Hlavní navigace

Názor k článku Má se stát chovat jako Jánošík? od Patrik Chrz - Stat (USA) narizuje vlastnikum soukromych bank, co komu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 3. 2009 10:54

    Patrik Chrz
    Stat (USA) narizuje vlastnikum soukromych bank, co komu maji pujcovat? Jak to dela? On je ridi? Pokud ano, tak pak nechapu, co komu vadilo na centralnim rizeni pred 89, kdyz podle Vas to USA ma taky.
    Rozdíl mezi plánováním v socialistickém a kapitalistickém bloku je v tom, že v tom socialistickém šlo o direktivní (takhle to bude!) plánování, kdežto v tom kapitalistickém o doporučující (když budete dělat to a to, budete z toho mít nějakou výhodu).
    Konkrétně nyní šlo o to, že FED (plní funkci centrální banky v USA) půjčoval bankám za výhodný úrok peníze, ale pod podmínkou že určitou (stále se zvyšující) část z nich poskytnou tzv. "subprime" klientům - tedy klientům, kteří byli ohodnoceni jako rizikoví (malý příjem, problémy s platební morálkou v minulosti).
    Banky sice nebyly povinny tyto subprime hypotéky poskytnout, ale pokud by to neudělaly, tak by se odřízly od levného zdroje peněz z FEDu. A tak se půjčovaly peníze stále horším a horším klientům (tak, jak se zvyšoval požadavek na % zastoupení těchto subprime hypoték), až došlo k tomu, že podíl nesplácených hypoték byl tak velký, že už to banky nemohly ustát.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).