Hlavní navigace

Fondy začínají svoji rekonvalescenci, ale ne všechny zprávy jsou růžové

20. 4. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Alespoň na první pohled by fondbyznys mohl být z nejhoršího venku. První týden od loňského podzimu, tedy za víc než půl roku, odešlo totiž z našich fondů méně než půl miliardy korun, a to dokonce jen čtvrt miliardy korun. Přestože signály z bank nevypadají špatně, zdaleka ne všechny zprávy ale vypadají tak růžově.

Na druhou stranu to nic moc neznamená, protože hlavní dějství se odehrávalo a stále odehrává ve fondech peněžního trhu. Z nich za ten půlrok odešlo 30 miliard korun (z celkem 41 miliard korun). Ještě větší přesilovku sehrály peněžáky i v uplynulém týdnu, kdy se na té čtvrtmiliardě podepsaly plnými 230 miliony korun.

Ostatní fondy tedy nehrály minulý týden prakticky žádnou roli, mezi jednocifernými pohyby snad jen dluhopisové fondy k minusům přidaly 23 miliony korun. Faktem ovšem je, že IKSING přestaly reportovat týdenní údaje, takže relevantnější budou asi až měsíční data.

Podílové fondy v 16. týdnu
Podílové fondy v mil. Kč
peněžního trhu  –229
dluhopisové  –23
smíšené  –9
akciové 5
zajištěné 8
Celkem  –248

Trhy se uklidňují

Sentiment se uklidnil i na trzích všeobecně. Peněžáky už netratí, dokonce si připsaly nějakou desetinku, dluhopisové fondy i celá procenta a akciové trhy se vyhřívají na 30% sluníčku. Co bychom si mohli víc přát? Ale čeho se chytit?

Šest týdnů už se akciové trhy šplhají vzhůru, ovšem stále rozpačitěji a s každým novým nejistým růstovým dnem se zvětšuje prostor pro korekci již poněkud utahaného růstu. To je totiž dilema: jde již o skutečný začátek býčího trhu, anebo jen o „koridu“ krátké růstové rally (jaké jsme viděli již dvě loni v listopadu a další menší začátkem ledna letos), po nichž býci zase chcípli a medvědi jim předvedli, jak se padá na nová, ještě hlubší minima. Zejména letošní únor vyrazil dech i skalním pesimistům.

skoleni_15_4

Podílové fondy v 16. týdnu

Optimismus vládne i fondům, ale investoři jsou opatrní

Pesimistických zpráv je nyní v médiích jako šafránu, což se zdá jako největší změna celého vnímání trhu. Znamená to skutečně změnu sentimentu, anebo jen už bylo negativních zpráv příliš? Jistě, náznaky zisků draze „zachráněných“ bank mohly zvednout náladu, ale ekonomiku čeká ještě těžký rok, možná nejeden. Že by kapitálový trh už zahlédl světlo na konci tunelu? Přestože signály z bank nevypadají špatně, zdaleka ne všechny zprávy ale vypadají tak růžově.

U nás se investoři do akciových fondů nijak nehrnou – čert ví, jestli jim ještě nedošlo, že se nějaký rally jede, anebo tuší, že je to jen další poťouchlá vlna. Tak či onak, Praha si za šest neděl vyjela dokonce 34,5 %, z toho v dubnu necelých 13 %. 39 %. Ale škarohlídi mají také pravdu, protože ještě nedohonila ani úroveň přelomu roku. Navíc vidíme i některé záhady: třeba ISČS Sporotrend za tři měsíce vynesl skoro 39 %, zatímco PX nevynesl nic (tedy od 16. ledna). Jak je to možné? Koruna jistě něco „přihodila“, ale diverzifikace zřejmě předvedla svou vlídnou tvář.

Do jakých podílových fondů investujete?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem měsíčníku pro finanční poradce s názvem PROFI PORADENSTVÍ & FINANCE.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).