Hlavní navigace

Myslet na důchod včas se vyplatí

18. 6. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Financování svého důchodového věku současní penzisté příliš neřeší. Netýká se ani těch, kteří půjdou do důchodu během následujících několika let. Již nyní se ale ví, že současný způsob vybírání finančních prostředků a jejich následné vyplácení na důchody není dlouhodobě únosné. Možností jak spořit na stáří je několik, všechny mají kromě výhod i svá rizika.

Současný model vyplácení důchodů je založen na průběžném financování. Odvody z mezd v podobě sociálního pojištění se přerozdělují na důchody. V roce 1900 připadalo na jednoho důchodce 100 pracujících, dnes na jednoho penzistu připadají zhruba 2 pracující. I přes kroky bývalé vlády je současná situace řešení důchodů nedostatečná. Kromě úpravy parametrických údajů v podobě pozdějšího odchodu do důchodu se Topolánkově vládě nepodařilo téměř nic. Odsouvání věkové hranice bude i v budoucnu růst. I přes negativní ohlasy jde o logický krok, který vychází z rostoucí kvality života a přirozeného stárnutí populace. Současný důchodový systém je stabilizován na dalších 15 let a žádná vláda v tomto horizontu nemusí provádět nepopulární kroky, které jí snižují šanci na znovuzvolení. Čtěte více: Na svůj důchod můžete spořit nakupováním

Výnosy penzijních fondů v roce 2008
Penzijní fond Výnos v %
AEGON PF 3,5
Allianz PF 3,0
AXA PF 0
ČSOB PF Stabilita 0,4
ČSOB PF Progres 0,6
Generali PF 2,3
ING PF 0
PF České pojišťovny 0,2
PF České spořitelny 0,5
PF Komerční banky 0,7

Zdroj: Penzijní fondy


Penzijní připojištění je bezpečný přístav

Na důchod si dnes spoří 4,3 miliony obyvatel. Tradičním finančním produktem je penzijní připojištění, které je svou konstrukcí jednoduchým a bezpečným nástrojem pro dlouhodobé spoření. Penzijní fondy jsou svázány zákonem o penzijním připojištění č. 42/1994, který stanovuje, jakým způsobem a do jakých finančních instrumentů mohou penzijní fondy investovat.

Problematickou pasáží je připisování kladného výnosu na konci roku. Ačkoliv je spoření na penzi dlouhodobou záležitostí, zákon je řešen z krátkodobého pohledu. Pro generaci tzv. Husákových dětí a později narozených je nevyhovující. Ve fondech proto převažují konzervativní nástroje v podobě státních dluhopisů, pokladničních poukázek a hotovosti. Akcií, které jsou základem pro dlouhodobé investování, je v portfoliích penzijních fondech zanedbatelné množství. A následkem finanční krize došlo ještě k dalšímu snížení. Čtěte více: Strasti a slasti penzijního připojištění

V současné době je v penzijních fondech 190 miliard korun. Na jednoho účastníka penzijního připojištění připadá zhruba 44 tisíc korun. Vklady v penzijních fondech nejsou pojištěny, jako je tomu u vkladů na bankovních nebo spořicích účtech.

Penzijní spoření – nová alternativa

Vláda v dubnu letošního roku schválila druhou etapu důchodové reformy. Budoucí spoření na důchod se tak rozšiřuje o další způsob, který se označuje jako penzijní spoření. Změnu pozná každý, kdo má sjednanou smlouvu o penzijním připojištění díky změnám ohledně získání minimální a maximální výše státní podpory. Spodní hranice bude zvýšena ze současných 100 na 300 korun a současný horní limit z 500 na 700 Kč. Ke stávající smlouvě o penzijním připojištění nebude možné sjednat smlouvu o penzijním spoření. Zároveň skončí systém penzijního připojištění a nově příchozí účastníci spoření na důchod budou moci uzavřít jen smlouvu o penzijním spoření. Čtěte více: V penzijních fondech neprší, naštěstí aspoň kape

Penzijní spoření však nebude konzervativní, jako je tomu u penzijního připojištění. Budete si moci vybrat mezi jednotlivými programy. Na výběr tak budete mít konzervativní, vyváženou nebo dynamickou formu investování na důchod. Sami si pak budete moci určit druh programu i jeho trvání.

Slovenský model spoření na důchod

Slovensko je v důchodové politice dále, než Česká republika. Vláda někdejšího premiéra Mikuláše Dzurindy schválila opt-out, který umožňuje část peněz převést do účtu soukromé penzijní společnosti. Podmínkou je doplnění stejné částky z vlastních zdrojů. Slovenská vláda však nepočítala s velkým zájmem o nový způsob spoření na důchod a nyní se tamní důchodový účet ocitá v záporných číslech. A v průběžném modelu financování tak chybí část finančních prostředků. Vyvedení části peněz z průběžného systému se týká i nás. Nebyla však stanovena výše opt-outu, ani data jeho zavedení. Čtěte více: Jak a kolik spořit na důchod?

Spořte si na důchod sami

Spořit si na důchod zvládne téměř každý. Základem je dlouhodobé odkládání části finančních prostředků, které byste jinak utratili anebo nechali zbytečně ležet na svém běžném účtu. Kromě uložení peněz na spořicí účty nebo termínované vklady, se můžete zaměřit i na dynamičtější formy investování. Kromě otevřených podílových fondů můžete využít i programy životního cyklu, které svou konstrukcí připomínají budoucí plány penzijního spoření. Další možností je investování do akcií a očekávat výnosy v podobě dividend. Čtěte více: Penzijní připojištění ztrácí na atraktivitě

skoleni_15_4

Zdánlivě vypadá penzijní připojištění jako nevýhodné při srovnání se spořicími účty. Ty nejlepší spořicí účty dosahují aktuálně výnosu okolo 2 – 3 % ročně, přičemž květnová inflace činila 1,3 %. Nesmíte však zapomenout na státní podporu, která mění roční výnosnost z vložené částky. Výkonnost penzijního připojištění při úročení celé jistiny klesá v závislosti na délce spoření.

Hlavní slovo pro zajištění na důchod bude mít i nadále stát. I přes nevýhody, které má penzijní připojištění se spolu se státní podporou stále jedná o kvalitní prvek vašeho finančního portfolia.

Jakou měsíční částku ukládáte do penzijního připojištění?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).