Hlavní navigace

Porucha auta, pokuta či srnka? Tipy na dobrá připojištění k povinnému ručení

24. 6. 2011
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

I se starým autem se nemusíte bát poruchy. Srnka vám sice neuhne, ale srážka s ní vás finančně nezruinuje. A když za nehodu nemůžete, nechte jiné, ať se o vše postarají.

Povinné ručení je k přihlášenému vozidlu samozřejmostí, pokud nechcete riskovat nepojištěnou škodu i mastnou platbu do Garančního fondu. Čtěte více: Začal další hon na neplatiče povinného ručení, ale jeho cena dolů nepůjde 

Dnes už se ale můžete pojistit i proti škodám na vlastním voze v rámci připojištění k povinnému ručení. Nabízíme proto tipy, ať víte, jak můžete svého čtyřkolového miláčka (respektive svou peněženku) ochránit.

Ujistěte se ale, jestli nemáte vedlejší pojištění k povinnému ručení zdarma. Například Allianz nabízí v rámci varianty Exkluziv (což je ta nejdražší) dalších devět výhod bezplatně, jako je povinné ručení přípojného vozíku či malého motocyklu nebo třeba poskytnutí náhradního vozidla na pět dní. Nechybí ani úrazové pojištění pro případ trvalé invalidity (120 000 Kč), smrti (60 000 Kč) a denní odškodné (60 Kč) po dobu nutnou k léčení stanovených úrazů.

Zpravidla pak může být výhodnější koupit dražší verzi povinného ručení, protože s ní získáte v ceně mnoho dalších výhod, které by vás jako samostatné připojištění vyšlo mnohem dráž.

Pojištění nadstandardních asistenčních služeb

Pokud se nechcete spokojit se standardní nabídkou asistenčních služeb v rámci povinného ručení, můžete si připlatit a získat jejich širší nabídku.

Allianz pojišťovna

Například u zmíněné pojišťovny Allianz pojišťovna za asistenční služby Plus zaplatíte ročně 336 Kč, ale navíc oproti základní variantě v rámci povinného ručení získáte navíc:

  • vyšší limity pro opravu a manipulaci s vozidlem při nehodě nebo za odtah vozidla (5000 Kč ČR/10 000 Kč zahraničí)
  • asistenci při zabouchnutí či ztrátě klíčů nebo odtah vozu (5000 Kč v ČR/10 000 Kč zahraničí)
  • úschovu nepojízdného vozidla (500 Kč/den – maximálně 2 dny)
  • dovoz či výměnu paliva nebo jiných provozních náplní
  • nastartování vozidla, dobití či výměna baterie
  • oprava či výměna pneu
  • doprava řidiče do opravny
  • ubytování posádky v místě nehody (2000 Kč/osoba/noc – maximálně 2 noci)
  • náhradní řidič (5000 Kč v ČR/10 000 Kč v zahraničí)

Srovnání povinného ručení na Měšci

Vyberte si to nejlepší povinné ručení a sjednejte si ho online.

Triglav pojišťovna

Triglav pojišťovna nabízí produkt Asistenční služba Plus, kterou můžete využít v případě pojistné události i poruchy. Ročně vás Asistenční služba Plus vyjde na 260 Kč. Získáte:

  • služby dispečinku ÚAMK
  • opravu na místě zdarma (oprava na místě u snadného zpojízdnění, pomoc při nedostatku PHM, vybití baterie, úniku vzduchu z pneu nebo při zlomení či ztrátě klíčů)
  • odtah nepojízdného vozidla zdarma  (součástí odtahu není vyproštění vozu)
  • uskladnění /parkování vozu (3 dny v ČR, 10 dnů po Evropě)
  • oprava vozidla v zahraničí (do výše 30 000 Kč)
  • ubytování v hotelu (1 den v ČR/3 noci v Evropě – ale maximálně 2000 Kč/os/noc)
  • doprava domů nebo pokračování v cestě – cestovné (zdarma po ČR/7500 Kč na osobu v Evropě)
  • převoz zpět do vlasti (limit 30 000 Kč)
  • tlumočení, předávání vzkazů, dopravní informace

Ať už sjednáte připojištění asistenčních služeb kdekoliv, dejte pozor také na to, zda pojišťovna rozlišuje stáří vozidla či nikoliv. Například u Allianz pojišťovny, České podnikatelské pojišťovny, České pojišťovny a Triglav pojišťovny se s tímto přístupem nesetkáte. Direct pojišťovna nebo Generali naopak stáří vozu kontrolují. V případě nehody asistenční služby můžete běžně čerpat. Pokud by se ale jednalo o poruchu, může být rozsah služeb nebo limity omezeny nebo nezískáte asistenční služby vůbec.

Pojištění střetu se zvěří

Generali Pojišťovna

Bezplatně budete mít vozidlo pojištěno před střetem se zvěří například u Generali Pojišťovny, která ho nabízí pouze jako součást povinného ručení k variantě Komplet a Exkluziv. Zahrnuje úhradu nákladů na opravu vozidla do 100 000 Kč. V rámci spoluúčasti se na škodě budete podílet 1000 Kč.

Allianz Pojišťovna

Úhradu nákladů způsobených střetem se zvěří si můžete pojistit také u Allianz pojišťovny. Máte-li sjednané povinné ručení ve variantě Optimal, bezplatně získáte pojištění poškození zaparkovaného vozidla zvířetem s ročním limitem 100 000 Kč. V případě, že jste si sjednali rovnou variantu Exkluziv, máte navíc bezplatně připojištěn vůz i pro střet jedoucího vozidla se zvířetem s ročním limitem ve výši 100 000 Kč. 

Česká podnikatelská pojišťovna

Česká podnikatelská pojišťovna nabízí možnost si toto doplňkové pojištění sjednat v rámci produktu Combi Plus, který se ale bude dát sjednat pouze do konce tohoto měsíce. Pojištění tak kryje škody způsobené živlem, střetem se zvěří a poškození plastových částí v prostoru motoru vozidla zvířetem. Za 850 Kč za rok (2,33 denně) získáte limit 45 000 Kč. 

Od června už bude v nabídce pouze varianta Combi Plus II. Ta vás vyjde dráž a ještě budete mít limity nižší. Zde si budete moci vybrat ze čtyřech možností:

Pojistné a limity
Limit plnění 25 000 Kč 50 000 Kč 75 000 Kč 100 000 Kč
Roční pojistné 900 Kč 1300 Kč 1650 Kč 1950 Kč

Zdroj: Česká podnikatelská pojišťovna

Pojištění pokut

To, že se dá pojistit ledacos už víte. Pojistit si u Slavia pojišťovny můžete i pokutu. Aby ale nebyl produkt terčem nezodpovědných řidičů, kteří pak budou zákony naprosto ignorovat, obsahuje toto pojištění řadu výluk. Když si pak spočtete jedna a jedna, zjistíte, že získat plnění není vůbec snadné. Čtěte více: Pojištění pokut: plnění získáte jen s trochou štěstí

Při variantě Ekonomik zaplatíte za první rok pojištění i se započítáním 15% slevy za online sjednání 2023 Kč za pojištění přestupků (spoluúčast 2000 Kč) s limitem 100 000 Kč a pojištění právních služeb s limitem 10 000 Kč.

Živelní pojištění – voda a oheň

Dalším užitečným doplňkovým pojištěním pro váš vůz může být živelní pojištění. Zde si ale dejte pozor na to, co pojišťovna chápe jako živel a co už pojistka nekryje.

ČSOB Pojišťovna

K povinnému ručení si můžete živelní pojistku sjednat také u ČSOB Pojišťovny. Produkt kryje rizika způsobená úderem blesku, požárem, krupobitím, vichřicí, povodní, záplavou a pádem jakýchkoliv předmětů. Ostatní rizika kryta nejsou. Sjednat ho můžete ve dvou variantách:

  • Pojistná částka 50 000 Kč za 555 Kč ročně
  • Pojistná částka 100 000 Kč za 1111 Kč ročně

Zdroj: ČSOB Pojišťovna

Kooperativa pojišťovna

Ve své nabídce má tento produkt například Kooperativa pojišťovna. Ta nabízí doplňkové pojištění, které kryje náklady způsobené povodní/záplavou, úderem blesku, vichřicí, krupobití, sesuvem půdy, lavinou požárem a pádem stromu či stožáru zapřičiněným vichřicí. Produktů, který má působnost na území České republiky, je určen pro osobní a užitková vozidla do 3,5 t a motocykly.V případě pojistné události počítejte s 1% spoluúčastí, minimálně však s 1000 Kč.

Limity plnění a roční pojistné
Limit plnění 50 000 Kč 100 000 Kč 200 000 Kč 300 000 Kč 400 000 Kč 500 000 Kč až 1 000 000 Kč
Roční pojistné 228 Kč 252 Kč 312 Kč 324 Kč 372 Kč 384 Kč 444 Kč

Zdroj: Kooperativa pojišťovna

Úrazové pojištění

Ke svému povinnému ručení můžete sjednat také úrazové pojištění. To mají v nabídce k povinnému ručení snad všechny pojišťovny.

AXA Pojišťovna

AXA Pojišťovna v rámci úrazového pojištění kryje řidiče i ostatní osoby dopravované ve voze. Ročně zde za tento produkt zaplatíte 600 Kč s tím, že pro každou přepravovanou osobu je limit plnění za smrt následkem úrazu ve výši 100 000 Kč a za trvalé následky úrazu 200 000 Kč.

Direct pojišťovna

Úrazové pojištění u Direct pojišťovny můžete sjednat buď pouze na osobu řidiče, na osoby na předních sedadlech nebo na všechna sedadla. Pojistka kryje případ smrti nebo trvalých následků. Podle různé výše limitů si lze vybrat ze tří variant (modelový příklad se vztahuje na všechna sedadla: 

Limity a cena pojištění
Limit (smrt/trvalé následky) Cena
80 000 Kč/160 0­00 Kč 690 Kč
160 000 Kč/32­0 000 Kč 1290 Kč
320 000 Kč/64­0 000 Kč 2070 Kč

Zdroj: Direct Pojišťovna

Úrazové pojištění se vztahuje na úrazy, ke kterým došlo v době jízdy nebo při nastupování či vystupování z vozu. Pojištění všech sedadel zahrnuje v ceně také pojištění denní dávky s plněním 100 Kč na den v případě, že došlo k minimálně 5denní hospitalizaci v důsledku úrazů popsaných v obchodních podmínkách.

Pojištění přímé likvidace

Pojištění přímé likvidace je často způsobem, jak v rámci povinného ručení zvítězit v konkurenčním boji. Jedná se o pohodlný způsob vyřešení škodní události, které si za vás vezme na starost vaše pojišťovna. Ta vám vyplatí plnění a pak jej teprve vymáhá od pojišťovny viníka.

Česká pojišťovna

Česká pojišťovna nabízí tento produkt v rámci Povinného ručení Bez povinností. Ať už nehodu zaviníte vy nebo někdo jiný, máte nárok na bezplatný odtah vozidla až do vzdálenosti 500 km a na náhradní vůz až na 3 dny bez poplatku.

Direct pojišťovna

Se stejnou službou nazvanou jako AutoHELP přišla (vlastně jako první na trhu) také Direct Pojišťovna. Noví klienti službu získávají k povinnému ručení automaticky, ti stávající ji mohou aktivovat při obnově smlouvy. Oproti nabídce České pojišťovny ale neobsahuje odtah ani náhradní vozidlo zdarma. Čtěte více: Pojišťovny spustily revoluci v povinném ručení. Zaplatí vám škodu, za kterou nemůžete

Pojištění náhradního vozidla

Pokud se bez auta opravdu neobejdete, pojistit si můžete i zapůjčení náhradního vozu.

Triglav pojišťovna

Produkt naleznete například v nabídce Triglav pojišťovny. Za roční poplatek 1500 Kč budete pojištěni na částku 18 000 Kč.

Generali pojišťovna

Toto doplňkové pojištění má v nabídce také Generali pojišťovna. Nabízí ho ve dvou variantách. Roční pojistné se liší podle výše denního limitu a celkové pojistné částce.

  • Roční pojistné 880 Kč / max. denní limit 1500 Kč / max. pojistná částka 15 000 Kč
  • Roční pojistné 1488 Kč / max. denní limit 2000 Kč / max. pojistná částka 30 000 Kč

Pojištění skel

Skla na vašem vozu nejsou žádná levná záležitost. Kdo o něj někdy přišel, ví o čem je řeč. I na ně se vztahují doplňková pojištění.

Hasičská vzájemná pojišťovna

Hasičská vzájemná pojišťovna nabízí pojištění všech skel vozidla. Sazba pojistného se odvíjí od pojistné částky.

Limit plnění a cena pojištění
Limit plnění 5000 Kč 10 000 Kč 15 000 Kč 20 000 Kč
Pojistné 600 Kč 800 Kč 1125 Kč 1400 Kč

Zdroj: Hasičská vzájemná pojišťovna

Wüstenrot pojišťovna

Pojištění skel má v nabídce také Wüstenrot pojišťovna. I zde se cena ročního pojistného odvíjí od výše pojistného plnění.

Limity pojistného a ceny
Limit plnění 5000 Kč 10 000 Kč 20 000 Kč
Roční pojistné 500 Kč 900 Kč 1500 Kč

Zdroj: Wüstenrot pojišťovna

dan_z_prijmu

Pojištění zavazadel

Uniqa pojišťovna

V nabídce Uniqa pojišťovny zase naleznete pojištění, které by vám mělo nahradit škodu spojenou s poškozením či ztrátou zavazadel. Produkt se nabízí od pojistné částky 5000 Kč, dá se ale zvýšit až na hodnotu 200 000 Kč. Počet pojištěných zavazadel není nijak omezen. 

Příklad ceny vzhledem k pojistnému plnění
Pojistná částka 5000 Kč 30 000 Kč
Cena pojistného 200 Kč 1200 Kč

Zdroj: Uniqa pojišťovna

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).