Hlavní navigace

Milionářů přibývá, odkud se berou?

23. 1. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Majetní občané si na nouzi stěžovat nemohou, jejich majetek jim sám od sebe zaručuje další příjmy a nemusejí pro to pomyslně ani hnou prstem. Současná situace však investicím moc nepřeje, a tak chudé může potěšit, že snad i jednou na ně „dojde“.

V roce 2007 vzrostl majetek velmi bohatých osob vzrostl na 37,2 bilionů amerických dolarů a zaznamenal dvouciferný růst poprvé za uplynulých sedm let. Bohatých lidí s finančním majetkem přesahujícím jeden milion amerických dolarů stoupl na 9,5 milionu osob. Tato čísla uvádí 11. výroční Zpráva o světovém bohatství (2007 World Wealth Report). Nejrychleji rostla skupina velmi bohatých osob v Singapuru a Indii, kde nárůst v roce 2005 činil 21,2 a 20,5 procenta. Autoři zprávy odhadují, že dynamika růst výše uvedených ukazatelů v roce 2007 zpomalí, jelikož vyspělé ekonomiky rostou pomaleji.

Čeští milionáři

Ani Česká republika s počty milionářů není na konci žebříčku. Oproti konci roku 2005 vzrostl počet majetných Čechů o necelých 13 % , takže v praxi jde o číslo necelých 15 000 majetných lidí s majetkem nad 25 milionů korun. Podle generálního ředitele společnosti Capgemini Patrika Horného na zvyšující se počet majetných občanů měl vliv i růst spotřebních výdajů obyvatelstva. „Značné investice do infrastruktury podpořené strukturálními fondy EU a nízké úrokové sazby tento skok ještě uspíšily,“ upřesňuje Patrik Horný.

Šance pro privátní poradce a bankéře

Jak je možné, že se podařilo majetným občanům opět zvýšit svá aktiva? Velký vliv na růstu aktiv měly akciové trhy. Ty rostly rapidně v Evropě, Asii-Pacifiku a Latinské Americe. Růst zde byl podpořen výraznými zisky společností, úspěšnými primárními emisemi akcií a pokračujícím přílivem zahraničních investic. Ačkoliv se výkonnost v jednotlivých částech světa lišila, téměř všude vykázaly akciové indexy růst. Například světový Dow Jonesův index vzrostl v roce 2006 o 16,4 p­rocent. Zvětšující se majetek navíc dává prostor pro firmy, které poskytují služby správy bohatství. Úspěchu dosáhnou ty firmy, které nabízí model služeb, který dokáže reagovat na neustále se měnící potřeby dnešních sofistikovaných klientů. Správu aktiv nabízí mnoho soukromých společností, ale i bankovních domů.

Nemovitosti středem zájmu

Největší zájem měli bohatí investoři o investice do nemovitostí, často na úkor některé ze svých alternativních investic. Investiční fondy, které se zaměřují na nemovitosti, byly velmi populárním investičním nástrojem. I když zůstaly alternativní investice klíčovou složkou portfolií velmi bohatých investorů, celkové množství finančních prostředků vložených do těchto investic v roce 2006 pokleslo.

skoleni_15_4

Poprvé v historii sledovala studie také dobročinné aktivity majetných občanů. Na dobročinné účely věnovali v roce 2006 ultra bohatí lidé (tj. s majetkem 30 mil. USD a více) odhadem 285 miliard USD.

Bohatství zpomaluje

Autoři studie očekávají, že vyspělé trhy jako Spojené státy americké budou přibržďovat světovou ekonomiku a přispějí ke stabilizaci na úrovni mírného růstu. S tím, jak řada centrálních bank zpřísňuje monetární politiku, by mohlo brzy skončit období vysoké likvidity, které stimulovalo růst v posledních letech. Dojde pravděpodobně ke zpomalení růstu v Asii a Latinské Americe. A již loňské výsledky akciových trhů naznačují, že bohatá léta jsou za námi a následující roky možná ukrojí více peněz i z majetku movitých občanů.

Jaký je váš objem finančního majetku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako pojišťovací poradce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).