřího Paroubka by se pro žadatele o tuto půjčku nemělo se změnou poskytovatele úvěru moc změnit. Splácení úvěru by se mělo lišit nejvíce o desetikoruny, řekl ministr Paroubek na tiskové konferenci. V současné době se splátky úvěru v maximální třísettisícové výši pohybují kolem 1500 Kč.

Kromě hypotečních bank, které teoreticky převezmou roli státu, vstoupily nejnověji do hry i stavební spořitelny. Jako první podepsala smlouvu o poskytování doplňkového úvěru ke státní půjčce Wüstenrot – stavební spořitelna.

První vlaštovka od Wüstenrotu

Stavební spořitelna Wüstenrot uzavřela jako první banka se Státním fondem rozvoje bydlení dohodu o spolupráci při poskytování zvýhodněných úvěrů mladým rodinám. Všem příjemcům úvěru pro mladé rodiny od SFRB nabízíme nový překlenovací úvěr za výjimečně výhodných podmínek, říká Helena DuškováWüstenrot – stavební spořitelny.

Požadavky na žadatele o půjčku První byt jsou totožné jako u SFRB. Navíc však musí mít každý zájemce uzavřeno nejméně jeden rok stavební spoření u jakékoliv spořitelny. Tuto starou smlouvu může dále využívat, u Wüstenrot – stavební spořitelny si uzavře novou smlouvu, kterou využije pro úvěr.

Základní parametry půjčky První byt od Wüstenrot – stavební spořitelny

  • nulová akontace
  • minimální výše úvěru 50 000 Kč, maximální výše není stanovena
  • úroková sazba 3,9 % p.a.
  • u překlenovacího úvěru je splácen jen úrok a splátku stavebního spoření, nikoli samotný úvěr (celkem 0,7 % cílové částky)
  • měsíční splátka následného úvěru také 0,7 % cílové částky
  • maximální doba splatnosti 17,5 roku
  • expresní vyřízení úvěru do 48 hodin po předložení potřebných podkladů zdarma
  • žadatel (jeho manžel/ka či nezletilé dítě) musí mít stavební spoření u jakékoliv žadatel spořitelny nejméně 1 rok
  • žadatel o úvěr musí být současně příjemcem úvěru pro mladé rodiny od SFRB (musí tedy splňovat stejné podmínky, jako žadatel o státní úvěr)
  • účel úvěr je stejný jako u půjčky od SFRB
  • poplatek za zpracování a vyřízení úvěru 1 % cílové částky (min. 900 Kč, max. 15 000 Kč)
  • poplatek za vedení úvěrového účtu 250 Kč ročně (při uzavření smlouvy do 30. června je žadatel od tohoto poplatku osvobozen)

Úroková sazba úvěru První byt je 3,9 % ročně. Dosud nejvýhodnější překlenovací úvěr od této spořitelny je úročen sazbou 4,8 % ročně.

Navíc v prvních letech platí klient spořitelně pouze úroky z úvěru a splátku spoření, vlastní úvěr se splácí až později, dodává Dušková.

skoleni_15_4

Nabídka ostatních zatím pokulhává

Speciální produkty pro mladé rodiny, které si pořizují první bydlení, mají i další dvě hypoteční banky a jedna stavební spořitelna. Ve všech případech se na rozdíl od Wüstenrotu nejedná přímo o nízkoúročený úvěr, ale o stanovení výhodnějších podmínek pro žadatele. U Komerční banky získá mladá rodina pojištění zastavené nemovitosti na 12 měsíců zdarma. U Hypotéky pro mladé od Hypoteční banky je hlavní odlišností produktu od těch ostatních pro běžnou klientelu rychlejší vyřízení.

Modrá pyramida stavební spořitelna mladým rodinám umožní čerpat úvěr s nulovou akontací, což je ovšem možnost, kterou mají i ostatní klienti spořitelny. Žadatel by měl ještě dostat zvýhodněnou tříprocentní úrokovou sazbu řádného úvěru. Takto nízký úrok ovšem není automatický pro všechny, ale je stanoven jako minimální úrok „od“. Jak tedy vypadá tato sazba reálně, nikdo dopředu neví.

Využijete při pořizování bydlení půjčku od Státního fondu rozvoje bydlení?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).