Hlavní navigace

Názor k článku Pojišťovny spustily revoluci v povinném ručení. Zaplatí vám škodu, za kterou nemůžete od Jarmila - Mno, psychická újma se asi vypočítává a vyčísluje...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 10. 2010 21:05

    Jarmila (neregistrovaný)

    Mno, psychická újma se asi vypočítává a vyčísluje těžko. Ale já Vám dám příklad z vlastní rodiny: když mi bylo 14, přišla jsem při autonehodě o oba rodiče. Můj otec nehodu nezavinil, i když se na něj snažili hodit vinu, ale ta byla naprosto prokazatelně na straně druhého řidiče (byla tma, neznal cestu a neuvědomil si, že dlažba na vozovce v kopci je po dešti kluzká. Dostal smyk a při rotaci z kopce smetl protijednoucí osobní vozidlo. Otec jen vyjel ze zatáčky, když dostal plný náraz letícím neovladatelným autobusem ve smyku. Před vjetím do osudné zatáčky nemohl autobus vidět, takže vinu na něj mohl hodit jen totální blb. V tom neštěstí měl přesto doslova kliku, protože kdyby naše auto nenapasoval na patník a strom, sletěl by do strže a v plném zájezdovém autobusu by to moc lidí asi nepřežilo. Takhle byli při nehodě mrtví jen dva: moji rodiče z osobního auta). My s bráchou byli děcka ve věku 14 a 16 let. Takže z povinného ručení autobusu se hradilo auto (v době havárie ani ne půl roku staré), pohřeb rodičů, hrob a pomník, a dále tzv. výživné až do doby ukončení studií. Oba máme VŠ, takže nějakých 10 let. Protože to bylo před r. 1989, nemám tuchy, jestli se hradil i pobyt nás dvou v nemocnici, když zdravotnictví bylo státní. Dále by to byl úraz, trvalé následky a další.
    Když se Vám podaří podobně sejmout rodiče malých dětí, máte náhrady pojišťovny z povinného ručení rozpočítány do mnoha let, v případě trvalých následků klidně i do následujících 50 let. Vzhledem k tomu, že sumy se občas valorizují a občas vyskočí nečekané náklady, tak myslím, že suma 35 mega je vcelku přiměřená.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).