Hlavní navigace

Pandemie krátí zisky bank, podíl špatných úvěrů je ale zatím nízký

20. 11. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Velké tuzemské banky zaznamenaly ve 3. čtvrtletí pokles zisku, v některých případech o více než polovinu. Snížení profitu má společného jmenovatele, kterým je pandemie koronaviru.

V důsledku pandemie a následného propadu ekonomiky banky tvoří rezervy, což má za důsledek snížení jejich zisků. Na výdělek bank mělo dopad také snížení úrokových sazeb ze strany České národní banky a odklad splátek úvěrů klientům.

Podíl špatných (nesplácených) úvěrů zatím zůstává relativně nízký. Otázkou je, jak to bude v následujících měsících, kdy se plně projeví dopad druhé vlny pandemie. Zisk velkých bank klesal už v prvním pololetí letošního roku, jak už jsme psali dříve.

Air Bank

Pokles zisku ale neplatil u Air Bank. Přestože většině tuzemských bank ve 3. čtvrtletí klesal, Air Bank rostl. Šlo o meziroční zvýšení o 8 % na 1,2 miliardy korun. Podle banky za růstem stojí především snižování provozních nákladů.

Dá se však očekávat, že se dopady stále probíhající pandemie na českou ekonomiku budou prohlubovat a nadále ovlivňovat budoucí výsledky také našeho podnikání, řekl Michal Strcula, generální ředitel Air Bank.

Čisté výnosy očištěné o úvěrové ztráty zůstaly meziročně stejné na úrovni 2,6 miliardy korun. Objem úvěrů se meziročně zvýšil o 11 % na 58 miliard Kč. Počet klientů Air Bank meziročně stoupl o 11 %, a na konci září tak měla 847 092 klientů.

Česká spořitelna

Česká spořitelna, největší tuzemská banka podle počtu klientů, kterých má 4,5 milionu, za tři čtvrtletí letošního roku dosáhla čistého zisku ve výši 7,9 miliardy Kč. Šlo o meziroční propad o 39 %. Klesl také provozní zisk, a to o 7,3 % na 15,6 miliardy Kč.

Čistý úrokový výnos, nejdůležitější složka provozních výnosů, se ve srovnání s loňskými třemi kvartály snížil o 2 % a dosáhl 21,8 miliardy Kč. Důvodem bylo snižování úrokových sazeb ze strany České národní banky a negativní dopady odkladu splátek úvěrů.

Na druhou stranu měl podle banky na čisté úrokové výnosy pozitivní dopad růst klientských úvěrů a vkladů. Celkový objem úvěrů byl na konci září o 5,4 % větší než ve stejném období loni. Objem hypoték vzrostl o 25,8 miliardy Kč.

Banka od 18. listopadu nabízí klientům postiženým pandemií další možnost individuálního odkladu splátek na 3 měsíce nebo snížení splátek na 6 měsíců.

Zisk bank za první 3 čtvrtletí 2020
Banka Čistý zisk  Meziroční změna
Air Bank 1,2 miliardy  +8 %
Česká spořitelna 7,9 miliardy  −39 %
ČSOB 6,3 miliardy  −57 %
Komerční banka 6,1 miliardy  −45 %
MONETA Money Bank 1,9 miliardy  −37,6 %
Raiffeisenbank 1,7 miliardy  −53,2 %

ČSOB

Odklad splátek, růst úvěrů i vkladů a zrychlení trendu digitalizace jsou hlavními důvody pro nižší zisk celé skupiny ČSOB. Čistý zisk skupiny za devět měsíců letošního roku činil 6,3 miliardy Kč, což bylo meziročně o 57 % méně. Objem klientských úvěrů, vkladů i aktiv pod správou meziročně stoupl.

Čistý zisk klesl kvůli růstu opravných položek k úvěrům a nižším provozním výnosům. Banka schválila téměř 65 tisíc odkladů splátek. Meziroční porovnání také negativně ovlivnila vyšší základna roku 2019, která byla ovlivněna jednorázovými zisky z přecenění podílu v ČMSS a prodeje ČSOB Asset Management. Bez zmíněných mimořádných faktorů a dopadu konsolidace ČMSS by byl čistý zisk meziročně nižší o 48 procent.

Podle banky ale kvalita úvěrového portfolia zůstává vysoká, vyšší náklady na riziko odrážejí předpokládané dopady zhoršeného ekonomického vývoje. Opravné položky k úvěrům vzrostly na 5,1 miliardy Kč v souvislosti s očekáváním ekonomických dopadů pandemie koronaviru. Podíl úvěrů v selhání z celého úvěrového portfolia byl na konci 3. čtvrtletí nízkých 2,12 procenta.

Celkové portfolio úvěrů meziročně vzrostlo o tři procenta díky růstu v retailovém segmentu včetně úvěrů na bydlení. Úvěry na bydlení, tedy hypotéky a úvěry ze stavebního spoření, meziročně narostly o 5 procent. Objem vkladů stoupl o deset procent a objem majetku pod správou se zvýšil o pět procent.

Komerční banka

Také Komerční banka zaznamenala v důsledku pandemie pokles čistého zisku o 45 % na 6,1 miliardy Kč. Po očištění o jednorázové položky byl nižší o 44 %. Čisté provozní výnosy klesly o 8,6 % na 22,3 miliardy Kč.

Objem poskytnutých úvěrů vzrostl o 5,9 % na 692,3 miliardy Kč. Z toho úvěry na bydlení poskytované Komerční bankou a Modrou pyramidou vzrostly o 7,8 %. Spotřebitelské úvěry zprostředkované Komerční bankou a její společností ESSOX rostly o 1,3 %. Objem úvěrů podnikům a jiným subjektům byl větší o 4,8 %. Vklady klientů stouply meziročně o 8,2 % na 930,4 miliardy Kč.

Stejně jako ostatní peněžní ústavy i Komerční banka umožňovala od poloviny března odklad splátek klientů zasaženým krizí. Do konce září odložila splátky u úvěrů v celkové výši 58,5 miliardy Kč, z toho 26,6 miliardy Kč u hypoték, 3 miliardy Kč spotřebitelských půjček, 4,1 miliardy Kč financování malých podnikatelů a 24,7 miliardy Kč úvěrů korporacím. V záručním programu COVID poskytla ke 30. září 1864 klientům financování v objemu 11,7 miliardy Kč.

MONETA Money Bank

Čistý zisk MONETY klesl o 37,6 % na 1,9 miliardy. Provozní výnosy naopak vzrostly o 19,9 % na 9,4 miliardy Kč. Podle banky je to díky organickému růstu a mimořádnému zisku z akvizice a konsolidace výsledků akvírovaných společností. Akvizice má také za důsledek meziroční růst nákladů, a to o 9,3 % na 4,1 miliardy.

Provozní náklady Skupiny MONETA, očištěné od akvizice, zůstávají na stejné úrovni jako v předchozím roce, tedy 3,7 miliardy korun. Celkový zisk před zohledněním opravných položek ke konci třetího čtvrtletí dosáhl 5,3 miliardy korun, meziročně tak vzrostl o 28,5 %.

Celková výše opravných položek k úvěrům činila 3,1 miliardy korun, z toho 2,4 miliardy korun tvoří krytí očekávaných rizik spojených s pandemií koronaviru. Krytí opravných položek úvěrového portfolia se zvýšilo na poměr 2,5 % z 1,9 % na konci roku 2019. Kvalita aktiv podle banky zůstává stabilní.

Raiffeisenbank

Za tři čtvrtletí roku 2020 vykázala Raiffeisenbank čistý zisk ve výši 1,7 miliardy korun, což ale představuje meziroční pokles o 53,2 %. Celkové provozní výnosy poklesly o 12,3 % na 7,72 miliardy Kč.

Prvních devět měsíců letošního roku se neslo ve znamení řešení nestandardních situací a reakcí na pandemii koronaviru, která velmi ovlivnila jak pracovní, tak osobní život nás všech. I přes všechna úskalí, kterými jsme jako banka procházeli, se nám podařilo nejen spustit plánované služby, ale také uzavřít řadu důležitých obchodních transakcí, komentoval situaci v Raiffeisenbank její generální ředitel Igor Vida.

Raiffeisenbank v rámci posledních měsíců spustila digitální platformu s názvem eSpeedtrack, jejíž cílem je podpořit export českých výrobků a služeb do zahraničí.

skoleni_15_4

Celková aktiva banky dosáhla 423 miliardy Kč a meziročně tak vzrostla o 13,4 %. Objem poskytnutých úvěrů klientům se meziročně zvýšil o 2,6 % na 255 miliard Kč. K růstu došlo v oblasti financování firem i domácností, u domácností zejména hypotečních úvěrů. Objem přijatých vkladů od klientů se meziročně zvýšil o 17,8 % na 324 miliardy Kč. Stejně jako v případě poskytnutých úvěrů je růst v přijatých vkladech tažen jak firmami, tak domácnostmi.

Naopak provozní náklady se v meziročním srovnání snížily o 1,4 % na 4,7 miliardy Kč. Banka ušetřila snížením výdajů na marketing a nákladů na zaměstnance. Ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek dosahují výše 844 milionů Kč. V meziročním srovnání došlo k navýšení o 1,2 miliardy Kč kvůli očekávaným úvěrových ztrátám v důsledku očekávaného zhoršení makroekonomického prostředí v souvislosti s epidemií koronaviru. Kvalita úvěrového portfolia podle banky ale zůstává na vysoké úrovni s nízkým objemem úvěrů v selhání a rizikových úvěrů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po studiu žurnalistiky se začala naplno věnovat novinářskému řemeslu se zaměřením na ekonomiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).