Hlavní navigace

Máte dostatečný objem? Obchodujte s VOLUME!

9. 11. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Objem obchodů na kapitálovém nebo komoditním trhu udává, jak je daný trh likvidní. Lze jej ale úspěšně využít i jinak – jako jeden z pomocníků k dosažení zisku při obchodování. Jak používat indikátor VOLUME a na co je třeba dát při jeho používání pozor?

Volume (často uváděn pod zkratkou VOL), nebo také česky objem obchodů, je jednoduše indikátor vyjadřující celkové množství kontraktů zobchodovaných v rámci specifického časového úseku (např. hodina, den, týden, měsíc, …). Jinými slovy: hodnota volume nám říká, jak hodně se v daný okamžik obchodovalo – vysoká hodnota VOL znamená, že v daný časový úsek proběhlo mnoho obchodů a naopak.

Zlatý Měšec 2005 – přidejte se také!

Pokud je například denní VOL 1000, znamená to, že v daný den bylo zobchodováno celkem 1000 kontraktů příslušného trhu, nezávisle na tom, kolik na krátkou stranu a kolik na dlouhou. Pokud je například denní VOL 1, pak za celý obchodní den byl zobchodovaný pouze jeden jediný kontrakt.

Hodnoty volume jsou snadno k nalezení v rámci téměř každého zdroje komoditních grafů. Volume je možné interpretovat jak formou konkrétních čísel, tak graficky – v podobě nejrůznějších gra­fů.

Volume v grafu

Na obrázku denního grafu trhu Sugar#11 (cukr) je patrné volume ve spodní části obrázku. Zelené svislé čárky v samostatném boxu pod grafem zobrazují volume jednotlivých obchodních dnů.

Všimněte si, jak se volume jednotlivých obchodních dnů mění: zatímco nejvyšší volume na grafu dokumentuje zobchodování téměř 60 000 kontraktů v průběhu jediného dne, během obchodních dnů s nejnižším volume to naopak nebylo ani 10 000!

TA - volume (objem obchodů)

Zelené čárky zobrazují VOLUME neboli objem obchodů jednotlivých obchodních dnů. Čím je zelená čára vyšší, tím více bylo daný den zobchodováno kontraktů.

Vysoké objemy obchodů probíhají většinou během obchodních dnů, které jsou nějakým způsobem ovlivněny důležitou fundamentální informací. Jednoduše řečeno – v momentě, kdy dorazí mezi obchodníky nějaká zásadní fundamentální zpráva, velká většina obchodníků na takovouto zprávu začne reagovat buďto hromadným uzavíráním držených pozic, nebo naopak otevíráním nových pozic, a tak volume náhle díky fundamentální zprávě prudce vzroste.

Nízké objemy obchodů naopak bývají markantní pro dny, během kterých se „nic neděje“, nebo pro dny, kdy je trh obchodovaný v určitém pásmu a hýbe se pouze do strany – nijak výrazně netrenduje. Na druhou stranu, pokud je takovéto pásmo proražené, objem obchodů záhy velmi prudce vzroste, neboť je aktivováno velké množství příkazů nacházejících se právě pod/nad tímto pásmem.

K čemu je VOLUME užitečné?

Pro začínající obchodníky je objem obchodů převážně indikátorem značícím likviditu daného trhu. Pokud je volume pouze několik set zobchodovaných kontraktů za den, nebo snad ještě méně, jedná se o trh málo likvidní, a od takovéhoto trhu by se měl každý nováček držet dál. V málo likvidních trzích většinou dochází k výrazně horším plněním příkazů a málo likvidní trhy mají také tendence častěji dělat limitní pohyby.

Jaké je tedy optimální volume, které by nás mělo zajímat?

Cokoliv nad 10 000 se dá už považovat za solidně likvidní trh, přičemž některé trhy dosahují volume i více jak 100 000 zobchodovaných kontraktů za den. Neměl by samozřejmě být výraznější problém obchodovat i trh s denním volume několik tisíc kontraktů, je třeba však tu a tam počítat s horším plněním.

Rovněž nedoporučujeme obchodovat trhy s volume pouze několik tisíc kontraktů za den intradenně. Stačí pohled na graf australského dolaru (AD) – denní volume kolem 3000 kontraktů a intradenní průběh většinou plný mezer.

VOLUME – možná změna trendu

Další možný způsob využití VOLUME indikátoru je určité „předvídání“ změny trendu. I když se rozhodně nejedná o žádný 100% způsob, občas dokáže volume s nepatrným předstihem naznačit otočení trendu. Takovéto otočení pak bývá předznamenáno extrémně vysokým volume.

Všimněte si na ukázkovém grafu cukru, jak ve dnech s extrémně vysokým volume většinou došlo k otočení trendu! Ještě jednou však upozorňuji, že se nejedná o žádný 100% indikátor otočení trendu a obchodník by měl volume pro takovéto účely používat ještě v kombinacemi s jinými indikátory nebo technickými signály.

dan_z_prijmu

Jak vidíte, volume není nic složitého, přesto je důležité mít tento indikátor na zřeteli.

Autor je vydavatelem a redaktorem serveru Finančník.cz, vicepresidentem České a Slovenské asociace technické analýzy TASOCS a spoluautorem knihy Obchodování na komoditních trzích.

Alternativou k obchodům na komoditních a kapitálových trzích jsou nemovitosti. Vyberte si svou v Katalogu nemovitostí.

Vybíráte si trhy/akcie k obchodování podle objemu obchodů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je vicepresidentem Česká a Slovenská asociace technické analýzy TASOCS. Publikační činnost:. Obchodování na komoditních trzích (Tomáš Nesnídal, Petr Podhajský)...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).