Hlavní navigace

Lékařské poplatky: dobrý byznys pro mnoho firem

22. 2. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Platit poplatky u lékařů vyžaduje zákon a poplatkům se nevyhneme ani při hospitalizaci. Původní myšlenka zavedení poplatků je omezit zneužívání lékařské péče a vyprázdnit přecpané ordinace. Jenže na těchto poplatcích se dá dobře postavit i obchod. V pozitivním i negativním slova smyslu.

O placení poplatků ve zdravotnictví jsme na Měšci již několikrát psali. Můžete se zamýšlet s Petrem Bukačem, zda regulační poplatky platit nebo neplatit, nebo se můžete nechat inspirovat Ivanou Ševčíkovou a řešit placení poplatků za hospitalizaci pomocí komerčního pojištění.

Drahá hotovost

Zdravotnická zařízení a praktičtí lékaři jsou zákonem vázáni a poplatky vybírat musejí, jinak jim hrozí pokuta ze strany zdravotní pojišťovny, a ta může být opakovaná. Zatímco na zdravotním středisku v malé obci zpravidla nestojí fronty pacientů, ve městech je tomu opačně a od návštěv lékaře neodradí ani 30korunový poplatek. Vybírání poplatků od každého pacienta může být pro zdravotnická zařízení do jisté míry danajským darem. Každý výběr poplatku, a zvláště v malé částce, s sebou nese další transakční náklady. Náklady na manipulaci hotovostí, náklady na svážení hotovosti, náklady na vklad mincí do banky či náklady na převoz mincí bezpečnostní službou. Z logiky věci vyplývá, že hlavním cílem nemocnic a lékařů není výběr poplatků, nýbrž poskytování zdravotnické a lékařské péče. Jenže zákon je zákon a je závazný pro všechny.

Mikroplatby otevírají nové možnosti a projekty

Platby malých částek, a navíc plošně nařízené, otevírají šance pro společnosti, které se zabývají mikroplatbami. Aby se mikroplatby úspěšně začaly používat, musejí být hlavně dostupné a jednoduché. Možná si ještě vzpomenete na počátky tehdejší ho mobilního operátora Paegas a jeho platby v automatech Coca-Coly. Použít mobilní telefon pro platbu není nic nového. Zvláště v České republice, kde penetrace SIM karet dokonce přesahuje reálné množství populace.

Nedávno jsme na Měšci psali o bezkontaktních platbách pomocí platebních karet. Právě bezkontaktní platební karty by byly vhodné pro úhradu regulačnich poplatků, jenže jejich zavedení nebude jednoduché:

  • v současné době není v České republice banka, která by bezkontaktní karty vydávala, přestože technické řešení existuje
  • vydání bezkontaktní platební karty je mírně dražší, rovněž bezkontaktní platební terminály
  • zdravotnické zařízení anebo partner-banka by musela podstoupit zvýšení náklady při instalaci bezkontaktních terminálů

Úspěšnou aplikací popisovaného procesu by se však otevřely možnosti všem držitelům bezkontaktních karet pro placení regulačních poplatků. To je ale ještě dlouhá cesta.

Další možností je vytvořit uzavřený systém placení bezkontaktními předplacenými kartami. Ten funguje na stejném principu, ale bez účasti banky a karty slouží jen jako přednabitá elektronická peněženka. Takový systém má však smysl jen pro velké nemocnice, malým zařízením se nevyplatí. Nevýhodou navíc je, že v každém zdravotnickém zařízení by byl jiný systém placení.

Třetí možnost představili na včerejší tiskové konferenci Všeobecná fakultní nemocnice, T-Mobile Czech Republic a Expansion Group. Představený projekt placení regulačních poplatků se inspiroval z možnosti platit jízdenku v pražské MHD prostřednictvím textových zpráv SMS.

Levnější, než stažení hudby

Platit regulační poplatky prostřednictvím textových zpráv vyžaduje spolupráci minimálně tří stran. Poskytovatele služby (firmu), zprostředkovatele platby (operátora) a koncového příjemce platby (např. nemocnici). A všechny tyto strany potřebují vydělat. Otázkou je, zda je možné platit poplatky přes SMS a nebýt ve ztrátě.

„Podrobnosti smluv zveřejňovat nebudeme, ale pro naši nemocnici je to výhodné“, reagoval na dotazy novinářů MUDr. Jan Bříza, CSc., ředitel Všeobecné fakultní nemocnice. „Úroveň zisku pro nás i operátora se pohybuje v rovině dárcovské SMS,“ přiblížil způsob přeúčtování regulačního poplatku Radomír Súkala, člen představenstva Expansion Group. „Mohu ujistit, že zákazník-pacient neplatí žádné další poplatky a prostřednictvím SMS platí čistý regulační poplatek v plné výši bez jakýchkoliv přirážek. V ceně je obsaženo jak zaslání SMS, tak její potvrzení,“ ujistil Jan Roule ze společnosti T-Mobile Czech Republic.

Mikroplatby prostřednitvím SMS jsou trnem v oku hlavně provozovatelům webových portálů, které nabízejí například stažení hudby, obrázků či placený přístup k obsahu. Provize operátorovi totiž činí až polovinu ceny. Proto by platba regulačních poplatků přes mobil neměla smysl, pokud by nebyly stanoveny jiné parametry vzájemného vypořádání. To potvrzuje i Jan Roule: „Když jsme stanovovali svoji provizi, vycházeli jsme především z toho, že při placení regulačních poplatků přes SMS jde o tzv. status veřejných projektů, a ty jsou samozřejmě stanovovány jinak, výrazně výhodněji.“

Zaplaťte přes SMS

Jak samotné placení regulačních poplatků probíhá? V současné době běží pilotní projekt ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze (VFN) a provozovatel služby potvrdil, že jednají s dalšími nemocnicemi. V této fázi je služba dostupná hlavně pro velká zařízení, ale během měsíce ji budou moci využít i soukromí lékaři.

Jak probíhá platba

Zaplatit regulační poplatek je jednoduché. Ze svého mobilu odešlete zprávu ve tvaru LEKAR a poté si zvolíte nemocnici či lékaře, kterému poplatek uhradíte. Nyní jde jen o VFN, ale lze očekávat, že již v nejbližší době se počet zařízení rozroste. Každá nemocnice bude mít svůj vlastní kód, rovněž i soukromý lékař. Takže v praxi bude odeslaná SMS vypadat takto:

LEKAR VFN, a tato zpráva se odešle na číslo 90 222 30, jde li o úhradu 30korunového poplatku, anebo na číslo 90 222 90, platí-li se poplatek za pohotovostní službu. Podobně bude později vypadat například platba soukromému (vymyšlenému) lékaři MUDr. Janu Měšcovi: LEKAR MESEC55, a ta se opět odešle na jedno z uvedených čísel podle typu služby. „Zatímco slovo LEKAR je neměnné, označení zdravotnického zařízení nebo privátního lékaře se měnit bude. Samozřejmě musíme každému přidělit jedinečný kód, aby nedošlo k nechtěnému připsání platby např. jiné nemocnici“, upřesňuje fungování služby Radomír Súkala.

Platba pomocí SMS je jednoduchá a ověření také. Po zaslání SMS obdržíte unikátní kód, ten má platnost 30 dnů. Tento kód sdělíte v ambulanci při placení poplatku a zdravotnické zařízení (nyní pouze VFN) kód zadá do informačního systému, který je prostřednictvím internetu spojený s centrem provozovatele. Systém okamžitě zjistí, že kód je platný a lze vystavit účtenku.

Pokud dojde k chybnému zaslání SMS, peníze lze snadno vrátit a postup je zveřejněný na speciálních webových stránkách www.smslekar.cz. Soukromí lékaři, kteří nemají velkou klientelu, mohou k ověření použít běžnou vizuální kontrolu, jak o v případě SMS jízdenky pražské MHD. „Zatím jsme nezaregistrovali, že by se snažil cestující padělat SMS jízdenku, navíc to není ani snadné. Očekáváme, že v případě lékaře, kde nikdo nejde anonymně, se to vůbec nestane. Mít na čele cejch podvodníka by se určitě nikomu nelíbilo a ověřit platnost kódu je pro lékaře otázkou vteřin,“ varuje před paděláním Radomír Súkala.

Pokud byste měli možnost vybrat si způsob platby regulačních poplatků, jaký si zvolíte?

Na poplatky si brousí zuby i další

Nejen mikroplatby lákají k novému ziskovému obchodu. Nezaplacením poplatku vzniká nemocnici dluh, a ten lze prodat. Co se stane, když poplatek pacient nezaplatí, popisoval průvodce, který novináře nemocnicí provázel: „Při nezaplacení obdrží pacient potvrzení o dluhu, a ten musí do stanoveného data uhradit, například bankovním převodem.“ Na otázku, co se děje dále s dluhem odpověděl: „Naše nemocnice obdržela nabídku na převzetí těchto dluhů ve výši 115 % ceny z dluhu, ale odmítli jsme ji.“

Běžná cena prodeje dluhu se přitom pohybuje okolo 50–75 % a v tomto případě dokonce převyšuje samotný dluh. To ukazuje na realitu, že regulační poplatky nezajímají jen firmy podnikající v oboru plateb, ale zajímají se o ně intenzivně i společnosti vymáhající dluhy. Během několika málo dnů od zavedení poplatků naše redakce Měšce.cz obdržela dvě tiskové zprávy konkrétní vymáhací společnosti, která nabízela „komplexní a jedinečné řešení“ vymáháni dluhů pro zdravotnická zařízení a lékaře.

skoleni_15_4

Můžeme nekonečně diskutovat o etice podnikání takovýchto vymáhacích firem. Bohužel, podle platné legislativy prodej 115 % částky dluhu není nelegální a následné vymožení částky např. 30 Kč zvýšené o několikatisícové náklady je jen otázkou času. A podle práva. VFN na tuto neetickou nabídku nekývla, ale není vyloučeno, že tak neučiní někdo jiný a nezaplacený desetikorunový poplatek se pak po týdnu může prodražit doslova o tisíce.

Je proto dobře, že zde existuje alternativa placení poplatků přes SMS, vždyť mobil má dnes téměř každý. Nezbývá jen doufat, že se tato možnost rozšíří i do dalších zařízení a třeba bude další inspirací pro nová vylepšení.

Obrazová galerie

Potvrzení platby regulačního poplatku přes SMS

Platba přes SMS

Zadání unikátního kódu do počítače v ambulanci nemocnice

SMS platba

Transakce je ověřena, potvrzena, poplatek uhrazen

SMS potvrzení platby

Leták, informující o možnost platit regulační poplatky přes SMS, je jednotný pro celou Českou republiku

SMS Lékař leták

Budete platit poplatky u lékaře?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).