Hlavní navigace

Nerozumíte investicím? Návod, jak začít úplně od začátku

1. 9. 2017
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Optimální je situace, kdy jste schopni něco ušetřit, protože máte prostor následně spořit či chytře investovat, aby peníze hrály ve váš prospěch, a ne přímo proti vám.

Pokud se chcete dozvědět něco o tom, jak si uvařit dobré jídlo, zkušeně řídit auto, cvičit správně jógu nebo vychovat dítě, pravděpodobně si najdete nějakou knihu, webovou stránku nebo se přihlásíte na nějaký odborný kurz, kde dostanete dobrý základní přehled o vybraném tématu za relativně krátký časový úsek. Pokud se ale chcete dozvědět něco o penězích jako takových, nemusí být cesta ke znalostem tak jasná, rychlá a jednoduchá.

Je to vlastně trochu ironické, pokud vezmeme v potaz, že práce s penězi je něčím, co všichni z nás musí dělat nějakým způsobem skoro na denní bázi. Stát se finančně gramotným by měl být jistě jeden z prioritních úkolů každého z nás, protože se tím vyhneme problémům. I když se nám o peníze nyní stará třeba někdo jiný, tvrdá životní realita může tento fakt jednou změnit, takže nebude na škodu, pokud již budeme mít základní pochopení peněz a financí.

Výzva

Dokonce i termíny používané s financemi a penězi mohou znít komplexně a pro někoho mohou vyznít i jako určité zastrašování. Akcie, dluhopisy, podílové a hedge fondy, deriváty, beta či Sharpův poměr jsou příklady těchto termínů. Je to sama o sobě velká překážka, která může způsobit, že se hodně lidí vzdá už předem. Je sice pravdou, že rozvinutí pokročilejšího pochopení financí a peněz může zabrat roky úsilí, ale získání základů je jednodušší, než si myslíte. Začněme s několika jednoduchými termíny a úkoly. Jakmile tyhle zvládnete, můžete směle pokročit dále v oblasti zájmu. Nepotřebujete skutečně strávit roky učením a zapamatováváním si komplexní terminologie. Pojďme tedy společně na to.

Pochopme, za co utrácíme

Nic vás nedostane do finančních obtíží rychleji než fakt, že utrácíte více, než jste schopni vydělat. A podle jedné studie publikované americkou Financial Industry Regulatory Authority (FINRA) to nikde není větší problém než u žen. Studie pod názvem In Our Best Interest: Women, Financial Literacy and Credit Card Behavior odhalila, že ženy s větší pravděpodobností přenáší zůstatek na kreditní kartě, platí pozdě poplatky a uhrazují minimální platby za své dluhy ve srovnání s mužskými protějšky. Pochopení výdajových návyků je skvělým místem, kde začít na cestě k finanční gramotnosti. Můžete využít rychlý a snadný plán na třicet dnů. Nejlepší na tomto plánu je skutečnost, že neobsahuje žádné složité termíny k zapamatování nebo rozmarné matematické vzorce či výpočty. Jsou to jen tři kroky:

  • Krok 1: Po dobu jednoho měsíce plaťte všechno hotovostí či debetní kartou. Žádné kreditní karty nejsou povoleny. 
  • Krok 2: Uložte si účtenky. Díky tomu je snadnější sledovat, kolik a za co jste utratili peníze. 
  • Krok 3: Proveďte výpočet výdajů na konci měsíce.

Toto malé cvičení poskytuje několik hodnotných pohledů včetně dobrého přehledu o tom, jaké jsou vaše výdajové návyky. Můžete zjistit, kolik peněz za měsíc utratíte a na co tyto peníze použijete. Od této chvíle je snadné identifikovat položky, které se každý měsíc opakují, takže již předem víte, kolik byste měli mít minimálně další měsíc připraveno po finanční stránce, abyste vše potřebné dokázali pokrýt a zaplatit. Můžete také zjistit, kolik peněz jde na věci či služby navíc třeba v podobě jídel v restauracích či kulturních zážitků. Toto cvičení to zároveň dělá vše jasnější, protože pokud obvykle utratíte více, než kolik si vyděláte, chtě nechtě vám při nemožnosti použít kreditní kartu (viz Krok 1 v odstavci výše) v určitém okamžiku během měsíce dojdou peníze ještě před výplatou.

Za prvních 30 dnů začnete přebírat kontrolu nad našimi financemi. Zároveň budete vědět o vašich současných dluzích, a to vše bez použití složitých termínů z oblasti debetu, kreditu či rozvahy s našimi aktivy a pasivy. Je to opravdu rychlý, snadný a bezbolestný způsob, jak si začít zvyšovat vlastní finanční gramotnost. Pokud byste chtěli dostat toto cvičení na vyšší úroveň, nastavíte si automatické platby za položky opakující se v každém měsíci, čímž dosáhnete toho, že se nikdy nepozdíte se splácením dlužných částek, což je jistě fajn.

Splaťte dluhy

Nyní byste už měli vydělávat více, než utratíte, takže nebude na škodu posunout úsilí znovu o stupínek výše. Vaši přebytkovou hotovost můžete použít třeba na splacení současných dluhů. Tato finanční strategie sníží množství peněz, které budete během života platit na úrokových platbách věřitelům. Je to také dobrá příležitost, jak věnovat nějaký čas pro pochopení toho, jak úroky fungují. Porozumíte tomu, jak úroky narůstají v průběhu času, což logicky znamená, že zaplatíte mnohem více, než kolik jste si původně půjčili. Je to taková obousměrná ulice v tématu úroků a složeného úročení, protože stejná logika pracuje pro věřitele i investory. Pochopení fungování složeného úročení poskytuje náhled na důležitou strategii, kterou investoři používají pro vydělání peněz a která zdůrazňuje, proč je tato strategie tou, kterou chceme sami využívat z té příjemnější stránky, když nejde proti nám.

Začněte spořit a investovat

Pokud tedy stále utrácíte méně, než vyděláte, a zároveň se vám podařilo zaplatit zbytečné dluhy, můžete začít šetřit. Existují dva základní druhy úspor: krátkodobé (dostupné prostředky pro různé potřeby krátkodobějšího rázu) a dlouhodobé (investice na stáří – nejedná se tedy čistě o spoření, kde není víceméně žádné riziko na straně klienta). Pokud toho ještě moc nevíte o investování, je to v pořádku. Je jednoduchý způsob, jak začít s krátkodobým i dlouhodobým spořením. Pro krátkodobé spoření si můžete otevřít vybraný spořicí účet v nějaké bance (možností je i termínovaný účet, ale tam se již nastavená pravidla pro práci s penězi mírně komplikují, či stavební spoření). U dlouhodobého spoření či spíše investování můžete vložit peníze do nějakého podílového fondu, který sleduje třeba nějaký vybraný tržní akciový index. Je to jednoduchý a snadný způsob, jak smočit „palec“ ve vlnách akciového trhu. Zároveň víte každý den, jak si vaše peníze vedou. Získáte tak návratnost investic, která drží krok s obecným akciovým trhem, což není v začátcích jistě na škodu.

Sofistikovaní investoři by jistě rychle upozornili na to, že vám spořicí účty v bankách nikdy nepřinesou takový výnos, díky němuž zbohatnete, a zároveň investice do tržních akciových indexů jsou jen jednou z nespočtu různých investičních příležitostí na trzích. A mají samozřejmě pravdu. Pokud se však ponoříte už takto hluboko, budete možná chtít ještě více zvýšit své znalosti také v oblasti investování. Pochopit fungování podílových fondů je jistě jen jednoduchým začátkem. Odtud můžete směřovat náš zájem do oblastí akcií, dluhopisů či jiných finančních nástrojů a investičních příležitostí. Informace, které můžete využít, můžete čerpat třeba z různých novin, časopisů, knih, videí či specifických webových stránek.

skoleni_15_4

Malé krůčky

Cesta ke zvýšení finanční gramotnosti začíná prvními nesmělými kroky. Když se už k těmto krokům skutečně odhodláte, měli byste vědět, kolik peněz vám měsíčně přichází a kolik (a kam) odchází. Optimální je samozřejmě situace, kdy jste schopni něco ve finále ušetřit, protože máte prostor následně spořit či chytře investovat, aby peníze hrály ve váš prospěch, a ne přímo proti vám. Nyní se už stačí jenom učit, vložit nějaké úsilí a čas do prozkoumání této oblasti a nakonec se pokusit všechny tyto získané znalosti přetavit v úspěch v tomto světě.

Inspirace pro překlad originálního článku od Lisy Smithové nalezena na serveru Investopedia.com.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zajímá o témata spojená s kapitálovými trhy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).