Hlavní navigace

Penzijní připojištění - výhodná forma mzdy?

11. 3. 2005
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zaměstnavatel má různé možnosti, jak své zaměstnance motivovat. Nejen zvýšení platu, ale ani příspěvku na penzijní připojištění se zaměstnanec jistě nebude bránit. Příspěvek penzijního připojištění je přitom výhodný pro obě strany - ušetří zaměstnanec i zaměstnavatel.

V současné době jsou v naší republice téměř 3 miliony účastníků penzijního připojištění. Z tohoto počtu skoro každému čtvrtému přispívá na penzi zaměstnavatel a počet zaměstnavatelů, kteří přispívají, se stále zvyšuje. Nejen účastníci penzijního připojištění (zaměstnanci), ale i zaměstnavatelé mají totiž možnost využít daňových zvýhodnění, snížit si daňový základ a nepřímo si tak zvýšit příjem.

Aby mohl zaměstnavatel příspěvek svému zaměstnanci poskytnout, musí mít zaměstnanec uzavřen smlouvu s penzijním fondem. S fondem může mít zaměstnanec uzavřenou pouze jednu smlouvu. Jedna platná smlouva na jedno rodné číslo, to je omezení, které je dáno zákonem.

Penzijní fondy nabízející své služby v ČR jsou:

Ještě před uzavřením smlouvy, je vhodné, aby se zaměstnanec se zaměstnavatelem dohodl, u kterého fondu se pojistí. Je pouze na zaměstnavateli, se kterým z fondů uzavře smlouvu a se kterým ne. Je třeba, aby měl zaměstnanec uzavřenu smlouvu s tím „správným penzijním fondem“, se kterým zaměstnavatel spolupracuje a ke kterému mu může příspěvek posílat.

Jakého výnosu dosáhly penzijní fondy v loňském roce a který je dlouhodobě nejvýnosnější? Čtěte v článku Petra BukačePenzijní fondy v roce 2004 – vydělali jste?“.

Výhody pro zaměstnance

Jak již bylo řečeno, penzijní připojištění vzniká uzavřením smlouvy mezi účastníkem penzijního připojištění a penzijním fondem. Zaměstnanec se takovému kroku pravděpodobně bránit nebude, už třeba z toho důvodu, že tak získá státní příspěvek. Ten může činit až 150 Kč měsíčně.

Minimální měsíční vklad činí 100 korun. V tomto případě získá státní příspěvek 50 korun. Maximální státní příspěvek ve výši 150 korun získá účastník tehdy, pokud jeho měsíční vklad činí 500 korun. Pokud bude pravidelně měsíčně vkládat 500 korun (tedy 6000 Kč ročně), získá od státu 1800 korun státní podpory za rok.

Zaměstnanci mohou využít i daňové úlevy. Snížit daně z příjmů může ten účastník připojištění, který vložil ročně více než 6 000 korun. Daňový základ si sníží právě o takovou částku, která přesahuje 6 000 korun. Činí li roční vklad 7 000 korun, sníží se daňový základ o 1 000 korun, při vkladu 8 000 korun o 2 000 korun…, maximálně však do částky 12 000 korun. Tohoto maximálního snížení daňového základu lze dosáhnout při ročním vkladu 18 000 korun (to je 1500 korun měsíčně).

dan_z_prijmu

Také příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění je pro obě strany výhodou. Pokud zaměstnanci přispívá zaměstnavatel, je u zaměstnance tento příspěvek osvobozen od odvodů na sociální a zdravotní pojištění a do 5 % hrubé mzdy také od daně z příjmů.

Výhody pro zaměstnavatele

A jakou výhodu to přináší zaměstnavateli? Částky poukázané penzijním fondům za zaměstnance jsou na straně zaměstnavatele až do výše 3 % vyměřovacího základu zaměstnance na sociální a zdravotní pojištění nezdaněny. Podle zákona 586/1992 Sb. o daních z příjmů je totiž příspěvek zaměstnavatele výdajem (nákladem). Pro zaměstnavatele je nespornou výhodou to, že pokud by zaměstnanci vyplatil stejnou částku jako mzdu, podléhala by odvodu na zdravotní a sociální pojištění.

Přispívá vám zaměstnavatel na penzijní připojištění?

  • Ano.
    54 %
  • Ne.
    33 %
  • Nemám zaměstnavatele.
    4 %
  • Nemám penzijní připojištění.
    6 %
  • Nemám zaměstnavatele ani penzijní připojištění.
    3 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).