Hlavní navigace

Obchodníci se strachem: za vydělané tisícovky riskují milionovou pokutu

6. 3. 2020
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Využívají strachu lidí k vlastnímu obohacení za přemrštěné ceny a připadá jim to jako normální byznys. Vyhrocená situace tak umožňuje odhalit podlý charakter lidí a jimi ovládaných firem. Nedávejte jim své peníze.

Šíření onemocnění COVID-19 v Evropě a posledním týdnu také v Česku má za následek masivní poptávku po zdravotnických rouškách a respirátorech. Jak informoval iRozhlas.cz, na jejich nedostatku se snaží vydělat nejrůznější podnikavci. Respirátory typu FFP3, které mohou díky svým vlastnostem proti koronaviru ochránit, se před vypuknutím infekce daly koupit zhruba do 100 korun za kus. Dnes je seženete za několik stovek. Najdou se i takoví, kteří je neváhají nabízet za ceny mnohem vyšší.

Nejde přitom jen o jednotlivce vlastnící několik balení respirátorů nebo roušek, co si je koupili, aby je později mohli draze zpeněžit. Na strachu z nemoci se snaží vydělat také mnohé e-shopy. Snadným výdělkem se nechal zlákat také Mall.cz. Ten od konce ledna 2020 prodal 44 tisíc respirátorů. V jeho nabídce se objevilo také 300 balíčků respirátorů typu FFP3, kdy jedno balení obsahovalo deset kusů, za které zákazníci zaplatili 4999 korun. Vyprodaly se prý během dvou dnů. V současné době jsou podle informací uvedených na webových stránkách Mall.cz respirátory FFP2 a FFP3 vyprodané.

Problematiky si všímají také Novinky.cz. Na webu dobazenu.cz byla ještě ve čtvrtek 5. 3. 2020 nabídka: „Respirační maska FFP3 – 1 ks. Skladem poslední kusy, v pátek již nebudou!“ Cena 1289 Kč. Podobně na tomtéž serveru uživatel, který se označil jako Jiriskoda 333, prodával respirátor 3M za 699 Kč. Firmu provozuje Roman Kaclíř, IČO 68164718.

Respirátory po slevě za stovky korun 

E-shop Masky M3 prodával respirátory FFP3 za 995 Kč/kus. E-shop provozuje společnost Drivelab s.r.o., IČO  03732339. Jednateli jsou Nikolay Velichkin (1999) a Roman Dovgopol (1989). Společnost se přitom hlavně zabývá servisem automobilů. Na svých stránkách tvrdila, že má poslední skladové zásoby těchto zdravotnických pomůcek v ČR. (V době publikace článku už filtry FFP3 nemá v nabídce.)

Je libo respirátor neúčinný na viry za 449,50 Kč/kus? Firma Drivelab s.r.o. jej prodává v balení po 10 ks za předraženou cenu. (5. 3. 2020)
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Je libo respirátor neúčinný na viry za 449,50 Kč/kus? Firma Drivelab s.r.o. jej prodává v balení po 10 ks za předraženou cenu. (5. 3. 2020)

Respirátor FFP3 Spirotek SH3300V za 995 korun je sice v současnou chvíli vyprodaný, zato si ale můžete koupit respirátor FFP2 za 495 korun nebo filtrační respirátor JetaSafety třídy FFP2 s aktivním uhlím za 445 korun. Balení 10 kusů respirátorů FFP2 vás vyjde na 4495 korun, před koronavirem vás ale neochrání.

E-shop Huglo.cz, jehož provozovatelem je společnost ROPETA LTD se sídlem ve Velké Británii, prodává sortiment zahrnující pánské a dámské oblečení, ale například také organizéry do lednice a další spotřební zboží. Nyní se nově zaměřil i na zdravotní roušky, které vás ale před viry ani bakteriemi neochrání. V popisu výrobku zdravotní roušky Freeway se přesto uvádí: Roušky jsou vhodné pro ochranu před nebezpečnými pevnými aerosolovými částicemi ze vzduchu PM2.5. Ideální jsou k využití např. v chřipkovém období, kdy je snadné se nakazit například v hromadných dopravních prostředcích nebo na pracovišti. V tuhle chvíli lze roušku pořídit s 50% slevou. Zaplatíte za ni 649 korun, zatímco původně údajně stála 1298 korun.

Zdravotní rouška vás před coronavirem neochrání, je vhodná pro ochranu před nebezpečnými pevnými aerosolovými částicemi. Záznam byl pořízen 5. 3. 2020
Autor: Lenka Kašparová

Zdravotní rouška vás před koronavirem neochrání, je vhodná pro ochranu před nebezpečnými pevnými aerosolovými částicemi. (5. 3. 2020)

Kdybyste se snad tuto mírně řečeno nadsazenou cenu zdráhali zaplatit, e-shop vám ke každému nákupu naservíruje jako bonus dárek. Jaký? To je prý překvapení. Nejde přitom o nám neznámou společnost. Stejná firma figuruje v síti překupníků zboží z Číny. Jsou to pro jejich majitele snadno vydělané peníze za něco, co si můžete za pár korun zajistit sami.

Stát už cenu reguluje

Od středy 4. března 2020 je v Česku prodej respirátorů třídy FFP3 mimo zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb zakázán. Zakázán byl i jejich vývoz mimo Českou republiku. Smyslem tohoto opatření je podle Ministerstva zdravotnictví zajistit dostatek respirátorů pro zdravotníky, policisty, armádu a další pracovníky integrovaného záchranného systému, kteří se podílejí na prevenci a zamezení šíření koronaviru.

Zdravotní pomoc a zajištění funkčnosti zdravotnického systému je v případě rozšíření epidemie koronaviru na našem území absolutní priorita. Musíme být schopni poskytovat našim občanům lékařkou pomoc a nakažené léčit. Pokud by se nakazili zdravotníci, zdravotní systém selže a nebyli bychom schopni onemocnění zastavit, a chránit tak naše občany, uvedl v prohlášení Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví.

Respirátory FFP3 vyrobené v EU nesmí být dražší než 211,75 Kč

Od stejného dne, tedy od 4. března 2020, došlo také k regulaci cen respirátorů. Maximální cena respirátorů třídy FFP3 pro konečné zákazníky stanovená Ministerstvem financí může být v případě respirátorů vyrobených v EU 211,75 Kč, zatímco u respirátorů vyrobených mimo EU je limit nastaven na 423,50 Kč.

Na Aukru si můžete pořídit 3 respirátory i za cenu 1350 korun.
Autor: Lenka Kašparová

Na Aukru si můžete pořídit 3 respirátory za cenu 1350 korun. Jeden tak vyjde na 450 Kč. (5. 3. 2020)

Chceme zabránit obchodování se strachem. Je zcela nepřípustné, aby někteří vydělávali na obavách občanů z šíření nemoci a prodávali předražené respirátory. Aby byly tyto ochranné masky k dispozici právě tam, kde jsou nejvíce potřeba, a nedocházelo k nekontrolovatelnému růstu jejich cen, rozhodli jsme se po dohodě s ministrem zdravotnictví nastavit cenový strop. A budeme důsledně hlídat, aby obchodníci cenové předpisy dodržovali, vysvětluje v prohlášení Alena Schillerová, ministryně financí.

Přemrštěná cena s rizikem 10milionové pokuty

Na dodržování této prodejní ceny má dohlížet Specializovaný finanční úřad. Pokud ten zjistí, že někteří prodejci zmíněný cenový limit nedodržují, může jim udělit pokutu až do výše 10 milionů korun. Kontrole mohou být podrobeni také lidé, kteří si respirátory koupili, aby je mohli výhodně přeprodat. Cenová regulace respirátorů se vztahuje i na jejich přeprodej, to znamená na fyzické osoby, které s nimi obchodují za neadekvátní ceny. Při zjištění a prokázání nedodržení cenových předpisů jim lze udělit pokuty dle zákona, řekl pro Měšec.cz Jakub Vintrlík, tiskový mluvčí Ministerstva financí. Pokutu ale může uložit i hygienická stanice, a to do výše 3 mil. Kč, pokud se takové výrobky prodávají koncovým spotřebitelům.

Jeden respirátor třídy FFP3 vás může na Aukru.cz vyjít až na 825 korun.
Autor: Lenka Kašparová

Jeden respirátor třídy FFP3 vás může na Aukro.cz vyjít až na 825 korun. Je účinný max. 24 hodin. (5. 3. 2020)

Kromě rizika vysokých pokut se prodejci vystavují i postihu za nezdanění příjmů. Obdobně jako na respirátorech se někteří vykukové snaží vydělat i na prodeji zdravotnických roušek.

Balení roušek vás může stát i 2000 korun.
Autor: Lenka Kašparová

Balení roušek vás může stát i 2000 korun. (5. 3. 2020)

Jejich prodej sice nijak cenově regulován není, z etického hlediska je však minimálně nemorální. Před infekcí koronaviru vás neochrání, a navíc jejich běžná cena nepřesahuje desetikorunové částky.

dan_z_prijmu

Předražená dezinfekce. Cena x 10

Nejen Česko má své chamtivce. Také v Polsku si někteří obavy z nákazy vyložili jako skvělou příležitost pro byznys a začali prodávat desinfekce za původní cenu násobenou deseti.

Běžná cena desinfekce SterillHand od polského výrobce Alpinus Chemia je do 20 PLN za 5l balení. (6. 3. 2020)
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Běžná cena desinfekce SterillHand od polského výrobce Alpinus Chemia je do 20 PLN za 5l balení. (6. 3. 2020)

Přemrštěná cena desinfekce SterillHand od polského výrobce Alpinus Chemia. Nemorální překupník za ní požaduje více jak desetinásobek původní ceny. (6. 3. 2020)
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Přemrštěná cena desinfekce SterillHand od polského výrobce Alpinus Chemia. Nemorální překupník za ni požaduje více jak desetinásobek původní ceny. (6. 3. 2020)

V Česku cena dezinfekcí prozatím regulovaná není, ale stát již jejich vývoz zakázal. Všem osobám, s výjimkou výrobců, se od 6. března 2020 zakazuje vyvážet z území České republiky všechny přípravky osobní hygieny určené na dezinfekci rukou, s výjimkou přiměřeného množství pro osobní potřebu, napsal Vojtěch v mimořádném opatření ministerstva zdravotnictví.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).