Hlavní navigace

Lichvář nepotřebuje dluh splatit, chce z něj dlouhodobě profitovat

18. 11. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Chcete žít nad poměry? Pokud ano, budete k tomu potřebovat spoustu peněz. Cesta k zadlužování je otevřená a jednoho dne skončí u lichváře.

Kde začíná lichva?

Ne každý, kdo si chce půjčit peníze, jde okamžitě za lichvářem. Dluhový kolotoč se roztáčí ve většině případů pomalu a prostřednictvím úvěrů od bank a nebankovních společností. Jakmile se v poštovní schránce začnou objevovat obálky s barevnými pruhy a domovní zvonek rozdrnčí prsty exekutorů, sahá mnoho lidí po snadném řešení. Jdou k lichváři. Lidé tak chtějí vytloukat klín klínem, ale řada z nich si neuvědomí, že se tím dostanou do ještě větších problémů. Podobné téma: Než přijde exekutor, přicházejí varování

Přečtěte si v tématické sekci vše o oddlužení.

Co je a co není lichva?

Výše úrokové sazby, která by byla jednoznačně považovaná za lichvu, v českých zákonech chybí. Názory odborníků se rozcházejí. Za lichvu lze považovat dvojnásobek nebo trojnásobek bankovních úrokových sazeb.

Lichvu navíc nejde příliš přesně oddělit od půjčky s vyšším úrokem. Například úroková sazba 75 % lichvou být nemusí, neboť při nesplacení úvěru ke kreditní kartě vám naskočí sankční penále ve výši 25 %. Vynásobte si úrokovou sazbu kreditní karty třemi a jste stále v mezích tolerance zákona. Podobné téma: Chcete půjčku? Dostanete dvě i přes váš protest

Naopak model, kdy si půjčíte tisícikorunu a za měsíc musíte splatit tisíce dva, se již za lichvu považovat dá. Takto určují „úrokové sazby“ lichváři v romských ghettech na severu Čech. Pokud nezaplatíte ony dva tisíce korun, čeká vás v dalším měsíci splátka ve výši dvojnásobku a při dalším nezaplacení opět dvojnásobek. Úroková sazba se tak vyšplhá na stovky procent během krátké doby.

Lichvu (zastarale úžera) definuje paragraf 253 trestního zákoníku následovně:

Kdo, zneužívaje něčí tísně, nezkušenosti nebo rozumové slabosti nebo něčího rozrušení, dá sobě nebo jinému poskytnout nebo slíbit plnění, jehož hodnota je k hodnotě vzájemného plnění v hrubém nepoměru, nebo kdo takovou pohledávku uplatní nebo v úmyslu uplatnit ji na sebe převede, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem.

Jak poznat lichvu:

  • Dlužník je v časové a jiné tísni, nemá patřičné zkušenosti anebo je rozumově slabý nebo rozrušený.
  • Věřitel (lichvář) si uvědomuje, v jaké situaci dlužník je a přesto stavu tísně zneužije.
  • Kdo zneužije něčí tíživé životní situace, nabídne mu nevýhodný úvěr, na kterém nepřiměřeně vydělá, ten se dopustil lichvy. Veškeré náležitosti musejí nastat současně a musí mezi nimi existovat souvislost.

Zákon vymezuje i trest pro lichváře. Odnětí svobody je v rozmezí od šesti měsíců až do pěti let. Problémem však je, že k prokázání lichvy musí být splněny všechny podmínky současně a musí mezi nimi existovat souvislost. Lichva se tak špatně dokazuje. Případ lichvářství byl například prokázán policií v roce 2001 v Ústí nad Labem. Jednalo se o půjčku s úrokem ve výši 2900 %. Podobné téma: Výše úroku záleží na dohodě, přesto má určité hranice

Informační převaha lichvářů

Lichva vzniká především nerovností vztahu mezi věřitelem a dlužníkem. Lichvář je ve většině případů lépe informačně a znalostně vybaven nad tím, komu půjčuje. Řada dlužníků má shodné prvky. Jsou v určité finanční tísni, kterou neumí uspokojivě řešit a jediným nástrojem, jež mají k dispozici, je kontakt na lichváře. Tomu většinou nejde ani tak o splacení původní jistiny, jako o vznik tzv. „trvale udržitelného dluhu“, který mu oběť splácí celý svůj život. Zde se kalkuluje s tím, že úroky, penále z jejich neplacení a další sankce, původní částku úvěru převýší.

Lichváři často neusilují jen o peníze, ale třeba o nemovitost, kterou dlužník vlastní. Při sebemenším problému se splácením dluhu může nemovitost změnit velice rychle vlastníka. A to i přesto, že výše půjčky byla v řádu statisíců a hodnota nemovitosti je několik miliónů korun. Ačkoliv je soudní řízení v těchto případech velice složité, většina dlužníků se na něj ani neobrátí. Podobné téma: Je půjčka dobrým sluhou nebo zlým pánem?

První letošní případ lichvy se odehrál v březnu na Novojičínsku. Žena si půjčila 200 000 korun. Výše měsíční splátky činí 7500 korun po dobu 10 let. Žena tak zaplatí 900 tisíc korun. Poslední splátka, která bude v březnu 2019, je stanovená na 207 500 Kč. Celkem má zaplatit 1 100 000 korun.

Zdroj: http://moravskos­lezsky.denik.cz

Lichva nebo nepříjemnost?

Příběh, který může na první pohled zavánět lichvou, nám poslal čtenář J. O. Při nákupu automobilu v autobazaru mu prodejce nabídl úvěrovou smlouvu. Měsíční splátka činila 3864 Kč při 60měsíčním splácení. Celkově zaplacená částka je 231 840 korun. V prodejní smlouvě je cena vozu vyčíslena na 112 000 korun. I přesto, že úroková sazba překročila 100 %, nemusí jít nutně o lichvu. Kupující musí prokázat, že v době nákupu automobilu splňoval podmínky, které zákon definuje jako lichvu. Podobné téma: Úvěrovou historii si musíte budovat postupně

Osobní bankrot – cesta z dluhů

Svou dluhovou situaci můžete vyřešit vyhlášením osobního bankrotu. Tím se vyhnete cestě k lichváři a ve finále můžete i ušetřit nemalé finanční prostředky. Nevýhodou je, že přijdete o všechen váš majetek, který budete muset prodat a po dobu 5 let žít na hranici životního minima.

Jak se na lichvu dívají politici?

Lichvu jako celospolečenský problém vnímají i politici. Na nedávném semináři (vložit odkaz na příslušnou aktualitu), který pořádala Česká bankovní asociace v prostorách Poslanecké sněmovny, zaznělo několik možností, jak lichvu potírat. Kromě stanovení maximální úrokové sazby, které by se odvíjely od vyhlašovaných úrokových sazeb České národní banky je ve hře i stanovení maximální hranice roční procentní úrokové sazby (RPSN), kterou banky a nebankovní společnosti nemohou překročit. Kromě úroků je důležité také zprůhlednit řadu smluvních položek jako je rozhodčí doložka, sankce při nesplácení a různé poplatky, které v současné době nepodléhají regulaci. Určitým průlomem by mohli být tzv. „předsmluvní informace“, kdy si dlužník může smlouvu prostudovat v pohodlí domova, případně ji zkonzultovat s advokátem nebo finančním poradcem. Zároveň by klient mohl do 14 dnů odstoupit od úvěrové smlouvy.

Jaké zkušenosti máte s lichvou?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).