Hlavní navigace

Průmyslníci: Problém s obnovitelnými zdroji může zdvojnásobit nezaměstnanost

1. 3. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ztráta konkurenceschopnosti a výrazné zvýšení nezaměstnanosti. To bude důsledek současného průšvihu s obnovitelnými zdroji energie.

Kvůli obnovitelným zdrojům  si na elektrické energii znovu připlácíme. A to i přesto, že cena silové elektřiny na energetické burze trvale klesá. Narostla totiž regulovaná složka na podporu obnovitelných zdrojů z 419 korun na 583 Kč. Solární průšvih nabobtnal do obrovských rozměrů a naše peněženky se pořádně provětrají.


Autor: Isifa.com

Ilustrační fotografie

Nucené práce?

Podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy může celkový účet za obnovitelné zdroje dosáhnout až 1 bilión Kč, což je v současnosti více než čtvrtina hrubého domácího produktu.

Představte si, že jednou za 20 let budete nuceni se na 3 měsíce někam odebrat a vydělávat jen na obnovitelné zdroje. V podstatě se tak jedná o nucené práce, uvedl Vítek Jedlička, předseda sdružení Reformy. Každý rok se odhaduje, že nás podpora obnovitelných zdrojů přibližně zatíží 50 miliardami Kč. Účet za obnovitelné zdroje platíme prostřednictvím dražší elektřiny, jen v tomto roce průměrně vzrostly ceny o 2,4 %.

Nárůst nezaměstnanosti a snížení konkurenceschopnosti

Ránu neobdrží jen spotřebitelé, ale také firmy, jež podnikají především v těžkém průmyslu: My zaplatíme na těchto poplatcích za roky 2010 až 2013 přes miliardu korun. Tyto peníze odtečou do solárního byznysu, tedy čínským firmám, které nás zaplavují solárními panely. Kdybychom tyto peníze nemuseli odvádět, tak je investujeme do svého rozvoje a zaměstnáme zhruba pět set lidí navíc, uvedl Jan Czudek, generální ředitel Třineckých železáren pro Moravskoslezský Deník.

To, co musíme platit, to už není ani desátek, ale feudální půlka, upozornil Jan Světlík, prezident Národního strojírenského klastru a šéf největší tuzemské strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group a dodal:

Zahraniční majitelé mohou své podniky přesunout do ciziny, kde jsou výhodnější podmínky a také volné výrobní kapacity. České podniky se pravděpodobně zavřou. Je třeba si uvědomit, že by to byl nevratný krok. Průmysl můžeme z naší země vyhnat jen jednou, Průmyslníci také upozorňují, že to může vést k nárůstu nezaměstnanosti na Ostravsku až na 20–30 %, bude se však zvyšovat i v jiných krajích.

Kolik firmy platí na OZE (v mil. Kč)
Název společnosti Spotřeba (MWh) 2010 2011 2012 2013
ArcelorMittal Ostrava 1 002 647 167 371 420 620
Třinecké Železárny 683 353 114 253 286 422
OKD 680 900 113 252 285 421
Vítkovice 343 165 57 127 144 211
BorsodChem 111 609 18 41 47 69

Zdroj: Moravskoslezský Deník


Za vším byla přitom snaha EU dosáhnout do roku 2020 podílu obnovitelných zdrojů ve výši 20 % celkové energie. Studie na téma, jak se tento velkolepý cíl EU projeví na zvyšování cen elektřiny nebo na snižování konkurenceschopnosti jednotlivých ekonomik, byly nedostatečné. My jsme měli ještě tu smůlu, že jsme zavedli podporu, která byla v rámci EU jedna z nejvyšších. V roce 2005 prostřednictvím zákona č.180/2005 Sb narostly výkupní ceny u fotovoltaických zdrojů na 13,20 Kč/kWh

Vyhnout se obnovitelným zdrojům? Nelze

Vyhnout se obnovitelným zdrojům bohužel pro běžného spotřebitele není možné. V momentě, kdy je přislíbená nějaká podpora, tak ji nelze odejmout. Můžeme se bavit o zastavení nebo zpomalení podpory pro nové zdroje z hlediska fotovoltaiky, ale více méně nemáme možnost zastavit podporu na ty zdroje fotovoltaiky, které už jsou, uvedl Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Zrušení podpory obnovitelných zdrojů není reálné a nejspíše by vedlo k rozsáhlým arbitrážím, ve kterých by Česká republika mohla zaplatit až několik stovek miliard korun. Možná by to stát ještě zvládl prostřednictvím enormního růstu zadlužení, zaplatili bychom to však na dalším růstu daní. 

Nová kalkulačka energií

Ušetřete výběrem levnějšího dodavatele energie. Spočítejte si, s kým ušetříte.

Nejsme v tom sami

Problémy se solárními zdroji má celá Evropa. V Německu se přitom obnovitelné zdroje staly předvolebním tématem. Podle Wolfganga Anzengrubera, šéfa rakouské elektrárenské skupiny Verbund, je kvůli nepovedenému přechodu na obnovitelné zdroje německý trh s elektřinou před kolapsem. Je nutná velmi rychlá náprava, uvedl. Podle něj můžou důsledky dopadnout i na Rakousko. Mít stabilní elektřinu v průběhu celého dne nejspíše bude pro spotřebitele luxusem, hrozí přetížení přenosových soustav. Čtěte více: Nová realita: blackouty a dražší elektřina

V Bulharsku vlivem nejen zvyšující se podpory obnovitelných zdrojů, ale nárůstu cen silové elektřiny (a také z důvodů tuhé zimy) lidé na svých fakturách za elektřinu uviděli až dvojnásobnou částku, než na kterou byli zvyklí. Desetitisíce lidí vyrazili do ulic vyjádřit svůj nesouhlas, načež výsledek byl pád vlády a ČEZu dokonce hrozil osud jako v Albánii, kde mu ze strany regulátora byla odebrána licence.

Netržní řešení vs. tržní

Jednou z mála zemí, kde nedochází ke zdražování elektřiny, jsou Spojené státy. Rozsáhlá výroba elektřiny z plynu získaného z břidlic vedla k výraznému snížení emisí CO2 a to na úroveň před rokem 1990.

Zatímco tržní řešení vedlo ke zlepšení životního prostředí a lidem zbude více peněz, netržní řešení nejen že vedlo k výrazně dražším cenám energie, ale paradoxně se také projevuje na zhoršení životního prostředí a to jak při surovinové a technologicky náročné výrobě solárních kolektorů, které jsou dopravovány až z Číny, nebo při zhoršeném vzduchu po výstavbě stanic na bioplyn a biomasu v malých městech či obcích.  Břidlice jsou však kritizovány za to, že můžou dočasně výrazně změnit ráz krajiny. Díky břidlicím se však Spojené státy staly v plynu plně soběstačnou zemí a nejspíše ho budou i vyvážet.

skoleni_15_4

Je to zločin pod hávem zeleného náboženství

S cenovou manipulací a nastavováním výkupních cen také nesouhlasí tiskový mluvčí ministerstva životního prostředí Matyáš Vitík, podle kterého je myšlenka čerpat elektřinu z obnovitelných zdrojů dobrá, ale tyto zdroje musí mít rovné, tržní postavení ve srovnání s dalšími zdroji energie.

Subvence obnovitelným zdrojům rozhodně neprospívají, spíše jim dlouhodobě škodí jak z pohledu spotřebitele, tak z úrovně samotného vyváženého energetického mixu, který je základem energetické bezpečnosti každého státu, uvedl Vitík a dodal: Zločinem pak je, když pod hávem zeleného náboženství, proti kterému je málem trestné vystoupit s racionálním pohledem na svět, je systém skrze dotace zneužit a původní dobrá myšlenka je odsouzena k zániku. Pokud vykladači této filosofie nekoukají napravo, ani nalevo a odpovědí na jakoukoli kritiku je teze „Je to zelené, tak je to správné“, pak obnovitelné zdroje nikdy nebudou mít v energetice rovnocenné postavení.

Změnili jste už dodavatele elektřiny?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).