Hlavní navigace

Novinky na trhu hypotečních úvěrů

10. 4. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Rok 2007 je ve čtvrtém měsíci, a už jsme svědky množství novinek na trhu hypoték. Jaké nové služby hypoteční banky nabízejí? Znamenají výhodu jen pro ně, nebo jsou prospěšné i pro jejich klienty? Jaké služby může běžný klient opravdu využít a které jsou jen pozlátkem a lákadlem pro zákazníky?

Během roku 2006 banky poskytly hypoteční úvěry v celkové výši 102 miliard korun. Průměrná výše hypotéky se vyšplhala na 1,6 miliónu korun. Mezi tři největší poskytovatele patří Česká spořitelna, Hypoteční banka a Komerční banka. Podíl tří největších hypotečních ústavů činil 80 % všech poskytnutých hypoték.

Zajímavostí je, že téměř polovina hypoték byla poskytnuta prostřednictvím nebankovních finančních zprostředkovatelů.

Poskytovatelé úvěrů jsou si vědomi faktu, že meziroční nárůst poskytnutých hypoték je 42 % a další růst zájmu o hypotéky se dá očekávat i v roce 2007. Jak budou banky bojovat o klienty? Jaké jsou jejich letošní novinky?

Hypotéka na hypotéku

Novým produktem je hypotéka na hypotéku, jinými slovy refinancování hypotéky, které spočívá ve změně bankovní instituce poskytující hypotéku, a to v době pro změnu nejvýhodnější, tedy ve chvíli, kdy končí fixace úrokové sazby. Pokud nesouhlasíte s nově navrženou úrokovou sazbou vaší banky, můžete se poohlédnout po jiné, výhodnější.

„Hypotéku na hypotéku“ od podzimu nabízí BAWAG Bank, od února pak Wüstenrot hypoteční banka a GE Money Bank. Službu nově připravuje i Komerční banka a lze očekávat, že ani ostatní hypoteční ústavy nezůstanou pozadu. Jediná GE Money Bank však tuto službu zatím poskytuje zdarma, u BAWAG Bank je do 30. dubna poplatek 5 tisíc korun, u Wüstenrot 4 tisíce korun.

Každá z bank má jiné podmínky pro poskytnutí hypotéky na hypotéku, zajímá vás jaké? Čtěte článek Jana Spilky: Přefinancujte si hypotéku – nyní už máte na výběr.

Novinky u Raiffeisenbank – fixace na 6 a 7 let, hypotéka na 40 let

Raiffeisenbank v březnu přišla s novou dobou fixace úrokových sazeb hypotečních úvěrů, a to na 6 a 7 let. Celkem si tedy klient může vybrat mezi fixací na 1 až 7 let, případně na 10 a 15 let, což není až tak velký výběr. Např. HVB Bank standardně nabízí na výběr dobu fixace v rozmezí 1 až 15 let.

Další novinkou Raiffeisenbank je nově nabízená hypotéka až na 40 let. Je určena pouze pro klienty do 30 let věku a je poskytována do 70 % hodnoty zástavní nemovitosti. Klientovi tak v době splacení může být až 70 let. Stejný nejvyšší věk při splacení nabízí i HVB Bank, ČSOB a další banky. V případě HVB Bank je však nejdelší doba splácení hypotéky 30 let.

Hypotéka on-line

První, kdo nabízí sjednání hypotéky online, je Hypoteční banka. Nejedná se ale o kompletní proces online prodeje produktu, jak je tomu např. u cestovního pojištění, ale spíše o volbu parametrů a podmínek hypotéky.

Klient si sám stanovuje parametry hypotéky ve čtyřech krocích. Následně je vyzván k zadání základních identifikačních údajů, prostřednictvím kterých bude kontaktován pracovníkem banky. Výhoda spočívá v rychlém zpracování hypotéky – klient předem zná přesné podmínky a náležitosti hypotéky a celý proces žádosti o hypotéku je značně zjednodušen. Asi nejvíce lákavou předností při online sjednání hypotéky je 50% sleva z poplatku za sjednání úvěru.

Snižování úrokových sazeb

Jako smršť vypadá snižování úrokových sazeb, ke kterému postupně přistoupily banky na počátku roku 2007. Nejde ani tak o snížení veškerých sazeb jednotlivých bank, ale o pokles sazeb u vybraných druhů hypotečních úvěrů.

V průběhu prvních tří měsíců došlo ke snížení úrokových sazeb u Volksbank, Raiffeisenbank, Hypoteční banky, ČSOB, Wüstenrot hypoteční banky, BAWAG Bank a Komerční banky. Otázkou ovšem zůstává, kolik klientů tohoto snížení využije. Jestli se spíše nejedná o snahu přitáhnout nové klienty i k méně využívaným druhům hypoték.

Raiffeisenbank snížila úrokové sazby svých hypoték fixovaných na 3 roky o 0,21 procentního bodu na 3,96 %, sazba hypotéky Volksbank s tříletou sazbou je nově nabízena od 3,90 % a sazba s pětiletou fixací je nabízena od 4,05 %. Hypoteční banka snížila úrokovou sazbu u všech hypoték umožňujících zajištění až do 100 % hodnoty nemovitosti, a to o 0,35 procentního bodu. Wüstenrot hypoteční banka nabízela do 10. března úrokovou sazbu sníženou o 0,2 procentní­ho bodu.

<calculator id=„7“></calcu­lator>

Sjednání hypotečního úvěru zdarma

Jarní období je u některých finančních ústavů dobou, kdy lze sjednat hypotéku bez platby všech poplatků za zpracování. Jde o časově omezenou nabídku, která trvá v rozmezí několika týdnů, případně jednoho či dvou měsíců.

Hypotéku bez poplatků nabízí Wüstenrot u hypotéky s pětiletou fixací úrokové sazby, a to do konce dubna 2007. Do stejného data nabízí hypotéky bez poplatku i HVB Bank. Podobnou akci nabízela i Komerční banka a Hypoteční banka, obě však skončily koncem března, resp. února.

Variabilní hypotéka

Raiffeisenbank přišla na český trh s novým druhem hypotéky, tzv. variabilní hypotékou. Jedná se o neúčelovou hypotéku, která není čerpaná přímo, ale klientovi je nastaven úvěrový rámec. Jedná se o podobný princip, jaký je využíván u kontokorentních úvěrů, avšak variabilní hypotéka je zajištěna nemovitostí a jedná se u ní o vyšší částky. Tato hypotéka není ani tak vhodná k financování bydlení, jako spíše ke konsolidaci jiných úvěrů, nákupu zboží, případně k investování. Výše úvěru je maximálně 5 milionů korun, a to do 50 % hodnoty zastavované nemovitosti.

Hypotéka s garantovanou výší splátky na celou dobu trvání úvěru

Od 1. března nabízí ČSOB svým klientům fixaci splátek na libovolně dlouhou dobu během splácení hypotéčního úvěru. Podmínky poskytování hypotéky nejsou odlišné od klasických hypoték, výhoda však spočívá ve znalosti svých výdajů na hypotéční splátky po předem určený časový úsek. Díky tomu může klient lépe plánovat výdaje svého rodinného rozpočtu. Dlouhodobé fixace přitom ČSOB zlevňuje až o 0,69 procentního bodu. Mimo to ČSOB prodlužuje dobu splácení hypotéky na 40 let, a to do 70 let věku při úplném splacení hypotéky.

skoleni_15_4

Hypotéka bez poplatků

Produktem, který na trhu nabízí Hypotéční banka a GE Money Bank, je hypoteční úvěr bez nutnosti placení poplatků za zřízení a vedení úvěru. Neznamená to, že by klient nemusel tyto poplatky platit, ale neplatí je jednorázově, jsou rozpuštěny do úrokové sazby, která je vyšší. Výhodou je jednak možnost daňových odpočtů, ale také menší finanční náročnost v období zřizování hypotéky.

Chcete se dozvědět více o hypotéce bez poplatků? Čtěte článek „Hypotéka "bez poplatků“: Vyplatí se?".

Co znamenají novinky pro klienty?

Během pouhých tří měsíců došlo k poměrně velkému množství změn v nabídkách poskytovatelů hypotéčních úvěrů. Každá z novinek jistě zaujme jiný typ klienta, ale jedno mají všechny představené novinky společné, a to je snaha o získání klienta. Hypoteční banky se snaží nabízet služby, které budou co nejblíže přáním klienta, protože začíná boj o klienty a můžeme čekat snahu o jejich vzájemné přetahování. Zákazníci si tak mohou mnout ruce, při konkurenčním boji lze očekávat větší nabídku hypotečních produktů a lepší servis ze strany bank.

Jsou pro vás novinky hypotéčních bank dostatečným důvodem ke změně?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).