Hlavní navigace

Nová 3% daň hasičům povede k výraznému zdražení povinného ručení

6. 5. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nová 3% daň, která půjde v příštím roce hasičům, povede k výraznému zdražení povinného ručení. O kolik lze očekávat, že zdraží? A bude se zdražovat i v tomto roce?

Senátoři schválili novelu zákona, podle které budou motoristé již od příštího roku odvádět 3 %  z vybraného povinného ručení na financování hasičů. Novelu ještě musí podepsat prezident, je však pravděpodobné, že tak učiní. Odhaduje se, že hasiči by díky novele mohli získat 600 milionů Kč.

Povinné ručení zdražovalo už v minulosti

Řidiči se tak u povinného ručení dočkají dalšího zdražení. V minulosti totiž zdražování pojišťovny argumentovaly tím, že při tehdejších sazbách se jim povinné ručení nevyplatilo. A nejspíše se bude v budoucnu zdražovat: Když se podíváme na ziskovost trhu povinného ručení za rok 2012, tak vidíme tzv. kombinovaný poměr nového obchodu mezi 106 a 110 %. To, zjednodušeně řečeno, znamená, že pojišťovny na celém trhu vloni v průměru dotovaly nové povinné ručení přibližně stokorunou na každé vybrané tisícikoruně. Na nových pojistkách tak dnes všechny pojišťovny v průměru prodělávají a jediné, co jim umožňuje přežít, jsou pojistky uzavírané v předchozích letech, uvádí Tomáš Zavoral, tiskový mluvčí České pojišťovny.


Autor: isifa.com

Ilustrační obrázek


Tento názor také zastává Kateřina Bílá, tisková mluvčí pojišťovny Wüstenrot, podle které trh povinného ručení prochází nesnadným obdobím: Stoupají náklady při škodách na zdraví a zároveň přetrvává na trhu cenová soutěž. Pokud k tomuto přidáme i fakt, že by pojišťovny měly odvádět 3 % z povinného ručení, předpokládáme, že dojde na trhu ke zdražení tohoto produktu, uvádí Bílá.  

Na druhé straně se většina zdražování promítla řidičům, kteří bourali. Výrazně totiž narostla průměrná škodná událost: Kooperativa dosud nepřistoupila k plošnému zvyšování sazeb všem klientům. Pojistné zvyšuje především skupinám klientů, kteří vykazují dlouhodobě vysokou rizikovost resp. škodní frekvenci, uvádí Marek VíchKooperativa pojišťovny. Čtěte také: ČKP: Povinnému ručení se nevyhýbejte, jinak to bude drahé

Zdražování v segmentu bouracích řidičů nastal také u ČSOB pojišťovny: Cenu povinného ručení měníme průběžně podle aktuálního vývoje škodného průběhu na trhu, nicméně v poslední době (od začátku roku) jsme ceny nezvyšovali a s výjimkou níže uvedených 3% to v plánu v tuto chvíli nemáme, uvádí Petr Milata, tiskový mluvčí ČSOB pojišťovny.  K tématu čtěte: Pojišťovny uzavírají tajné dohody, tvrdí srovnávače. Chtějí dražší povinné ručení

Nechceme platit hasičům dvakrát, tvrdí pojišťovny

Zdražování bude pokračovat nejspíše i v roce 2014, a to kvůli nové 3% dani, která půjde především hasičům. Pojišťovny s tím však zásadně nesouhlasí: Pojišťovny již nyní na základě dohody s HZS platí hasičům z titulu povinného ručení náklady za provedené likvidační práce při jejich výjezdech k dopravním nehodám. Tento způsob považujeme za naprosto relevantní, a to především proto, že se bezprostředně vztahuje právě k provozu motorových vozidel. Naproti tomu dnes Senátem schválený návrh procentních odvodů z povinného ručení považujeme za velmi nekoncepční a nesystémový. Pojišťovny tak budou de facto hasičům platit hned dvakrát a navíc činnosti hasičů mají mnohem širší záběr, než jen zasahování u dopravních nehody, uvádí Zavoral z České pojišťovny.

Obdobný názor sdílí také Renata ČapkováČeské podnikatelské pojišťovny. Podle ní jde o nevyvážené, nesystémové a vlastně nespravedlivé řešení, protože z každé škody, na které participují hasičské sbory, jim jsou také náklady refundovány. Přestože poslední změny tohoto návrhu sice přinesly systémovější přístup a dělí příspěvek prostřednictvím garančního fondu nejenom na hasiče, ale i na další složky záchranného systému, je zřejmé, že toto řešení se stává skrytou daní řidičům. Nepochybně se tyto náklady do ceny povinného ručení projeví, ovšem konkrétní výši, resp. i způsob promítnutí, nelze v tuto chvíli ještě specifikovat, uvádí Čapková.

Kolik si motoristé kvůli nové dani připlatí?

Jak již bylo uvedeno, podle pojišťoven trápí povinné ručení nízká rentabilita, proto údajně na začátku tohoto roku zdražovaly. Podle pojišťoven se však kvůli nové 3% dani nezastaví zdražování ani příští rok.

Výše ceny povinného ručení je v ČR dlouhodobě na velmi nízké úrovni, což je dobré pro klienty, ale pro pojišťovny to znamená, že je tento produkt často na hranici rentability. Škody, které totiž řidiči na silnicích způsobí a pojišťovna pak vyplácí, každoročně neklesají, ale rostou. I to jsou důvody, proč velmi pravděpodobně pojišťovny nevezmou tříprocentní navýšení „na sebe“, uvádí Petr Milata z ČSOB pojišťovny a dodává: Vyjádřeno v penězích, tak 3% v povinném ručení představují řádově spíše desítky než stovky korun ročně navíc u jednoho vozu. U naší pojišťovny je v této míře (3%) například poskytována sleva z povinného ručení za to, že klient částku platí ročně v jedné splátce.

Nejvíce hrozí zdražováním výkonný ředitel České asociace pojišťoven Tomáš Síkora, podle kterého bude zdražení povinného ručení ještě vyšší: Pokud by prošla novela tak, jak je napsaná, respektive poslanecký návrh, tak pravděpodobně dojde ke zvýšení nakonec vyššímu než 3 procenta, uvedl Síkora. 

skoleni_15_4

Další pojišťovny jsou ve vyjádřeních opatrnější, samy však také připouštějí další zdražení. Všechny možné dopady aktuální změny zákona v tuto chvíli ještě analyzujeme, již nyní lze ale s jistotou říci, že Česká pojišťovna bude nucena tuto skutečnost promítnout do koncové ceny povinného ručení, uvádí Zavoral.

Eva SvobodováUNIQA pojišťovny vyjmenovává další důvody, proč nejspíše dojde k dalšímu zdražení v příštím roce: Schválená norma vykazuje ještě řadu neznámých, které je třeba stanovit, aby bylo možné odpovědně kalkulovat sazby. Do dopadu se promítne pravděpodobně i nový občanský zákoník. Ten odstraňuje bodový systém odškodňování škod na zdraví, které budou řešeny hodně individuálně. To se rovněž může projevit v cenotvorbě povinného ručení, uvádí Svobodová.

Souhlasíte s novým 3% poplatkem (daní) z povinného ručení, který půjde hasičům?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).