Hlavní navigace

Názor k článku Myslet na důchod včas se vyplatí od Leo - Klasickým letadlem je státní průběžný systém. Kdyby něco...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 6. 2009 9:25

    Leo (neregistrovaný)
    Klasickým letadlem je státní průběžný systém. Kdyby něco takového nabizela soukromá firma, její vedení už je dávno v base. Stát to však nejen nabízí, ale dokonce násilím vnucuje i lidem, kteří o účast nestojí. To je prostě zločin.
    Něco tak závislého na demografickém vývoji se hned tak nevidí!

    Soukromé připojištění je prima věc, ale má několik háčků:
    1) Státní monopol na emisi nekrytých "peněz" (tedy na padělání) spolehlivě generuje inflaci požírající výnos z penzijních fondů.
    2) Stát fondům do portfolia přímo i nepřímo vnucuje svoje dluhopisy (aby si zajistil financování svého žití na dluh). Až stát skončí jako Argentina, Litva, Maďarsko, Island, ... budou tyto papírky k ničemu (až se do podobných problémů dostanou velké ekonomiky typu Francie, nikdo už nebude mít prostředky na "záchranu")
    3) Podobné spoření tu již bylo třeba za 1.Republiky. Nikdy ale režim nevydržel tak dlouho, aby si někdo, kdo začal spořit ve 30ti, svoje úspory užil. Nevěřím na stabilitu v horizontu 30-40 let, vždy se najde nějaký demagog, který bude chtít přerozdělit úspory zodpovědných a pracovitých ve prospěch líných a nezodpovědných (viz Paroubkovská manažerská daň). A to buď přímým zdaněním (nebo klidně i vyvlastněním), nebo nepřímo generováním velké inflace.

    Z tak dlouhodobého hlediska je asi nějjistější zakopat si na penzi na zahradě hrnec zlatých investičních mincí. Zní to staromilsky a šíleně, ale opravdu je to asi nejjistější, během 40ti let státy a ekonomiky zažijí ještě mnoho kotrmelců, bankrotem "sociálního" státu počínaje.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).