Hlavní navigace

Mobito to platí. Recenze mobilní peněženky

12. 9. 2012
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Zapomeňte na hotovost, bude se platit mobily a kartami. To je sen většiny vydavatelů karet a výrobců mobilů, a k tomu se přidal i ryze český projekt mobilní peněženky. Dostane u vás šanci?

Mobilním telefonem můžeme platit již v době publikace článku. Pokud je vybavený technologií NFC a patří mezi certifikovaná zařízení společností MasterCard Europe nebo Visa Europe, může být použitý jako bezkontaktní platební karta. Stačí mít účet u České spořitelny (nyní v pilotním projektu) nebo u Komerční banky (hračka pro iFandy za 1500 Kč), anebo si pořídit poslední model Samsungu Galaxy SIII za nemalé peníze a mít vše v jednom. Karty může zamíchat dnešní den, kdy se chystá představení nového iPhone.

Ale jsou i další možnosti, jak platit mobilem. Existuje mobilní aplikace PayPal či Moneybookers, lze je použít i pro platby u obchodníků v běžných prodejnách nebo pro převody mezi lidmi, leč ne moc v Česku. Důvod je prostý, poplatky za služby nejsou nijak atraktivní a u nás tyto platební brány používá jen pár nadšenců obchodujících s cizinou.

Představa, že za květiny budeme platit pomocí Premium SMS je možná představitelná pro nás spotřebitele, ale při výši marže pro mobilního operátora, je pro prodejce děsivá.

Mobilně spojeni

Pomyslné kořeny mobilních plateb v Česku sahají do roku 2002, kdy přesně před 10 lety (jaká náhoda, že?) 12. září 2002 byla založena Asociace pro mobilní platby. Zakládajícími členy bylo pět bank, tři z našich tří mobilních operátorů a přesně o tři měsíce později 12. prosince 2002 se dalším členem stala Union banka, členů tak bylo celkem 9. Tento klub fandů ale moc nefungoval, proto byl po několika letech bez výsledků rozpuštěn.

O pár měsíců později vzniká 6. března 2003 Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS), která funguje do dnešního dne. Zakládajícími a jedinými členy jsou tři ze čtyř našich mobilních operátorů (hádejte, kteří). APMS provozuje web Plať mobilem a kromě Premium SMS, která je pro mobilní operátory z finančního pohledu velmi zajímavou službou, můžete platit i platební bránou, pokud si ji nějaký obchodník během své slabé chvilky zařídí.

Zhruba tři roky před dnešním dnem se proto potkávají Tomáš Salomon, současný předseda představenstva společnosti Mopet CZ, které Mobito patří, a Viktor Peška, nyní její místopředseda představenstva. Mají jasný cíl: vymyslet doslova podle svých představ a fantazií funkční řešení pro platby mobilem v Česku. A právě tyto dva pány můžeme označit jako otce a realizátory projektu mobilní peněženky Mobito. Ke dni publikace článku jsou akcionáři Mopet CZ tři mobilní operátoři a čtyři banky.

Chtěli jsme vytvořit službu, ve které platby za nákupy nebudou součástí vyúčtování služeb mobilního operátora, ale které budou provázány s bankovním účtem, říká Tomáš Solomon v rozhovoru pro TEDxPrague 2012. Pojďme se podívat, co Mobito je a k čemu se používá.


Opravdu pro všechny mobily

Mobito je první mobilní peněženkou, která je dostupná téměř pro všechny mobilní telefony, tedy nejen pro chytré mobily. Pokud máte chytrý mobil s operačním systémem Android a iOS, budete mít ovládání výrazně jednodušší a komfortnější. Mobito však umí pracovat i pomocí USSD, laicky napsáno, pomocí textových zpráv zobrazených přímo na displeji mobilu (podobně se zobrazuje např., informace o kreditu předplacené karty). Pomocí příkazů poté ovládáte aplikaci nebo textové zprávy. Nevýhodou je, že aktivní je vždy pouze jedna z přístupových cest. Buď budete používat aplikaci pro Android, nebo pro iOS nebo USSD. Vše dohromady používat nejde a volbu si ovládáte na webovém rozhraní Mobita.

Tip: Přečtěte si druhý pohled na Mobito na serveru Lupa.cz

Registrace

Samotný proces registrace není nutné detailně popisovat, ta je intuitivní a jednoduchá. Základní registraci lze provést i z aplikace v mobilu, zbytek je praktičtější dokončit na webu. Pro funkční Mobito potřebujete české mobilní číslo, zahraniční nepodporuje. Následně se do webového rozhraní přihlašujete již jen pomocí vašeho mobilního čísla a hesla, co jste si zvolili.

Platba

Přímo z aplikace lze snadno dobíjet kredit předplacených karet. Můžete platit u obchodníků a ihned jim poslat, resp. potvrdit platbu. Platbu od obchodníka lze načasovat i na pozdější splatnost. Lze využít speciální promo akce a promo kódy, které bude aplikace nabízet. Ale hlavním tahákem je možnost nejen platit u obchodníků, ale i mezi uživateli navzájem. Dva lidé s Mobitem si mohou navzájem poslat peníze, bez poplatku. Takže když kamarád/-ka za vás něco zaplatí, nemusíte letět do bankomatu, ale peníze se dají poslat Mobitem na číslo uživatele. Zda si je nechá v mobilní peněžence, nebo je vybije (bez poplatku) na bankovní účet, je jen jeho volbou. Převod je snazší a rychlejší než přihlášení do běžné bankovní aplikace s vypsáním čísla účtu a potvrzení platby. A jednoduchost provázející Mobito na každém kroku musím pochválit.

Příklady platby mobitem najdete v galerii a vzhledem k podrobnému návodu přímo na webu Mobita není nutné v tomto článku popisovat detaily. Zaměřím se proto na praktickou stránku, možnost použití, (ne)výhody a slabiny, které se během testování vyskytly.

Obchody akceptující Mobito

Ke dni publikace článku s Mobitem zaplatíte u 26 online obchodníků a v 6 kamenných prodejnách v Praze. Než se rozšíří akceptační síť, může Mobito sloužit jako alternativa dobíjení kreditu nebo posílání peněz mezi uživateli.

Já jsem si pro test vybral dva e-shopy. Prvním byl palmknihy.cz, kde jsem si zakoupil elektronickou knihu. Při požadavku platby jsem si vybral Mobito a po potvrzení byla platba obratem zamítnutá. Důvodem bylo číslo mojí pevné linky, kterou jsem si kdysi v e-shopu nechal jako kontaktní telefon. Toto číslo se při platbě automaticky přeneslo a Mobito platbu zamítlo. Abych mohl Mobitem zaplatit, bylo potřeba udělat jeden ze dvou kroků: buď číslo v e-shopu smazat a žádné nevyplňovat, nebo si předvyplnit číslo mobilu, které je spojeno s Mobitem. Poté platba proběhla korektně.

Druhým testovacím e-shopem byl Supraphonline, na kterém oceňuji minimalistickou potřebu registrace a rychlost platby. Vše proběhlo bez problémů v řádu vteřin.

Tip: Chcete si vyzkoušet platbu Mobitem mezi uživateli? Pošlete nízkou částku 0,01–1 Kč autorovi článku a on vám totéž vrátí. Jeho Mobito číslo je 000 100 121 (alias).

Bankovní účet

Pro fungování Mobita bankovní účet nepotřebujete, ale s ním to bude rozhodně komfortnější. Pokud patříte mezi klienty České spořitelny, GE Money Bank a UniCredit Bank, přímo z internetového bankovnictví můžete účet s Mobitem provázat a v reálném čase Mobito dobíjet (čtvrtá participující banka Raiffeisenbank to neumí). Vybití probíhá v termínu D+1, tedy jeden pracovní den.

Máte-li účet v jiné bance, peníze do/z Mobita pošlete klasickým bankovním převodem. Nebude to zrovna online, ale dojdou.

Platební karta

Mobito můžete nabít jakoukoli platební kartou MasterCard, Visa nebo Visa Electron (ne Maestro). Během testování bylo možné používat i karty zahraničních vydavatelů, úspěšně jsem Mobito dobil polskou, anglickou a ruskou kartou. Předem zklamu ty, co uvažují nad tím, že si Mobito nabijí kreditní kartou a peníze si vzápětí vybijí na bankovní účet, což funguje. Zaprvé narazí na běžné limity dané legislativou pro elektronické peněženky. A zadruhé, za nabití kartou Mobito přeúčtovává poplatek, který se liší podle výše transakce. Například za dobitou 1 Kč zaplatíte poplatek 3,06 Kč, celkem se vám tedy strhne 4,06 Kč (406 %).

U dobitých 100 Kč je poplatek 4,56 Kč (4,56 %)  a u dobitých 1000 Kč pomocí karty zaplatíte 18,27 Kč (1,827 %). Maximální částka pro dobití Mobita kartou je stanovena na 2000 Kč, které vás vyjdou na 33,50 Kč (1,67 %).

Výjimkou jsou karty od Raiffeisenbank. Poněvadž Raiffeisenbank neumí nabíjení, resp. přímé platby z prostředí Mobita a RB účtu, tak neúčtuje poplatky u platebních karet. Jde však o její vlastní platební bránu, takže si tento krok může dovolit.

Dobití Mobita platební kartou se tváří jako platba u obchodníka a je nutné mít povolené platby na internetu.

Ceník služeb Mobito
Služba Poplatek
Zřízení a vedení Mobita 0 Kč
Nabití z bankovního účtu 0 Kč
Vybití na účet 0 Kč
Nabití platební kartou 3 Kč + 1,50 %
Platba obchodníkovi 0 Kč
Platba mezi lidmi 0 Kč
Dobití kreditu pro volání 0 Kč
Limity
Limit pro jednu platbu 10 000 Kč
Denní limit pro platby 22 000 Kč
Týdenní limit pro platby 55 000 Kč
Nabíjení platební kartou 2000 Kč/transakce
Minimální věk pro používání služeb 15 let
Počet spárovaných bankovních účtů pro nabíjení Ověřené Mobito max. 1, neověřené 0 (lze i klasickým převodem bez omezení)
Počet bankovních účtů pro vybíjení Ověřené Mobito max. 1, neověřené max. 3
Počet spárovaných platebních karet Max. 3 (přes web lze nabíjet libovolnou kartou)

Reálné platby mezi uživateli

Novinkou pro český trh jsou platby mezi uživateli Mobita v reálném čase. Jinými slovy, když se domluví dva mezi sebou, že jeden druhému pošle, resp. vrátí půjčených 500 Kč, může to udělat pomocí Mobita. Pokud ty peníze nemá přímo ve virtuální peněžence Mobita, platba se provede buď z připojené platební karty (jakékoli), nebo z připojeného bankovního účtu (pouze ČS, GE, RB a UCB). Majitelé účtu v jiných bankách si služby Mobita na maximum zcela nevychutnají, a pokud budou chtít peníze převádět v reálném čase bez zůstatku prostředků v Mobitu, musejí použít kartu (s poplatkem), nebo čekat D+1 na převod peněz ze svého účtu na Mobito.

Během testování se mi opakovaně stalo, že při požadavku platby jinému uživateli aplikace pracovala takřka půldruhé minuty, než platbu potvrdila a provedla. To je velmi dlouhá doba a předpokládám, že jde o výjimku, nikoli vlastnost.

Pořídíte si Mobito?

Co se povedlo

  • Mobito je velmi jednoduchá aplikace pro platby mobilním telefonem. Jednodušší snad už ani být nemůže.
  • Myšlenka Mobita je vynikající a stojí za ním stoprocentně česká společnost.
  • Platby mezi obchodníky a uživateli probíhají v reálném čase, podobně probíhá dobití Mobita z bankovního účtu participujících bank nebo pomocí platebních karet.
  • Mobito je dobře provázáno s internetovým bankovnictvím participujících bank.
  • Má rozumně nastavené limity, které pokryjí drtivou většinu plateb.
  • Pokud nechcete příjemci nebo obchodníkovi sdělovat své mobilní číslo, Mobito umí vytvořit alias, jeho účinnou náhradu.
  • Lze dobíjet kredit mobilních předplacených karet, a to jak sobě samému, tak komukoliv dalšímu.
  • Přímo v aplikaci lze zvolit, zda platba proběhne z peněženky Mobita, nebo z bankovního účtu. Obojí je možné, z účtu se pak částka inkasuje.
  • Peníze můžete poslat i tomu, kdo Mobito nemá. Přijde mu SMS a má 14 dnů čas na registraci, poté se peníze vrátí zpět k vám (dobrý marketingový nástroj).
  • Existuje aplikace pro Android, iPhone, ale pracuje i pomocí USSD.
  • Vzhledem k účasti mobilních operátorů na projektu nejsou k používání Mobita nutné aktivní datové přenosy. Přestože mimo USSD Mobito k životu potřebuje internet, nebudete-li mít datový balíček a váš telefon se připojí na internet pomocí aplikace Mobita, nebudete nic platit (musíte si však ohlídat, aby se nepřipojila i jiná aplikace).
  • Mopet, provozovatel Mobita, má statut platební instituce, podléhá proto dozoru České národní banky.

Kde to vázne

  • Pokud nemáte účet v participujících bankách, budete ochuzeni o časové výhody při nabíjení a vybíjení Mobita.
  • Počet obchodníků je více než malý, zvláště těch „kamenných“, má-li mobilní placení začít úspěšně fungovat i mimo Prahu.
  • PIN musí tvořit čtyři zcela odlišné znaky, např. 9564. Pokud si zvolíte PIN ve tvaru např. 8818, tj. dva znaky jdoucí za sebou, aplikace vám to nedovolí.
  • Na webu chybí možnost exportu transakcí, resp. obdoba výpisu z účtu.
  • Nápověda v aplikaci odkáže na web, není její součástí.
  • Minimálně v jednom případě bylo chybové hlášení v angličtině.
  • Nelze využívat všechny aplikace najednou, je nutné si předem vybrat, zda si zvolíte aplikaci pro Android, iOS nebo budete používat USSD. Můžete to však libovolně měnit na webu (a znovu nastavovat PINy). To se týká hlavně těch, co často mění SIM v telefonu.
  • Nelze mazat zprávy na webu a v aplikaci.
  • Aplikace pro iOS zobrazí jen prvních 10 zpráv, další nevidí, ale ikona počtu zpráv stále indikuje nepřečtené zprávy.
  • Při kliknutí na záložku historie aplikace pro iOS spolehlivě na 4 minuty zamrzne, a poté je chybová a musí se restartovat. Historii stejně nenačte.

Aktualizace 12/2012: Zasekávání aplikace bylo opraveno v poslední verzi.

skoleni_15_5

Kofola, Seznam a Mobito

Pokud Mobito vezmeme jako ryze český produkt a budeme mu věřit, má šanci se uchytit a najít si své zákazníky. Cestu ale nebude mít jednoduchou. Jeho konkurentem jsou mobilní aplikace samotných bank a platební karty. Přestože zatím neexistuje konkurenční služba, která by uměla nabídnout komplexní služby plateb mezi obchodníky i uživateli, nástupem MasterCard Mobile (cca v prosinci 2012) se může karta výrazně obrátit. Podobné bude potřeba přesvědčit zákazníky, proč by měli platit Mobitem, a ne třeba (bezkontaktní) platební kartou nebo kartou v telefonu s NFC, když cenové a akceptační podmínky pro obchodníky budou podobné.

O nás Češích se v některých kruzích s nadsázkou říká, že jsme divný národ. Místo Google používáme Seznam, místo Coca-Coly pijeme Kofolu. Třeba časem podobně budeme používat Mobito místo jiných platebních cest, které se v Česku budou chtít prosadit. A pokud to nevyjde, nemůžeme Mobitu upřít snahu rozhýbat placení mobilem funkčním řešením.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).