Hlavní navigace

Porcování medvěda a kratší týden rozjelo nákupní horečku

11. 5. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ani další kratší týden nepřinesl fondům žádné velké změny, akciové nákupní šílenství však nabralo na obrátkách. Začíná se dařit zvláště úvěrovým trhům, které pod sluncem dobrých zpráv začínají roztávat. A nezkušení investoři začínají chápat, co znamená pravidelné investování.

Fondy peněžního trhu jsou stále ještě pod tlakem odkupů, ale po sedmi měsících konečně ISČS Sporoinvest získal skoro o 50 milionů korun, což může naznačovat obrat i v této nejhůře zkoušené kategorii. Rekonvalescenci ale zatím brzdí KBC Multi Cash ČSOB, který ztratil stále ještě čtvrt miliardy korun. To je tak velká suma, že zavinila i týdenní propad celé (byť opět neúplné) statistiky o 220 milionů ko­run.

Úrokové sazby klesají zatím jen u centrálních bank

Mezibankovní trh se postupně uklidňuje, pokračuje „tání“ zamrzlých úvěrových trhů. Londýnská mezibankovní tříměsíční sazba Libor klesla dokonce poprvé v historii pod 1% hladinu. O něco snad klesnou po čtvrtečním snížení reposazby ČNB na historické minimum 1,5 % i úroky úvěrů v Česku. U delších dluhopisů je však stále polojasno.

Podílové fondy v 19. týdnu
Podílové fondy v mil. Kč
peněžního trhu  –208
dluhopisové  –16
smíšené  –23
akciové 7
zajištěné 16
Celkem  –224

Akcie to rozjely nákupní horečkou

Zatímco ve fondech ještě všichni investoři spí jak medvědi v zimě, akciové trhy svého medvěda zkasírovaly jak pytláci v Beskydech. Americký grizzly má silnější drápy, takže se jen tak nedal, přesto i na Wall Street májový týden odstartoval zhurta s téměř 6% ziskem SP (Nasdaq ovšem jen málo nad procento).

Jarní nákupní horečka však propukla v Praze, no řekněte sami: za sedm obchodních dní 19,24 %. Na druhé straně to nákupní šílenství silně připomínalo proslulé naskakování do rozjetého rychlíku, což často dopadá velmi neblaze.

skoleni_15_4

Podílové fondy v 19. týdnu

Je to nejhorší z hospodářského hlediska už skutečně za námi? Některá data z amerického realitního trhu či trhu práce, ale i výsledky stress-testů amerických bank dávají určitou naději. Bohužel stále není jisté, jestli medvědi skutečně odpluli, anebo si jen dáchnou před další hostinou na úkor těch, kteří nyní strkají svou averzi k riziku do šuplíku.

Tak či onak, PX nabízí už 14,5 % od začátku roku a poprvé se podařilo „snížit“ ztrátu od historického maxima před rokem a půl pod 50 %. Nu a 1000 bodů, které jsme viděli naposled loni v říjnu, je opět alespoň na dohled. Asi nejdůležitější je, že od únorového minima přidal už přes 56 % – je každému už konečně zřejmé, co dokáže pravidelné investování?

Jakou máte investiční strategii?

  • Pravidelně investuji po menších částkách
    34 %
  • Čekám na krize, ve kterých nakupuji
    17 %
  • Neinvestuji, neboť tomu nevěřím
    12 %
  • Dávám přednost spoření
    36 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem měsíčníku pro finanční poradce s názvem PROFI PORADENSTVÍ & FINANCE.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).