Hlavní navigace

Na výběr peněz z životní pojistky máte čas jen do konce roku 2014

5. 11. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Plánujete předčasný výběr ze životka? Učiňte ho do konce roku. Od toho příštího už vás to připraví o možnost odpočtu od daně a budete muset vracet peníze za uplatněné odpočty i zpětně.

S příchodem nového roku dojde k řadě změn a pár se jich dotkne i majitelů životního pojištění. Jedna z nich vás může do budoucna připravit o možnost odpočtu plateb pojistného na životní pojištění od základu daně z příjmu. 

Mimořádný výběr? Bez „sankce“ už jen letos

Od příštího roku začnou platit nová pravidla pro odpočet platby na pojistné, kterého je možné využít, máte-li životní pojištění. Ministerstvo financí se už nějakou dobu snaží různými opatřeními směrovat veřejnost k tomu, aby se více zajišťovala na stáří, a ráda by pro tento účel očividně pozměnila i životní pojištění. 

Výsledkem je zavedení nové podmínky pro možnost si i dál odečítat platby na životní pojištění od daňového základu, která znemožní průběžný výběr prostředků.

Pokud tedy ze svého životka plánujete předčasný mimořádný výběr, či přesněji výběr části kapitáové hodnoty, musíte tak učinit do konce letošního roku. Jinak si na své peníze počkáte až do šedesáti, nebo se připravíte o možnost si odečíst zaplacené pojistné od základu daně. 

Vlk se nažere a koza zůstane (skoro) celá

Není pochyb o tom, že ministerstvo tím chce mj. zabránit i známému triku některých zaměstnavatelů, kteří vyplácí část hrubé mzdy raději formou příspěvku na životní pojištění, ze kterého ani jeden neplatí odvody. Zaměstnanec si pak tu část příspěvku od zaměstnavatele, která je nazvána jako mimořádné pojistné, může každý měsíc vybrat. Měsíčně je efektivní převést 2500 Kč, protože do 30 000 Kč ročně je příspěvek zaměstnavatele plným daňovým nákladem a je osvobozen o daně z příjmů i platby sociálního a zdravotního pojištění. 

Kdy lze nově odečíst pojistné z daní (od 1. 1. 2015)

Aby byly příspěvky od zaměstnavatele daňově uznatelné, musí být pojistná smlouva sjednána na zákonem stanovená rizika:

  • pojištění pro případ smrti nebo dožití nebo
  • pojištění pro případ dožití

Zaměstnanec musí být pojistníkem i pojištěným a současně plátcem daně a smlouva musí být uzavřena:

  • minimálně na pět let a
  • minimálně do 60 let věku pojištěného.

Zaměstnavatel ve smlouvě nesmí figurovat jako obmyšlená osoba.

Jinak řečeno vlk se nažere a koza zůstane celá. Ne ale úplně. Pro zaměstnance tato úspora není žádným zázračným řešením. Sice ušetří za odvody, na druhou stranu ale uměle snižuje své příjmy, ze kterých se vychází při výpočtu nemocenské, mateřské, volbě čerpání rodičovské a je započítávána do nároku na důchod.

Příklad výše kapitálové hodnoty životného pojištění, kterou lze bez sankcí a bez zdanění vybrat. Čas je ale jen do konce roku 2014.
Autor: Měšec.cz

Příklad výše kapitálové hodnoty životního pojištění, kterou lze bez sankcí a bez zdanění vybrat. Čas je ale jen do konce roku 2014.

Co se mění. Pozor na termíny

V současnosti si můžete odečítat od základu daně platby za pojistné do 12 000 Kč ročně a od zaměstnavatele dostávat příspěvek 30 000 ročně, který nemusíte danit ani z něj odvádět zdravotní a sociální pojištění. Abyste si mohli pojistné odečíst, musí smlouva před výplatou prostředků trvat nejméně 60 měsíců a končit nejdříve v roce, ve kterém dosáhnete 60 let. 

Obsahuje-li pojištění sjednanou pevnou částku na dožití, musí ta činit minimálně 40 000 Kč u pojistných smluv na 5 – 15 let a 70 000 Kč u pojistek nad 15 let

Nově ale budete muset mít ve smlouvě ujednáno i to, že není možné uskutečňovat průběžné výběry. Nestačí jen nevybírat, nutné je si to dojednat s pojišťovnou přímo ve smlouvě. Pojišťovny budou mít na toto ujednání s klienty čas do konce března 2015, ale šanci vybrat předčasně peníze bez následného vrácení daně finančnímu úřadu máte jen do konce roku 2014.

V případě, že byste svou smlouvu ponechali beze změn, přijdete o možnost daňového odpočtu. Zaměstnavatel na takovou smlouvu sice může dále přispívat, ale příspěvek se bude chovat jako mzda s povinností odvodu pojistného na zdravotní a sociální pojištění, vysvětluje zpráva České asociace pojišťoven.

Pokud byste si pak před dosažením šedesátky nebo dříve než za pět let od počátku spoření chtěli své prostředky vybrat, budete muset dokonce dodanit daňové odpočty deset let nazpátek, a to včetně příspěvků od zaměstnavatele. 

Pojištěný bude povinen zvýšit základ daně o částku jím zaplaceného pojistného, o kterou si v posledních deseti letech snížil základ daně prostřednictvím tzv. nezdanitelné částky, potvrdila Lenka Fialová ze společnosti KPMG. 

Pokud si s pojišťovnou dodatek sjednáte a pak stejně peníze vyberete (ať už před vaším 60. rokem nebo 60. měsícem od počátku smlouvy), opět vás čeká povinnost dodanit deset let zpětně odpočty a zdanit příspěvky od zaměstnavatele, které vám poskytl od platnosti popisovaných změn. Ty by měly vejít v účinnost lednem 2015. 

Nové smlouvy nejsou třeba. Naopak

Pokud si budete chtít uplatňovat odpočet od daňového základu i za příjmy z příštího roku, musíte se se svou pojišťovnou dohodnout na změně smlouvy. Protože se jedná o plošnou změnu, je pravděpodobné, že pojišťovny klienty obešlou s návrhem dodatku, který pokud nebudete písemně rozporovat, začne ve stanovené lhůtě platit.

Potřeba dodatku ale v žádném případě neznamená, že byste museli své původní smlouvy rušit a zakládat nové. Přesto je velmi pravděpodobné, že řada finančních poradců si z této změny bude chtít udělat zlatý důl a budou své klienty přesvědčovat, že je potřeba stávající smlouvu zrušit. Kdo by se nechal obalamutit, nepolepší si a bude naopak v prvních letech opět hradit v pojistném jen poplatky za smlouvu. 

V případě, že bude schválena novela zákona o daních z příjmů, dojde k rozšíření podmínek pro daňové výhody o jednu další a to, že pojistná smlouva nebude umožňovat mimořádné výběry. Pojišťovny proto hledají způsob, jak co nejjednodušeji konvertovat stávající pojistné smlouvy tak, aby i po 1. 1. 2015 splňovaly tuto novou podmínku. Nemají důvod jakkoli jinak měnit nastavení stávajících pojistných smluv. Samozřejmostí je to, že klient musí se změnou souhlasit, řekla serveru Měšec.cz Marcela Kotyrová z České asociace pojišťoven. 

Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců ČR kvůli této daňové novince vydala varování právě před nepoctivými prodejci, kteří budou na klienty tlačit s cílem jejich staré smlouvy ukončit a získat provizi za sjednání nových. Proto asociace zdůraznila tyto skutečnosti: 

skoleni_15_4

  1. O doplnění nové podmínky do stávajících smluv se postarají přímo pojišťovny, které všechny klienty obešlou písemně příslušnými informacemi. K převedení smlouvy na nové podmínky nebude nutná žádná osobní schůzka. 
  2. Změna samotná není důvodem stávající smlouvy ukončovat. Na nové podmínky je bude možné, chcete-li dále využívat daňového zvýhodnění, jednoduše převést. 
  3. Nikdo není a nikdy nebude pověřen k jakékoliv „kontrole“ stávajících smluv životního pojištění. 

Zdroj: AFIZ 

Jedním zadkem na dvou židlích?

Pokud platíte pojistné, které přesahuje odčitatelnou částku 12 000 Kč ročně, mohlo by vás napadnout, že řešením může být po novém roce sjednat ještě jednu smlouvu. Jednu byste mohli mít kvůli daňovým odpočtům a zbytek peněz byste si posílali na druhou, která by předčasné výběry umožňovala. Uvědomte si ale, že v nové smlouvě opět budete platit v prvních letech jen poplatky a to ne malé, a proto byste si měli dobře propočítat, zda se vám tato varianta vůbec vyplatí. Přečtěte si také: Tajemství životního pojištění

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).