Hlavní navigace

Novinky za červenec: nižší sazby, rozšiřující se multibanking i bezplatné platby

2. 8. 2019
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Utekly vám v červenci nějaké novinky z bankovního světa? Přinášíme jejich souhrn. Kdo snižuje úrokové sazby, kdo vylepšuje multibanking a kdo se zaměřuje na bezplatné posílání plateb do zahraničí?

Pojišťovnictví

AXA: kryjeme i neexistující rizika

AXA pojišťovna začala nabízet pojištění domácnosti, staveb a odpovědnosti, které kryje i zatím neexistující rizika. Jmenuje se DOMOV IN a obsahuje tzv. Žolíka, který vám v případě škody zabezpečí stejný rozsah pojistné ochrany, jako má konkurence. Zajišťuje tedy, že kromě sjednaných rizik máte krytá i nová rizika, která nabízí konkurence. A to se týká i rizik, která se mohou postupem času objevit vlivem technologického pokroku, tudíž zatím neexistují.

Pojištění kryje všechna běžná rizika, která souvisí s bydlením a také s pronájmem. Sjednat si jej můžete ve variantě MINI, KLASIK a MAXI. Právě nejdražší varianta MAXI obsahuje i zmíněného žolíka. K jakékoli variantě je možné sjednat také pojištění občanské odpovědnosti, a to ve variantách STANDARD, PLUS a EXTRA. Tyto varianty lze libovolně kombinovat podle potřeb.

U všech balíčků je zahrnuto krytí rizik havárie rozvodů, energií, odpadů, úhrada nákladů po úrazu domácích mazlíčků a krádež jízdního kola kdekoli v ČR. U varianty KLASIK a MAXI je automaticky sjednávána i prodloužená záruka na domácí spotřebiče a pojištění všech vedlejších staveb.

Součástí jsou bezplatně asistenční služby, a to u všech balíčků. Míru spoluúčasti si volíte sami, stejně jako frekvenci plateb.

ERGO pojišťovna: k cestovnímu pojištění i letový asistent

ERGO pojišťovna inovovala nabídku cestovního pojištění a nově k ní nabízí i tzv. letového asistenta. Toho poskytuje partnerská společnost Skycloud a zajišťuje vám získání oprávněných náhrad při zpoždění nebo zrušení letu, nestihnutí návazného spoje, odepření nástupu na palubu, ale i náhradu za zničená zavazadla.

Nově je také možné si sjednat pojištění léčebných výloh do limitu až 10 000 000 Kč. Stejný limit pak platí i pro pojištění občanské odpovědnosti.

Pojišťovna také začala do cestovního pojištění zahrnovat pojištění veterinární péče o zvíře v zahraničí, a to včetně pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou domácím zvířetem v zahraničí. Pojištění zásahu horské služby pokrývá náklady na záchranné i pátrací akce.

A vztahuje se i na ztrátu či krádež cestovního dokladu. Pokud se ocitnete z důvodu krádeže či ztráty finančních prostředků ve stavu finanční nouze, poskytne pojišťovna 30denní návratnou bezúročnou půjčku do výše až 50 0000 Kč.

OZP: přispíváme 5000 Kč na nízkobílkovinnou dietu

Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví zavedla příspěvek na nízkobílkovinnou dietu pro fenylketonuriky.

Fenylketonurie je vzácná a dědičná porucha metabolismu, při které dochází k poruše přeměny aminokyseliny fenylalaninu. Organismus fenylketonurika neumí tuto látku metabolizovat a její přebytek v těle způsobuje závažné zdravotní problémy. Komplikacím lze předcházet striktní dietou nízkou na fenylalanin.

Příspěvek ve výši maximálně 5000 Kč je poskytován bez ohledu na váš věk. Podmínkou ale je být klientem OZP. K žádosti pak musíte doložit kopii lékařské zprávy, která potvrzuje vaši diagnózu. Příspěvek se vyplácí jednou ročně a vztahuje se na potraviny pro zvláštní lékařské účely s nízkým obsahem bílkovin.

Bankovnictví

Banka CREDITAS: slovenské banky v multibankingu a výhodnější spořicí účet

Několik novinek si v červenci připravila i Banka CREDITAS. Nově totiž do multibankovní aplikace Richee umí napojit i účet slovenské Tatra banky.

Kromě toho můžete nově do aplikace napojit i českou J&T Banku. V současnosti tak lze do Richeeho integrovat účty třinácti bank – Banky CREDITAS, České spořitelny, Komerční banky, Československé obchodní banky (vč. Poštovní spořitelny), MONETA Money Bank, Fio banky, Air Bank, Equa Bank, Raiffeisenbank, Wüstenrot, J&T Banky a slovenské Tatra banky.

Dalším vylepšením je spuštění služby Garmin Pay, přes kterou je možné platit a vybírat z bezkontaktních bankomatů peníze s využitím chytrých hodinek. Apple Pay pak banka chce spustit na podzim 2019.

Kromě toho banka začala nabízet nový Spořicí účet +, který má úrokovou sazbu 2 % ročně pro vklady do 1 500 000 Kč a 1,1 % nad tuto hranici.

Česká spořitelna: už umíme Google Pay

Česká spořitelna zavedla začátkem července 2019 službu Google Pay. Pro aktivaci stačí přidat do aplikace debetní nebo kreditní kartu Visa či Mastercard.

Službu Google Pay podporují mobilní telefony s NFC a operačním systémem Android 5.0 (Lollipop) a vyšším.

V září 2019 pak Česká spořitelna plánuje spustit v rámci Google Pay i slevový program. Ten je zatím dostupný jen uživatelům mobilní aplikace Poketka.

Od září bude také produkty České spořitelny znovu nabízet Fincentrum. Dojde k tomu v souvislosti s fúzí Fincentra a společnosti Swiss Life Select. O fúzi jsme vás informovali v zářijové a říjnové aktualitě.

Česká spořitelna i Fincentrum už uzavřely dohodu o ukončení právních sporů. Ty odstartovaly v roce 2017 sérií žalob.

Československá obchodní banka: měníme podmínky vstupu do letištních salonků

Československá obchodní banka zjednodušila podmínky vstupu do letištních salonků s jejich platební kartou. Nově už nebudete potřebovat další kartu ke vstupu, protože banka začala spolupracovat s Lounge Key, která provozuje přes 1100 letištních salonků. A navíc za vstup zaplatíte méně.

Jednoduší vstup budete mít s těmito kartami:

  • kreditní karta Premium Mastercard,
  • kreditní karta World,
  • debetní karta Mastercard World Elite (Karta dobré vůle),
  • debetní karta Mastercard Business Premium,
  • debetní karta Mastercard Business Gold.

Musíte však mít povolené internetové platby. Pokud vlastníte Premium Kartu, Kartu dobré vůle a Mastercard Business Gold, máte ročně nárok na čtyři vstupy do letištních salónků bezplatně. Jestliže máte Mastercard Business Premium, máte garantovány dva vstupy bezplatně za rok. Stále také máte volný vstup do salónků Mastercard v Praze, Vídni a Bratislavě. Nabídka salonků v Bratislavě však neplatí pro business karty. Počet svých volných vstupů můžete sledovat na webu Lounge Key. Za placený vstup do salónku nyní zaplatíte 32 dolarů na osobu (cca 730 Kč).

Fio banka: znovu snižujeme úrokové sazby

Fio banka se v červenci opět rozhodla snížit úrokové sazby. Ty tak začínají na 2,28 % ročně. Ke snížení došlo u fixací na 3 a 5 let. Jednoletá fixace zůstala na aktuální úrokové sazbě od 2,38 % ročně.

Vedení běžného a úvěrového účtu je u banky bezplatné. Za poskytnutí a čerpání hypotéky se rovněž neplatí. A bezplatně můžete také kdykoli splatit jakoukoli část hypotéky.

Hypoteční banka: umožňujeme opakované snížení splátek

Hypoteční banka začala nabízet novou službu, v rámci které si můžete změnit výši měsíčních splátek u hypotečních úvěrů.

Pokud vás potká nějaká mimořádná životní situace, můžete si splátku snížit o maximálně 30 %. Podmínkou však je, že jste alespoň 6 předchozích měsíců řádně spláceli. Za snížení splátek zaplatíte poplatek 1500 Kč. Poté musíte opět minimálně 6 měsíců řádně splácet a pak se můžete rozhodnout, jestli budete dál splácet sníženou částku, nebo se se splátkami vrátíte na původní částku, případně si splátky opět o maximálně 30 % snížíte.

Tímto způsobem můžete opakovaně schodovitě snížit splátky až na částku, při které byste úvěr spláceli do maximálního možného věku, který smlouva vzhledem k danému LTV umožňuje.

Pokud byste chtěli splátky naopak zvýšit, musíte se opět vracet postupně a zvyšovat částku tak, jak jste ji předtím snižovali. Přičemž pořád platí, že za každou změnu výše splátek zaplatíte 1500 Kč.

U nově sjednaných hypotečních úvěrů je tato služba zahrnuta automaticky a bezplatně. Pokud patříte mezi stávající klienty, musíte si o sjednání služby požádat a zaplatit poplatek za dodatek ke smlouvě.

Komerční banka: v multibankingu máme další 3 banky

Komerční banka umožňuje v rámci multibankingu napojit další tři banky, a to J&T Banku, Wüstenrot a slovenskou Tatra banku. Celkově tak můžete u banky spravovat své účty u 8 bank. Mimo výše zmíněných můžete napojit ještě Českou spořitelnu, Equa bank, Fio banku, Airbank a MONETU Money Bank.

V nejbližší době zařadíme do internetového bankovnictví MojeBanka a mobilní aplikace Mobilní banka další tři banky, a to ČSOB, Banku Creditas a Raiffeisenbank, uvedl Martin Sládeček, Open Banking Leader v Komerční bance.

MONETA: výhodnější podmínky pro účty založené online

MONETA Money Bank zvýhodňuje ty, kteří si založí spořicí účet online. Za to totiž u banky dostanete lepší úrokovou sazbu, a to 2 % ročně.

Účet si takto můžete založit jako nový i stávající klient, a to bez dalších podmínek. Úroková sazba je 2 % ročně, a to až do 1 milionu. Nad tuto částku je pak úrok 0,5 % p.a. Podmínky ale platí ale pouze při založení přes internet. Při založení na pobočce je úroková sazba pouze 1,2 % a pouze do 500 000 Kč a nad tuto hodnotu 0,1 % p.a.

Raiffeisenbank: v internetovém bankovnictví nově uvidíte i loga

Internetové bankovnictví Raiffeisenbank prošlo inovací. Nově v něm proto uvidíte logo a název firmy a kamenného obchodu, ve kterém jste nakupovali. Přibude také odkaz na Google mapy na danou provozovnu.

Nové zobrazování loga firem. Autor: Raiffeisenbank

Nové zobrazování loga firem.

Další novinkou jsou grafické přehledy příjmů a výdajů a předpokládaný vývoj zůstatku na účtu na příští měsíc. Ke všem transakcím si můžete přidat vlastní poznámky a fulltextově podle nich vyhledávat.

A došlo i ke zjednodušení distribuce PIN kódu k debetním a kreditním kartám. PIN si nově můžete zobrazit v elektronické podobě v internetovém a mobilním bankovnictví.

Trisbee: posílání plateb nově nezpoplatňujeme

Pokud vyžíváte startupovou aplikaci Trisbee, nově si s dalšími uživateli můžete posílat peníze bezplatně. Dosud přitom platilo, že odesílatel platil poplatek z odesílané částky ve výši 1,9 %.

Aplikace Trisbee kromě toho umožňuje přijímat platby kartou bez pořízení platebního terminálu. Podnikatelé však stále zaplatí 1,9 % z každé platby od zákazníka. Od této povinnosti jsou osvobozeni jen uživatelé, kteří si platbu posílají mezi sebou, říká Matěj Turek, spoluzakladatel Trisbee.

Další novinkou je zavedení plateb přes QR kód. Obchodník, který se registruje do Trisbee, obdrží svůj QR kód. Čtečku tohoto kódu najdete v aplikaci. Až budete platit u obchodníka, načtete tento unikátní QR kód, zadáte částku, potvrdíte a je zaplaceno.

UniCredit Bank: nižší sazby u hypoték a Apple Pay

UniCredit Bank snížila úrokové sazby hypoték u všech fixací, a to z 2,49 % na 2,22 % p.a. Letní nabídka platí jak pro nové hypotéky, tak pro refinancování těch stávajících.

Navíc od nás klienti mohou získat výhodné měsíční pojištění na schopnost splácení úvěru, říká Tomáš Drábek, ředitel retailového a privátního bankovnictví UniCredit Bank.

Úrokové sazby UniCredit Bank Autor: UniCredit Bank Czech

Úrokové sazby UniCredit Bank

Kromě toho banka spustila službu Apple Pay. Debetní karty Mastercard si můžete nahrát do digitální peněženky Wallet.

V případě platby přes Apple Pay není číslo karty uchováno v mobilním zařízení ani na serverech společnosti Apple. Místo toho je unikátní číslo přiřazeno, zašifrováno a bezpečně uloženo v bezpečnostním prvku přímo na zařízení. Každá transakce je schválena jednorázovým bezpečnostním kódem, který je unikátní a dynamický.

Platby skrze Apple Pay můžete provést přes iPhone, Apple Watch, iPad nebo počítače MacBook. Pokud ale chcete mít kartu ve více zařízeních, musíte si ji pro větší bezpečnost do každého nahrát zvlášť.

Wüstenrot: výhodnější spořicí účty a hypotéky

Wüstenrot znovu zvýhodnil spořicí účty. Jako nový, ale i stávající klient, můžete nově získat úrokovou sazbu 1,7 % na 12 měsíců. Horní hranice vložených peněz není omezena. Stačí si pouze otevřít nový účet nebo provést vklad na ten stávající.

Novým klientům stačí, když si založí spořicí účet. Ode dne založení pak běží roční lhůta, během které jsou peníze úročeny sazbou 1,7 % ročně.

Stávající klienti mají situaci o něco složitější. Na všechny nově vložené prostředky získají akční bonus 0,7 % ročně. Zmíněnou úrokovou sazbu 1,7 % ročně ale získají až spolu se základní úrokovou sazbou 0,5 % ročně a věrnostním bonusem až 0,5 % za fixaci na 12 měsíců.

Akční úrok 0,7 % je připisován na spořicí účet měsíčně stejně jako základní úrok, úrok za fixaci prostředků je na účet připsán po skončení fixace (3–12 měsíců). Počet fixací není omezen, je možné je sjednat v minimální výši 10 000 Kč a kdykoliv bez sankce zrušit.

Založení a vedení účtu je bezplatné, nemusíte mít ani běžný účet u Wüstenrotu. Nabídka akčního úroku ale platí jen pro klienty, kteří nevyužili předchozí akci s bonusovou sazbou do konce roku 2019.

Kromě toho banka snížila úrokové sazby hypoték o 0,10 procentního bodu.


Úrokové sazby hypoték Wüstenrot platné při sjednání životního pojištění Allianz a minimální výši měsíčního pojistného 500 Kč. Autor: Wüstenrot hypoteční banka a.s.

Úrokové sazby hypoték Wüstenrot platné při sjednání životního pojištění Allianz a minimální výši měsíčního pojistného 500 Kč.

Mimoto si Wüstenrot neúčtuje do konce letošního září poplatky za vyřízení úvěru u Hypotéky pro vlastní bydlení, Hypotéky dopředu a Hypotéky na cokoliv. U
Hypotéky Refin si do konce září neúčtuje poplatek za interní ocenění nemovitosti.

skoleni_15_4

A zatím poslední novinkou je Hypotéka pro cizince, kterou začal Wüstenrot nabízet klientům ze zemí mimo EU. Sjednat si ji mohou ti, kteří v České republice dlouhodobě žijí a pracují, ale pochází ze států mimo EU.

Jde o účelový úvěr na bydlení, a to maximálně do 70 % LTV. Pevná roční úroková sazba činí 5,08 % a je možné fixovat na tři nebo pět let.

Hypotéku můžete získat i bez povolení k trvalému pobytu na území ČR. Musíte ale splnit podmínku práce či nepřetržitého podnikání v délce alespoň 2 roky. V takovém případě je potřeba příjem doložit daňovým přiznáním.

Hypotéku je možné využít na koupi nemovitosti, výstavbu, úhradu za převod družstevního podílu, ale i refinancování.

Investování

Broker Consulting: nabízíme nový podfond

Společnost Broker Consulting spustila v rámci spolupráce se společností Conseq nový podfond, a to pod názvem OK Smart BOND. Jedná se o dluhopisový fond určený zejména pro konzervativnější investory a s doporučeným investičním horizontem 3 až 5 let.

Základem portfolila OK Smart BOND jsou dluhopisová ETF. Management fee, klíčový prvek nákladovosti, je ve standardní variantě roven 1 % p.a. s možností jej ještě snížit. OK Smart BOND nabízí české státní a korporátní dluhopisy, ale větší část portfolia investuje na globální trhy. České dluhopisy nakupuje fond napřímo, jelikož pomocí ETF to není možné. Naopak v případě globálních trhů plně využívá výhod ETF včetně možnosti zařadit do portfolia alternativní nástroje, jakými jsou třeba tzv. konvertibilní dluhopisy nebo dluhopisy kryté aktivy, vysvětluje Martin Novák, hlavní analytik Broker Consulting.

Dávky a důchody

Kvůli rodičovskému příspěvku už na OSSZ osobně nemusíte

Pro vyřízení rodičovského příspěvku už nově nemusíte jít osobně na OSSZ. Až do počátku letošního července bylo nutné k žádosti na úřadu práce dokládat takzvané Potvrzení o nároku na dávky (náhrady) ovlivňující nárok a výši rodičovského příspěvku, které sloužilo jako doklad Okresní správy sociálního zabezpečení o výši příspěvku vypláceného během mateřské. Nyní si nově úřady ÚP ČR a Česká správa sociálního zabezpečení budou tyto informace předávat elektronicky.

Jedná se o další krok v posílení proklientského přístupu ÚP ČR, který se snažíme neustále zlepšovat. Omezení nutnosti osobní návštěvy úřadu je trendem dnešní doby a vychází vstříc požadavkům nové generace klientů, doplňuje Kateřina Sadílková, generální ředitelka ÚP ČR.

V některých případech ale tuto službu využít nelze:

  • rodič pobíral nemocenské v souvislosti s porodem,
  • pro zjištění denního vyměřovacího základu druhého rodiče,
  • peněžitá pomoc v mateřství byla poskytována jiným příslušným orgánem nemocenského pojištění, než je ČSSZ (např. Ministerstvem obrany či Ministerstvem vnitra).

Spotřebitel

Na České poště nově zaplatíte jakoukoli kartou

Na České poště můžete od července 2019 platit platebními kartami všech bank. Doposud bylo možné platit jen kartami Československé obchodní banky nebo Poštovní spořitelny.

Kartou ale můžete platit jen za poštovní služby. Za doplňkové služby jako losy musíte zaplatit hotově.

Elektrokoloběžku Lime si půjčíte i přes Uber

Od půlky července můžete elektrické koloběžky Lime používat i přes aplikaci Uber. Prostřednictvím Uberu jsou aktuálně dostupné v 7 městech:

  • Stockholmu,
  • Malmu,
  • Poznani,
  • Varšavě,
  • Vratislavi,
  • Vídni,
  • Praze.

Novou možnost přepravy najdete v aplikaci mezi ostatními způsoby přepravy nabízenými v konkrétních městech – v případě české metropole tedy doplní služby UberX, Uber Select nebo Uber Black.

Sazby za koloběžku budou stejné, jako jste zvyklí. Za odemknutí zaplatíte 25 Kč a za každou minutu pak 4 Kč.

PayPal: umožňujeme i mezinárodní převody peněz

PayPal spustil v červenci 2019 službu Xoom, která slouží k mezinárodnímu převodu peněz ze zahraničí do České republiky a naopak z ČR do více než 130 zemí. Peníze je možné posílat na účet u českých bank, nebo k vyzvednutí v hotovosti.

V Evropě je služba Xoom aktuálně dostupná ve 32 státech. Poslané peníze jsou obvykle k dispozici nejpozději do dvou pracovních dnů, případně ještě týž den, pokud jsou odeslány před 16:00 středoevropského času.

V rámci jedné transakce můžete poslat až 8800 britských liber, tedy přibližně 250 000 Kč. Aplikace Xoom je dostupná pro chytré telefony s operačním systémem Android a iOS. Pokud už máte PayPal, můžete službu Xoom využívat přes něj.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).