Hlavní navigace

Podvodníkům se daří, bílí koně mají dobrou pastvu

25. 9. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Podvodná jednání vůči finančním subjektům jsou stále na vzestupu a nedaří se je prozatím příliš eliminovat. Chytráci přišli na finty, jak obejít úvěrové registry – stačí za sebe nastrčit úvěrem netknutého člověka. Peníze se vysají a věřitel ostrouhá. Má to jen háček: jde o trestný čin.

Dalo by se očekávat, že když se ekonomice daří a lidé si mohou dovolit více než obvykle, počet podvodů a nekalých jednání bude menší. Jenže opak je pravdou. Podvodů neubývá, ale spíše přibývá jejich sofistikovaných a vylepšených verzí. Běžný úvěrový podvod je velmi snadné prokázat. Standardní pokus o podvodu funguje asi takto:

Běžné podvody se už nenosí

Vyhotovíte si falešné potvrzení o příjmu. Bianko vzorů najdete nespočet, konečně jsou dostupné i na internetových stránkách našich bank. Necháte si vyrobit razítko, protože v České republice je z nějakého záhadného důvodu razítko stále důležitější než podpis. A nakonec potvrzení podepíšete coby odpovědná osoba v roli mzdové účetní nebo majitele firmy. Úvěry se dnes prodávají jako na běžícím pásu, takže je velmi pravděpodobné, že u menších částek finanční instituce potvrzení ani moc ověřovat nebude. Stačí oběhnout pár bank nebo úvěrových společností a jste v balíku. Než začnou chodit první upomínky, můžete se opalovat na nějakém z ostrůvků v Atlantiku. Tedy za předpokladu, že už s Českou republikou nechcete mít nic společného, protože po vašem návratu si vás Policie snadno najde. Jde o velmi průhledný trestný čin, na který naše právo pamatuje.

Nastrčený prostředník je problém

Asi málokdo by chtěl chodit „kanály“ anebo navždy zpřetrhat vztahy s rodinou a známými. Proto podvodníci vymýšlejí lepší způsoby, jak se dostat k penězům a majetku. Když se vše zdaří, nelze jim nic prokázat, protože se na ně většinou ani nepřijde. Chce to najít jen správného prostředníka, lidově označovaného jako bílého koně. A bílý kůň nemůže být ledajaký prostředník. Slušný člověk je absolutně nevhodný, rovněž nelze použít zaměstnance či podnikatele. Tito lidé by totiž za normálních okolností na riziko spojené s „bílokoňstvím“ nepřistoupili. Vhodné jsou proto problematické osoby z řad lidí v tíživé situaci. Nejčastěji jde o lidi pod vlivem drog, bezdomovce, osoby s narušenou psychikou nebo osoby nesvéprávné mající nějaký doklad totožnosti.

Podvod za asistence bílého koně vypadá například takto. Najdete si narkomana či bezdomovce. Když si chcete opravdu pohrát, upravíte ho do lepší podoby, umyjete ho, koupíte nové šaty, dáte ho do pořádku. Nabídnete mu několik set korun či tisícikorun za dohodnutou službu. Ta nejčastěji spočívá v tom, že dotyčný si vezme u banky úvěr a po obdržení finančních prostředků je všechny předá strůjcům podvodu. Na pobočce banky se však každý nemusí cítit ve své kůži, takže se s oblibou využívají spíše sítě externích prodejců a zprostředkovatelů úvěru. Předkládané potvrzení o příjmech je samozřejmě falešné a při případném telefonickém ověření je na uvedeném čísle opět se hrou seznámený člověk, který ochotně „pravost“ potvrdí.

Možná namítnete, že nastrčenému prostředníkovi začnou časem chodit upomínky a nakonec před ním stane i exekutor. Máte pravdu, problém je, že „bílí koně“ jsou většinou ztracené existence, bez majetku a bez příjmu. Vlastně nemají, co ztratit a případné vězení je pro ně i sociální záchranou. Tím hůř pro věřitele.

Snadná cesta přes auto na úvěr

V posledních týdnech se bílí koně začali častěji vyskytovat v autobazarech. To je totiž další ze snadných cest k penězům. Nastrčený člověk získá za pár desítek minut automobil nemalé hodnoty. Tento špatný trend potvrzuje i Rudolf Krčmář, regionální manažer prodeje skupiny AAA AUTO: Odhadujeme, že v posledním období došlo k nárůstu pokusů o úvěrové podvody o 30 až 50 procent, a varuje před vrůstajícími podvody v autocentrech především v Severních Čechách a v Moravskoslezském kraji.

Podstatou podvodů je využití „bílých koní“, kteří se vybraný vůz pokoušejí koupit v některém z autobazarů na leasing nebo úvěr. Pokud se jim podaří úvěr získat a automobil zakoupit, odevzdají ho obratem organizátorům podvodu a za to získají odměnu v řádu stovek korun, maximálně několika tisíc korun. Další splátky na vůz už samozřejmě nezaplatí. Podvodníci potom automobil s falšovanými doklady prodají, ilegálně vyvezou do zahraničí nebo rozprodají na náhradní díly.

Podvodníci se přizpůsobují bankovním procesům

Největší riziko pro věřitele-finanční společnost je u úvěrů sloužících k nákupu zboží přímo v prodejnách. Často jde právě o dopravní prostředky, elektroniku, nábytek a další zboží. Snadno se tak stane, že dojde k přidělení úvěru nesprávné osobě, tj. osobě rizikové. To je přesný opak případů, kdy je úvěr jištěný ručitelem nebo nemovitostí.

Samozřejmě, že všechny finanční instituce mají (doufejme) mají vlastní interní procesy a kontrolní mechanismy zabraňující podvodným jednáním včasným varovným hlášením. Ovšem tak jako se stále vyvíjejí bankovní produkty, musí se i tyto kontrolní systémy zdokonalovat, protože pachatelé se přirozeně změnám na trhu přizpůsobují. Podle odborníků by finanční instituce tyto studie typů podvodů měly provádět například v půlročních cyklech. Každý typ podvodu se pak detailně rozebere, popíšou se příčiny vzniku, zjistí se okruh a typ prodejen, kde se stal a v ideálním případě se přijmou opatření proti další delikvenci.

Úvěrové registry a nezávislé ověřování jednou z cest

Na podvodné jednání doplácejí nejen finanční instituce, ale přeneseně podvody jsou rizikem i pro klienty postižených institucí. Ty musejí špatné úvěry nejen odepsat, ale vysoké ztráty se často odrážejí i na konečné úrokové míře. Se stoupajícím rizikem nesplacení úvěru je samozřejmě úrok vyšší. To je ostatně jeden z důvodů, proč tzv. půjčky do bytu mají RPSN i v řádech několik stovek procent (více jak třetina se nesplatí).

skoleni_15_4

Bránit se proti podvodům není snadné, ale způsoby existují. Běžný skóring zabere na člověka bez postranních úmyslů, ale proti organizovanému zločinu je bezmocný, protože pachatelé mají velmi dobré informace, jaké informace uvést a jak postupovat pro úspěšný přechod skóringovacím procesem.

Možnou cestou, jak eliminovat podvody mohou být úvěrové registry, zvláště s pozitivní historií. Již dnes jsou zaznamenány případy bank, které novým, neznámým klientům z ulice půjčí peníze jen v případě, že v registru vidí jakýkoli splácený či skončený úvěrový produkt bez vážných problémů. Ale hlavním hnacím prvkem proti podvodům je iniciativa samotných pracovníků finančních institucí a pověřených zprostředkovatelů, kteří se nespokojí s předloženými potvrzeními a dalším, nezávislým informačním kanálem si ověří pravost poskytnutých informací. Jinými slovy, vše je v lidech a vidina rychle prodaného zboží se může nakonec obrátit proti samotnému obchodníkovi i finanční instituci.

Nabídl vám někdy někdo provizi za zprostředkování půjčky na vaše jméno?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako pojišťovací poradce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).