Hlavní navigace

Podílové fondy: Kde je koupíte?

19. 6. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Podílové fondy jsou jednou z perspektivních forem spoření. S nimi můžete investovat bezpečně i velmi agresivně – a dosahovat stabilního i nadstandardního zisku. Kam ale pro podílové fondy zajít? Do banky, k finančnímu poradci, do stavební spořitelny, nebo raději jinam?

Úspory českých domácností jsou téměř z poloviny uloženy na běžných a termínovaných bankovních účtech. Tam tiše ztrácejí svou hodnotu a zisk přinášejí maximálně bankám, které takto získané levné peníze půjčují za vyšší úrok. Přitom alternativou vyššího zhodnocení není jen stavební spoření či jiné státem podporované formy uložení úspor.

Vhodnou alternativou zhodnocení peněz jsou podílové fondy. Nabízejí možnosti zhodnocení pro každého – od konzervativních klientů, kteří nechtějí přijmout téměř žádné riziko, po klienty vyhledávající spíše vysoké zhodnocení i za cenu vyššího rizika. Kam ale pro podílové fondy zajít a kde je lze koupit?

Investiční společnosti

Podílové fondy jsou nástroje kolektivního investování (více investorů vloží své prostředky), které zakládají a spravují investiční společnosti. Přímo v investičních společnostech si ale zpravidla příliš nezainvestujete. Jejich pobočky, pokud vůbec nějaké jsou, jsou velmi řídké. Ostatně smyslem investičních společností není prodej podílových listů podílových fondů, nýbrž správa finančních prostředků. A tak není divu, že využívají v hojné míře jiných distribučních kanálů.

Banky

Investovat do podílových fondů lze přímo v bankách. Ve většině bank vám ochotně poradí přesně podle vašeho rizikového profilu, který bankéř či bankéřka zjistí z krátkého dotazníku, a doporučí vám optimální kombinaci podílových fondů či přímo některý z profilových fondů.

Nevýhodou většiny bank je nabídka omezená na podílové fondy spravované investiční společností z finanční skupiny banky (např. v České spořitelně Investiční společností České spořitelny, v ČSOB ČSOB Investiční společností, v Komerční bance Investiční kapitálovou společností Komerční banky). Pokud byste měli zájem o podílový fond jiné společnosti, vaše banka vám ho velmi pravděpodobně neprodá. Nemusí to být ovšem nutně nevýhoda, neboť investiční společnosti bank vesměs nabízejí dostatečně širokou škálu podílových fondů.

Na českém trhu působí též banky, které zprostředkovávají prodej podílových fondů jiných investičních společností než vlastních. Patří mezi ně např. Citibank, v jejíž nabídce naleznete více než 140 fondů několika investičních společností.

Zejména velké banky mají předlinkované návrhy pro klienty, které rozdělí do několika škatulek podle ochoty přijmout riziko. Setkat se na pobočce s bankéřem, který by skutečně věděl, co investice obnáší, a byl schopen zodpovědět i hlubší dotazy, je stále rarita. O tvorbě individuálního portfolia ani nemluvě.

Individuální řešení nabídnou až privátní bankéři pro movitější klientelu, kteří mají možnost sáhnout i k alternativním produktům, jež pro širokou veřejnost banka (často „zatím“) nenabízí. Necháte-li si například spravovat více než 10 mil. Kč v ČSOB, můžete získat bankéře z tzv. ČSOB Privátního bankovnictví, který vám nabídne mimo jiné širokou paletu strukturovaných investic, v nichž naleznete i vysoce rizikové fondy s pákovým efektem či méně 100% zajištěné podílové fondy.

Výhodou bankovní distribuce je zpravidla nižší vstupní poplatek. To může být rozhodující zejména pro začínající investory, kteří se chtějí s podílovými fondy zatím seznámit. Pro začínající investory je navíc investiční nabídka bank dostatečně široká a základní struktura portfolia též není špatná – byť je zpravidla konzervativnější (tj. méně riziková, ale též méně zisková) než profil klienta.

Finanční poradci

Finanční poradci jsou významným distributorem celé řady investičních společností. Otázku, zda využít tento „distribuční kanál“ pro umístění vlastní investice, lze rozšířit na otázku, zda vůbec využívat finanční poradce. Jednoznačná odpověď samozřejmě, jako téměř vždy, neexistuje.

Dobrý finanční poradce dovede ušetřit spoustu času i peněz a při pomoci se správným investičním rozhodnutím i další peníze vydělat – a to nejen sobě, ale především svému klientovi. Špatný (či začínající) finanční poradce by měl být naopak kontrolován svou zastřešující firmou (největší z nich jsou OVB a AWD, ale působí jich na českém trhu celá řada) – a otázka zní, jakým způsobem a jak úspěšně.

Ať si vyberete dobrého či špatného finančního poradce, nebo si necháte poradit bankéřem v bance, vězte, že konečné rozhodnutí o investici je vždy na vás a jen vy nesete investiční riziko, které je s investicí spojené.

Finanční poradci mají nasmlouváno buď samostatně, nebo přes své zastřešující poradenské firmy více investičních domů. Jejich nabídka je tedy pestřejší než bankovní. V praxi však hrozí několik rizik – poradce může doporučovat produkty, z nichž má vyšší provize, nebo může podlehnout stereotypu a doporučuje „své oblíbené“ produkty.

Jak poznat schopného finančního poradce? Zeptejte se Pavla Milana Černého, oblastního ředitele OVB Allfinanz, největší finančně poradenské sítě působící v České republice, v Poradně Finanční poradenství na Měšci.

Jak si vybrat „správného“ finančního poradce je poměrně komplikované téma, které přesahuje rozsah tohoto článku. Ve zkratce: neměl by na vás jakýmkoli způsobem tlačit, abyste uzavřeli jakoukoli smlouvu, měl by být schopen veškeré vaše dotazy zodpovědět a vysvětlit vám vše, čemu nerozumíte.

Podílové fondy? U stavební spořitelny…

Možnost prodávat podílové fondy mají i stavební spořitelny. Nejvíce se do této činnosti položila ČMSS, která si od svých sesterských společností nechala vytvořit podílové fondy na míru. Její obchodní zástupci tak vedle stavebního spoření nabízejí i podílové fondy.

Nabídka ČMSS patří mezi konzervativnější. Narozdíl od jiných společností v ní neuvidíte akciové fondy, ale soustředí se především na bezpečnější investice. Vychází především z toho, kdo jsou klienti stavební spořitelny a proč tito investovali do stavebního spoření – především kvůli jistotě zajímavého zhodnocení a bezpečnosti vkladu.

Ostatní stavební spořitelny buď investiční produkty nenabízejí, nebo nabízejí investiční životní pojištění. To sice může být pro určitou skupinu klientů též velmi zajímavé, nicméně není tak flexibilní a univerzální jako podílové fondy.

Na poště…

Podílové fondy můžete „koupit“ též na poště. Jejich nabídka je ale skutečně limitovaná a je určená pro masový prodej začínajícím investorům. Kromě základních typů fondů v ní naleznete jeden zajištěný fond… vše vytvořeno pro Poštovní spořitelnu. Podílové fondy jiných společností na poště nenaleznete.

Kam zajít?

Naskýtá se otázka, kam za investicemi do podílových fondů zajít. Možností je mnoho a peníze, které investujete, jen jedny.

Využíváte-li služeb finančního poradce a věříte-li mu, pak nebude na škodu ho kontaktovat a zeptat se ho na jeho názor, kam by vám doporučil peníze investovat. Můžete zkusit též finančního poradce, kterého dosud neznáte – v takovém případě je dobré si ho prověřit a investovat s jeho radami nejprve menší objem prostředků.

Nevěříte-li finančním poradcům, ale máte-li důvěru ve svou banku, pak nebude na škodu požádat o radu ji. Její doporučení bude pravděpodobně konzervativnější (bezpečnější, ale s menším možným ziskem), a nakoupíte tak pravděpodobně pouze fondy z finanční skupiny vaší banky – pro začátek ani to není špatné.

Chcete-li investovat vyšší částku (co je „vyšší částka“, závisí především na vašem vnímání a ocenění vašich peněz), je dobré ji rozdělit a každou část investovat jiným způsobem – např. polovinu podle doporučení banky, polovinu podle doporučení finančního poradce.

skoleni_15_4

Stavební spořitelna nebo pošta nejsou specializovanými finančními poradci ve věci investic. Byť obchodní zástupci stavebních spořitelen již pracují s více finančními produkty (vedle stavebního spoření též s pojištěním a podílovými fondy), přeci jen jsou stále obchodními zástupci konzervativní formy spoření.

Schopnost pomoci s investičním rozhodnutím na poště nelze přeceňovat. Chcete-li ale uložit menší částku výhodněji než na termínovaný účet a nechcete-li se penězi více zabývat, může být vhodným řešením. Pro větší investice ji ale rozhodně nelze doporučit.

Kde "kupujete" podílové fondy?

  • V bance.
    35 %
  • U finančního poradce.
    7 %
  • Na poště.
    1 %
  • Jinde.
    5 %
  • Nikde.
    52 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).