Hlavní navigace

Novinky v prosinci 2018: nové pojištění osobních věcí, ale i blokace karet do vybraných zemí

8. 1. 2019
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Nově si můžete pojistit telefon i třeba lyže formou předplatného. S kartou Air Bank nově nezaplatíte ve vybraných zemích. Revolut a Moravský peněžní ústav získaly bankovní licenci.

Pojišťovnictví

Komerční pojišťovna: pojistíme lyže, mobil, tablet a další

Komerční pojišťovna začala ve spolupráci se společností Creative Dock nabízet nové pojištění osobních věcí jménem CUBIQ. To umí pojistit 12 věcí:

  • mobilní telefon,
  • tablet,
  • fotoaparát,
  • notebook,
  • pračka,
  • lednička,
  • televize,
  • lyže,
  • snowboard,
  • kolo,
  • kytara,
  • brýle.

Najednou vám ale pojistí jen 4 věci. Ze zmíněných 12 si tak musíte vybrat, čeho si ceníte nejvíce.

Cena pojištění je nastavena jednotně pro všech 12 produktů. Výše pojištění se liší jen podle toho, jak vysokou pojistnou částku si nastavíte.

Cena pojištěné věci Měsíční výše pojistného
10 000 Kč 139 Kč
20 000 Kč 209 Kč
30 000 Kč 239 Kč
40 000 Kč 259 Kč
50 000 Kč 269 Kč

V rámci 12 po sobě jdoucích měsíců vám pak pojišťovna proplatí maximálně 3 škody, a to bez ohledu na jejich výši.

Podrobnosti o pojištění jsme přinesli v článku Komerční pojišťovna nabízí pojištění osobních věcí. Funguje na bázi předplatného.

Bankovnictví

Air Bank: nově blokujeme výběry kartou v některých zemích

Air Bank rozeslala svým klientům dopis, kde upozorňuje na nové podmínky platné od 18. února 2019. Mimo jiné zde upozorňuje na blokování výběrů z bankomatů v rizikových zemích, aktuálně Indii a Indonésii. Nabízí ale, že po telefonické žádosti vám výběry odblokuje.

Jde o výrazně vstřícnější přístup, než před lety zvolila GE Money Bank (dnes MONETA Money Bank). Ta tehdy zablokovala výběry z bankomatů v řadě zemí ze dne na den. O tom jsme vás informovali v krátké aktualitě.

Bank, které blokují vybrané destinace, je minorita.


Vydavatel platebních karet Země, ve kterých je použití platební karty omezeno
Equa bank Omezení počtu výběrů přes magnetický proužek
Expobank Indie, Indonésie
MONETA Money Bank Barma, Írán, KLDR, Kuba, Súdán, Sýrie, Vatikán
Prepaid Solutions (FreePay) Afghánistán, Čína, Indie, Írán, KLDR, Krym (Ruskem okupované území na Ukrajině), Kuba, Libérie, Súdán, Sýrie, Moldavská republika, Spojené státy americké, Zimbabwe
Raiffeisenbank Vybrané země amerického kontinentu, Asie a Pacifiku

Podrobně jsme o nich informovali v článku Když se nedaří kartou zaplatit, nemusí být na vině banka.

Banka CREDITAS: Richee už je i pro hodinky

S novinkou přišla před koncem roku i Banka CREDITAS. Ta totiž nově umožňuje používat aplikaci i na chytrých hodinkách. Lze na nich zjistit zůstatky peněz na napojených účtech, zkontrolovat seznamy transakcí nebo se podívat na základní statistiky příjmů a výdajů. Během příštího roku se Richee v hodinkách rozšíří o další funkce, v plánu je i možnost placení.

ČSOB: umíme multibanking. Zatím se dvěma bankami

V prosinci 2018 spustila multibanking i Československá obchodní banka a Poštovní spořitelna. Z internetového bankovnictví obou bank je zatím možné ovládat účty v České spořitelně a v Equa bank. V obou bankách lze kontrolovat historii, zůstatky i zadávat platby na účtech v České spořitelně a Equa bank. Připojení dalších bank ČSOB připravuje.

Hypoteční banka: zdražujeme hypotéky

Zdražení hypoték pokračovalo i v prosinci. Jedou z bank, která zvýšila úrokové sazby, byla Hypoteční banka u své Jasné hypotéky.

Hypotéky v pásmu LTV do 70 % u pětileté fixace tak nově začínají na 3,19 % a v pásmu LTV do 80 % potom na 3,39 %. Banka svým zvýšením reaguje na vývoj dlouhodobých úrokových sazeb na českém mezibankovním trhu.

Komerční banka: zavádíme okamžitý převod mezi našimi účty

Komerční banka změnila způsob provádění plateb a v rámci banky nyní platby připíše okamžitě kdykoli během dne. Pokud tedy budete posílat peníze z účtu Komerční banky na jiný účet u Komerční banky, peníze se příjemci připíší okamžitě, a to v jakoukoli denní či noční dobu, včetně víkendů.

Tuto službu už řadu let nabízí i mnoho jiných bank. Stále jsou však i takové, které okamžité platby mezi vlastními účty nenabízí.

Změna způsobu provádění plateb se projevila rovněž v aktualizaci zůstatku na účtech klientů Komerční banky v reálném čase v režimu 24/7/365, tedy v každém okamžiku kdykoliv během dne.

Mimo úprav časů pro zadávání příkazů v bezhotovostním platebním styku Komerční banka rozšířila i časy pro vkládání a následné zpracování hotovosti vkládané na bankomatech Komerční banky. Nově mohou být prováděny kdykoli během dne.

mBank: karty a SEPA platby budou bez poplatku

mBank změnila od 2. ledna 2019 svůj sazebník. Nově jsou například bezplatné SEPA platby (převody v eurech v rámci Evropského hospodářského prostoru). Dosud jste za SEPA platbu museli platit 25 Kč, což byl i tak jeden z nejnižších poplatků na trhu.

Banka zrušila i měsíční poplatek 29 Kč za debetní karty (kromě varianty Gold), který museli platit všichni, kdo od banky neměli některý z úvěrových produktů nebo měli menší obrat než 1500 Kč měsíčně.

Bez poplatku jsou nově i odchozí platby ze spořicích účtů eMax Plus či mSpoření. Dosud přišla každá na 29 Kč s výjimkou první platby v rámci mBank.

Moravský peněžní ústav má bankovní licenci

Moravský peněžní ústav získal v prosinci 2018 bankovní licenci. Udělení bankovní licence vnímáme jako úspěšné završení našeho dvacetiletého úsilí. Velké poděkování patří samozřejmě všem spolupracovníkům i klientům, kteří nás po celou dobu podporovali. Naším cílem je vybudovat ryze českou banku, říká generální ředitel Radomír Lapčík.

Od kdy ale ke změně na banku dojde, záložna nesdělila. Deník N však upozornil, že u Úřadu průmyslového vlastnictví si záložna zaregistrovala tyto varianty pro možné nové jméno: Q bank, Trinity bank a MPU banka.

Záložna má přes deset tisíc členů a bilanční sumu o velikosti 9,6 miliardy korun. Poprvé o bankovní licenci žádala už v roce 2012.

Revolut získal litevskou bankovní licenci

Další finanční instituce, která získala v prosinci 2018 bankovní licenci, je britský fintech startup Revolut. Licenci mu vydala Litevská národní banka. To je zásadní zpráva pro zákazníky Revolutu, protože s bankovní licencí získávají plné pojištění vkladů do výše 100 000 €.

Bankovní licenci získává společnost Revolut Technologies UAB, licenci instituce pro vydávání elektronických peněz pak společnost Revolut Payments UAB. Obě patří do skupiny Revolut Ltd.

Litevská licence souvisí s chystaným brexitem, což by jinak znamenalo pro evropské zákazníky i pro Revolut prudké zvýšení nákladů na mezibankovní převody v eurech, pokud by převody šly přes Spojené království. Základem je totiž (zatím stále) britský platební účet s IBAN, který získává jakýkoli zákazník Revolutu, který je rezidentem EU. Získáním litevské licence tak Revolut může pokračovat mimo britský platební systém, protože v případě brexitu platba proběhne v rámci EU = bez vysokých poplatků.

Revolut lze používat i v České republice, podporuje české koruny a peníze do něj dostanete pomocí české (i jiné) platební karty. Můžete si jej sami bezplatně vyzkoušet.

Sberbank: s novým pojištěním schopnosti splácet plníme i při psychiatrické diagnóze

Sberbank začala svým klientům nabízet nové FÉR pojištění schopnosti splácet. To si můžete sjednat ke spotřebitelským úvěrům. Pojištění obsahuje řadu novinek, například pojistné plnění u rizika pracovní neschopnosti, ale i ztráty zaměstnání, a je nově vypláceno zpětně od počátku pojistné události.

Dále pojišťovna z produktu odstranila výluky na psychiatrická onemocnění. Pokud jste se léčili nebo se při sjednání pojištění léčíte s nějakým onemocněním, plní pojišťovna všechny pojistné události související s tímto onemocněním, a to po 12 měsících od sjednání pojištění.

Došlo také k úpravě podmínek při nově vzniklých bolestech zad, kdy pojišťovna při prokázání na CT či magnetické rezonanci vyplácí pojistné plnění. Pojišťovna se také zaměřila na úpravu podmínek u rizika ztráty zaměstnání a bude plnit i v těch případech, kdy vám dá zaměstnavatel výpověď v průběhu doby určité.

Pojištění si mohou sjednat všichni klienti do 65 let, vyjma invalidních klientů. Rámcovou pojistnou smlouvu má banka uzavřenou s pojišťovnou BNP Paribas Cardif.

Wüstenrot: otevřeli jsme API

V prosinci 2018 otevřela svá API i Wüstenrot hypoteční banka a zpřístupnila tím své bankovní rozhraní pro třetí strany. Ostatní banky a další licencované společnosti tak mohou běžné a spořicí účty klientů Wüstenrotu začlenit do svých aplikací či internetového bankovnictví.

V souladu s novým zákonem o platebním styku jsme otevřeli naše bankovní rozhraní třetím stranám, tj. bankám a společnostem poskytujícím platební služby nebo služby pro správu osobních financí, říká Pavel Hejzlar, produktový manažer finanční skupiny Wüstenrot.

Investování

Conseq: nabízíme nový investiční fond

Společnost Conseq Investment Management oznámila, že v lednu 2019 spustí nový investiční fond. Jedná se o Conseq depozitní Plus a jde o fond kvalifikovaných investorů, tedy o otevřený podílový fond.

Investiční horizont je nastaven na měsíční a delší. Minimální objem investice ale činí 1 000 000 Kč, případně 100 000 Kč v kombinaci s dalšími fondy kvalifikovaných investorů obhospodařovaných skupinou Conseq.

Fond investuje do bankovních vkladů, tzv. repo-operací, nástrojů peněžního trhu, dluhopisů a jiných aktiv s pevným nebo dobře predikovatelným výnosem. Je vhodný pro konzervativní investory, kteří vyhledávají předvídatelný výnos a preferují nízké úrokové riziko. Jeho investičním cílem je kopírovat 14denní REPO sazbu ČNB, při dalším růstu úroků tedy zhodnocení postupně poroste s nimi.

Dle aktuálního nastavení úrokových sazeb je tedy očekávaný výnos 1,4 % p.a. po odečtení nákladů fondu.

Spotřebitel

Kaufland: zavedeme dvojnásobnou minimální mzdu

Obchodní řetězec Kaufland v prosinci 2018 oznámil, ze od 1. března 2019 zavede minimální interní mzdu pro všechny své zaměstnance.

Při plném pracovním úvazku si tak u něj přijdete na minimálně 24 000 Kč. Tato minimální mzda platí na provozních pozicích na prodejnách už od 1. června roku 2018. 

Minimální mzda je v Česku momentálně 13 350 Kč.

Zeměpisnému blokování u e-shopů je konec. Musí buď zasílat do celé EU, nebo jen po své zemi

Vybrali jste si třeba německý e-shop, který měl zboží, jaké jste nutně museli mít? Dříve se vám mohlo stát, že se internetový obchod rozhodl do České republiky zboží nezasílat, takže vás systém ani nepustil k vytvoření objednávky. Naproti tomu do jiných zemí EU by objednávka šla bez problémů vytvořit.

Tomu už je ale konec. V prosinci 2018 se totiž změnila legislativa a e-shopy ze zemí EU nově nesmí bránit spotřebitelům z jiných členských zemí, aby si u nich nakoupili. A to na základě evropského nařízení o zákazu neoprávněného zeměpisného blokování.

E-shopy z jiných členských zemí Evropské unie již nesmí českým spotřebitelům blokovat nebo omezovat přístup. Zákaz platí rovněž pro automatické přesměrování na verzi webu určenou pro zákazníky z jiné země, kde byly často i výrazně vyšší ceny, uvádí Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

Nové nařízení neukládá obchodníkům povinnost dodávat zboží do jiných členských států, ale pokud se tak podnikatel rozhodne, musí dodávat nebo poskytovat služby všem zákazníkům z EU za stejných podmínek.

Nová právní úprava bohužel nedopadá na audiovizuální sektor, takže televizní vysílání stále může být blokováno, uzavírá Lukáš Zelený.

Taxify v Praze nesmí jezdit, dokud nebude dodržovat podmínky pro taxi

Přepravní společností Taxify se znovu zabýval soud. V prosinci tak Městský soud v Praze rozhodl, že společnost nesmí dál jezdit po Praze, dokud nebude dodržovat zákonné podmínky pro taxi.

Podle soudu firma provozuje přepravní služby, a musí tak dodržovat zákonné podmínky pro taxikáře. Rozhodnutí není pravomocné, estonská firma se chce proti rozhodnutí odvolat. 

skoleni_15_4

Řidiči Taxify zatím po Praze jezdí nadále.

Rohlík.cz spustil bezplatná výdejní místa pro nákupy

Online supermarket Rohlík.cz zavedl nový způsob doručování potravin. Nákup nově doručuje i do tzv. Rohlík Pointu. To jsou v praxi dva metry vysoké boxy, rozdělené na chlazenou a nechlazenou část. Box tak udržuje teplotu pro uložení masa nebo zmrzliny.


Autor: Rohlík.cz

Rohlík Point – chlazená a nechlazená část.

Minimální částka pro nákup do Rohlík Pointu je 300 Kč, což je určitá výhoda oproti klasickému nákupu na internetových stránkách obchodu, kde musíte nakoupit minimálně za 500 Kč. Doručení do boxu je bezplatné.

Výdejní box se odemkne unikátním PIN kódem, který vám aplikace pošle SMSkou, jakmile kurýr vloží nákup do boxu. V něm pak bude taška s nákupem označena štítkem s vaším jménem.


Autor: Rohlík.cz

K vyzvednutí nákupu vám přijde SMSkou PIN.

Toho, že by si zákazníci tašky popletli, se společnost nebojí. Svým zákazníkům věříme. Jsme připraveni bez otázek takové případy ihned kompenzovat, pakliže výjimečně nastanou, říká Simona Bílá, projektová manažerka Rohlik.cz.

Nákup na vás v boxu počká 8 hodin. Nevýhodou je, že zatím jsou zmíněné boxy jen ve frekventovaných kancelářských budovách v Praze a v Brně. Časem by se ale mohly objevit i na veřejných místech. V roce 2019 plánuje společnost otevřít přes 100 těchto výdejních míst.

A kde v současnosti Rohlík Pointy najdete?

  • V karlínském Meteoru,
  • na recepci společnosti O2 Za Brumlovkou,
  • v office centru Anděl Park.

Autor: Rohlík.cz

Kurýr do boxu vloží veškeré objednávky. Toho, že by si zákazníci tašky popletli, se společnost nebojí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).