Hlavní navigace

Co znamená krize amerického dolaru

4. 12. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V posledních dvou měsících prodělal americký dolar v poměru k jiným měnám silný pokles. V důsledku toho se hned objevila řada senzacechtivých zpráv o „krizi amerického dolaru“, o „ústupu USD ze světové scény“ a podobných katastrofických prohlášení.

Zaručené zprávy o krizi? Těžko

Vesměs tyto zprávy naznačují, že americký dolar (USD) končí jako světová měna č. 1, a hovoří o nástupu jiných měn do čela světových financí. Jak ovšem lze seriózně hovořit o ztrátě důvěry v USD, když v okamžicích paniky na finančních trzích je to právě americký dolar, který je ze strany investorů nakupován jako bezpečná měna? Pokud by v něj byla opravdu tak silná nedůvěra, bylo by tomu přece naopak. Dolar by v takovém případě musel dále oslabovat.

Stejně tak se trvalé přízni investorů těší americké vládní dluhopisy vedené v USD. Vždyť jejich atraktivita v poslední době roste tak, že úroková sazba, kterou nabízejí, se posunula pod 4 %!

10Y Note

Obavy z čínských akcií jsou na místě

Americké akciové trhy jsou stále vůdčím indikátorem světové ekonomiky. Nejenom, že se na nich zobchoduje denně celosvětově největší množství akcií, ale jejich nálada ovlivňuje situaci jiných akciových trhů. A v případě krachu amerických burz (píšeme o poklesu o 20 a více procent) by snad nikdo z obchodníků na akciových trzích ani nepředpokládal, že by v takovém okamžiku právě evropské burzy nabízely bezpečný přístav pro uchování prostředků. Navíc celá řada dalších světových akciových trhů by následovala v poklesech americký trh, jak jsme toho byli v minulosti mnohokrát svědky.

Snad jedinou výjimkou, která nepodléhá vnějším vlivům tak jednoznačně, se zdá být burza v Číně. Je to však dáno zejména silnou regulací ze strany čínských státních orgánů jak v oblasti možnosti nákupu a prodeje na lokálních čínských trzích, tak i v oblasti směnného kurzu čínské měny.

Shanghai Composite index

Přesto se při pohledu na graf indexu čínského akciového trhu nevyhnutelně nabízí paralela ke grafu amerického trhu Nasdaq okolo roku 2000 v době vrcholící „technologické bubliny”. A protože víme z historie, že každá taková bublina byla zakončena drtivým pádem dolů, nelze se zbavit obavy o budoucí vývoj čínských akcií. Už proto, že čínská ekonomika nemůže trvale udržet intenzitu svého současného růstu v kombinaci s rostoucí ekonomickou nerovnováhou uvnitř země a administrativně drženým kurzem čínské měny (renmimbi).

Náhrada eura za americký dolar v nedohlednu

Jako „nová měna“ si euro jistě a nezadržitelně buduje svou pozici významné světové měny. Ale v současné chvíli je historicky příliš mladé na to, aby úplně zaujalo pozici, jakou dnes americký dolar má. Ekonomika Evropy zatím nemá takovou sílu, aby ve svém obchodně-spotřebitelském pojetí nahradila trh a ekonomiku USA. Zdá se, že euro bude získávat stále větší podíl na světovém měnovém trhu, ale prozatím však není ze strany Evropské centrální banky ani Evropské unie připraveno na to, stát se světovou měnou č. 1.

dan_z_prijmu

Co nás tedy čeká?

Asi nic ohromujícího. Žádná krize a neřízený pád dolaru. Jedná se o situaci na finančních trzích, která se zde neobjevila přes noc – USD je v sestupném trendu proti většině měn. A ve chvíli, kdy bude USD již podhodnocen, to okamžitě účastníci trhu zaznamenají a směr trendu se otočí. Třeba jsme již blízko – příliš silný negativní sentiment lze vidět jako určitý kontraindikátor.

Autor je partnerem společnosti ATWEL International, s­.r.o.

Nízký kurz amerického dolaru vám...

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).