Hlavní navigace

"Kupte si důvěru"

24. 10. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Banky úzkostlivě střeží, jakým způsobem posuzují kvalitu žadatele o úvěr. Čas od času však klientovi poradí, jakým způsobem obejít zamítavé stanovisko. Podívejme se, jakým způsobem došel spokojenosti jeden z vás, čtenářů Měšce, při žádosti o úvěr.

Nejsem pravidelným čtenářem Měšce, možná jste na toto téma již něco zveřejnili. Při vyřizování úvěru v Komerční bance jsem se setkal s touto situací:

Když jsem si zřizoval běžný účet mi byla nabídnuta možnost poklesu do záporného zůstatku. Dnes již nevím, zda mi to nabídli automaticky při zřízení účtu, nebo až když se mnou měli „dobré zkušenosti“ – každopádně jsem to bral jako projev důvěry v mou osobu. Ale protože jsem člověk seriózní, tuto nabídku jsem odmítnul. Umím přece hospodařit, tak proč bych měl využívat takovou službu.

Z mého pohledu jsem seriózní, když tuto službu nevyužívám. Z pohledu banky bych však byl serióznější, kdybych si tuto službu koupil – není zadarmo, stojí 24 Kč měsíčně.

Nyní jsem se dostal do situace, kdy si vyřizuji úvěr (z důvodů stavebních úprav v sídle firmy).

A ejhle, úvěrový pracovník mi nabídl úvěr ve výši XXX Kč, ale kdybych byl býval využíval výše popsanou službu, pak bych mohl dostat úvěr ve výši dvojnásobku. Nezáleží na tom, zda:

  • splňuji podmínky pro získání této služby,
  • ani na tom, zda tuto službu využívám,

ale na tom:

  • zda ji mám koupenou.

Řešení? Operativně jsem si „dokoupil svou serióznost“, získal vyšší úvěr, a abych nemusel utrácet měsíčně 24 Kč, tuto službu jsem opět zrušil.

Kocourkov!

Autor si nepřál být jmenován

(text prošel redakční úpravou)

Vyjádření Komerční banky

Komerční banka nabízí svým klientům širokou škálu depozitních a úvěrových produktů, jejichž kombinací je možné získat některé výhody. Vytvářením úvěrové historie klienta se navíc tvoří vztah vzájemné znalosti banky a klienta, a bezproblémové splácení existujícího úvěru nebo nedávné úplné splacení předchozího úvěru tak napomáhá další dobré spolupráci.

Skutečností je, že zmíněnou historii klient zakládá dnem pořízení prvního úvěrového produktu, přičemž taková situace nastala v tomto konkrétním případě. Rozhodná pro schválení každého úvěru, včetně jeho objemu, ovšem je interní analýza finanční situace klienta a posouzení schopnosti klienta tvořit zdroje na splácení takového úvěru. Tato analýza měla kladný, a tedy pro obě strany žádoucí výsledek, a úvěr proto mohl být úspěšně čerpán. V opačném případě by zřízení povoleného debetu nemělo na schválení úvěru žádný vliv.

Produkt Profiúvěr připravila Komerční banka přesně na míru podnikatelům a živnostníkům, kteří potřebují financování velmi rychle a v relativně malých objemech. Obecně platí, že pokud klient cítí potřebu čerpat úvěr ve vyšších objemech a jeho finanční situace splácení takového objemu umožňuje, je vhodnější požádat o standardní úvěr.

Závěrem si dovolujeme považovat za důležité, že klient využívá úvěrové produkty Komerční banky ve výši odpovídající jeho současným podnikatelským potřebám.

dan_z_prijmu

Marie Petrovová
Komerční banka

Banky mají postupy stanovení bonity klientů při žádosti o úvěr plně ve své kompetenci. Důvody zamítnutí žádosti zpravidla neúspěšným žadatelům nesdělují, což je tah rozumný, neboť se snižuje možnost obcházení kritérií nedůvěryhodnými klienty.

Kreditní historie je jedním z důležitých vodítek při posuzování bonity žadatele o úvěr. V ekonomicky rozvinutých státech, například v těch Spojených amerických, neposkytnou větší úvěr nikomu, kdo nečerpal a řádně nesplácel úvěr nižší. S rozvojem českého úvěrového registru bude úvěrová historie nabývat na váze i v českých zemích.

Přestože je v tomto konkrétním případě zajímavé, že k vytvoření úvěrové historie stačí uzavření smlouvy o úvěrovém produktu bez čerpání úvěru, sdílíme názor banky, že důležité je poskytnutí úvěru bonitnímu klientovi v požadované výši.

Máte špatnou zkušenost nebo chcete naopak někoho pochválit? Příspěvky můžete zasílat i vy! Těšíme se na ně na adrese redakce@mesec.cz. Autor každého zveřejněného zážitku od nás navíc obdrží tričko s logem Měšce.

Víte, proč vám byla zamítnuta žádost o úvěr?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).