Hlavní navigace

HBO, Netflix nebo Amazon. Kolik stojí předplatné online filmů?

4. 2. 2020
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Online streamovací služby nabízejí tisíce filmů, seriálů nebo dokumentů, které si můžete kdykoliv přehrát. Srovnali jsme ceny deseti z nich. Na kolik vás vyjde měsíční předplatné a co nabízí?

Aerovod

Česká služba se zaměřuje na menší a nezávislé domácí i zahraniční filmy a dokumenty. Většina videotéky je dostupná v rámci měsíčního nebo ročního předplatného. Přehrávat jde jen na desktopu, mobilní aplikace chybí. Stejně jako před loňským spuštěním předplatného jde filmy dál také půjčovat za 60 Kč na 30 dní nebo kupovat za 110 Kč.

Pro hladký chod přehrávání je potřeba mít co nejnovější verzi webového prohlížeče a stabilní a rychlé internetové připojení. To si můžete ověřit na stránkách Aerovodu, kde si zdarma přehrajete jakýkoliv trailer. Pokud bude přehrání plynulé, je rychlost vašeho připojení dostatečná. 

Streamovací platformy
Služba Provozovatel  Sídlo Počet videotitulů Rok vzniku služby
Aerovod Aerofilms s.r.o. Česko 200* 2012
Amazon Prime Video Amazon.com, Inc USA 750 2006
Apple TV+ Apple Inc. USA ? 2019
Banaxi Go Banaxi Limited Kypr 500 2012
Dafilms.cz Doc-Air, z.s. Česko 1900 2008
HBO Go HBO Europe s.r.o. Česko 6400 hodin 2010
iPrima.cz FTV Prima, spol. s r.o. Česko 100 2015
Netflix Netflix Inc. USA 5000 1997
Nova Voyo TV Nova s.r.o. Česko 2000 2014
YouTube Premium Google Inc. USA Desítky titulů 2008

*Aerovod má ve své filmotéce téměř 300 snímků, v režimu předplatného jich ale nabízí méně, kolem 200. Firma na webu také upozorňuje, že režim předplatného je navíc omezen na spuštění maximálně tří filmů během jedné hodiny.

**HBO u nás zahájilo vysílání v roce 1994. Od roku 2008 službu provozuje společnost HBO Europe s.r.o., se sídlem v pražských Holešovicích. 

Amazon Prime

Služba je dostupná na chytrých telefonech, tabletech a televizích. Mobilní aplikace pro telefony umožňuje, stejně jako například Netflix, stahování obsahu pro pozdější sledování. Obsah zahrnuje přejaté filmy a seriály, zároveň i původní tituly produkované pod značkou Amazon Originals. 

Videotéka nabízí 750 titulů. Českou podporu má několik známých seriálů jako Fear the Walking Dead, Into the Badlands nebo Mr. Robot, celkový počet titulů, které mají český dabing nebo české titulky, je zhruba 30.

Platforma nabízí samostatné předplatné (viz 2. tabulka), prvních 30 dní je zdarma. Členové klubu Amazon Prime pak platí 12,99 dolaru měsíčně za členství a filmovou knihovnu mají zahrnutou v ceně společně s dalšími výhodami jako streamování hudby nebo poštovné zdarma.

Apple TV+

Služba odstartovala loni v listopadu ve stovce zemí včetně Česka a podobně jako Netflix nebo HBO sází na vlastní produkci. Ve videotéce má jak nové, tak starší či nezávislé snímky, které je možné sledovat online či offline. Tarif nabízí kvalitní obraz v rozlišení 4K, HDR (Dolby Vision) a zvuk v Dolby Atmos. Služba nabízí měsíční předplatné, které je možné sdílet s dalšími pěti členy rodiny. Kdo si koupí nové zařízení od Applu, dostane předplatné na rok zdarma.

Seriály v Apple TV+ mají české titulky. Oproti HBO GO či Netflixu chybí dabing. Netflix loni na podzim začal nabízet české filmy, HBO tuzemské filmy a seriály samo vyrábí.

Banaxi

Kyperská streamovací služba Banaxi nabízí dvě možnosti měsíčního předplatného. První se jmenuje Banaxi mini, stojí 49 Kč a umožňuje přístup k 50 filmům. Banaxi Go pak za 99 Kč měsíčně 500 filmů. Videotéka obsahuje domácí i zahraniční filmy buď dabované do češtiny, nebo s titulky v původním znění.

Pro přehrávání z VOD (Video on Demand neboli videopůjčovna na dálku) je nutné stabilní internetové připojení o minimální rychlosti 3 Mb/s (tituly v SD rozlišení), v případě filmů v HD pak s 5 Mb/s. Obsah videopůjčovny je možné přehrát na stolním počítači, přenosném notebooku, mobilním telefonu či tabletu. Videotéka je zároveň k dispozici pro vybrané Smart TV (Samsung, Philips atd.) včetně některých Blu-ray přehrávačů. Firma na webu slibuje také možnost přehrání přes mobilní aplikaci, ta však v App Store i Google Play aktuálně chybí.

Individuální předplatné
Služba Měsíční předplatné Roční náklady – měsíční předplatné × 12  Roční předplatné (možnost roční platby)
Aerovod 150 Kč 1800 Kč 1650 Kč
Amazon Prime Video 75 Kč / 151 Kč** 1356 Kč**  -
Apple TV+ 139 Kč 1668 Kč
Banaxi Go 99 Kč 1188 Kč  -
Dafilms.cz 135 Kč 1620 Kč 1350 Kč
HBO GO 159 Kč 1908 Kč  -
iPrima.cz 59 Kč 708 Kč 549 Kč
Netflix 199 Kč 2388 Kč
Nova Voyo 159 Kč 1908 Kč 1849 Kč
YouTube Premium 179 Kč 2148 K4

**Cena 75 Kč (2,99 EUR, přepočteno aktuálním kurzem 2. 2. 2020) platí pro první půlrok (pouze pro nové zákazníky), po prvních šesti měsících tarif zdražuje na 151 Kč (5,99 EUR). Náklady v prvním roce budou tedy dle aktuálního kurzu o 456 Kč nižší než v dalším roce. 

Dafilms.cz

Internetový portál DAFilms.cz se zaměřuje na online distribuci dokumentárních a experimentálních filmů z prostředí evropské kinematografie. Obsahuje více než 1900 filmů k online zhlédnutí nebo legálnímu stažení. Filmy jsou do databáze zařazovány na základě dramaturgických kritérií. Portál nabízí filmové programy od archivních historických snímků, celosvětové retrospektivy světových autorů až po nové premiérové formáty.

Filmy tady mohou zaregistrovat sami filmoví tvůrci, producenti, distributoři nebo studenti. Navíc portál tvůrce uváděných snímků přímo podporuje tím, že za nimi odvádí 60 % z částky zaplacené za zhlédnutí dokumentu.

HBO GO

Mezi zahraničními streamovacími platformami, které jsou u nás dostupné, má HBO GO největší náskok v nabídce českého obsahu. V češtině nabízí běžně všechny tituly, obsah je možné přehrávat až na pěti zařízeních, přístup je tedy možné poskytnout až 4 dalším lidem nebo členům rodiny. Souběžně je však možné streamovat jen na dvou různých zařízeních.

Službu je možné pořídit si samostatně bez placení televizního balíčku tak, jak to bylo u HBO možné dříve. Body však ztrácí v technické kvalitě. Stále ještě nenabízí 4K rozlišení ani HDR obraz. Umožňuje alespoň stahování filmů pro pozdější sledování.

iPrima.cz

Služba nabízí videoarchiv pořadů skupiny Prima, který je celý zdarma, byť s reklamou. Pro sledování obsahu bez reklam je nutné mít prémiový účet. Jeho cena se odvíjí od doby předplatného, to základní je na jeden měsíc za 59 Kč. Zvýhodněné předplatné na 6 měsíců stojí 299 Kč a předplatné na 12 měsíců je za 549 Kč. Obsah je možné přehrávat na smart TV i v prostředí Android a iOS.

Netflix

Nejrozšířenější filmová streamovací platforma na světě začala loni na podzim nabízet filmy s českým dabingem, také se víc zaměřila na širší nabídku českých filmů. Netflix tak víc šlape na paty HBO, která nabízí všechny tituly v češtině. I přes veškerou snahu je však česká nabídka pořád výrazně nižší než u HBO. Netflix konkurenci naopak předčí (i přes vyšší cenu) v kvalitě zvuku, obrazu i obsahu. 

Prvních 30 dní je pro nové předplatitele zdarma. Základní individuální předplatné stojí 199 korun měsíčně. Rodiny mohou využívat sdílené předplatné, ale musí mít aktivovanou nabídku umožňující přehrávání alespoň na 2 zařízeních najednou, tedy Standard (259 Kč), nebo Premium (319 Kč) až na čtyřech zařízeních.

Rodinné předplatné
Služba Měsíční předplatné Roční náklady – měsíční předplatné × 12  Roční předplatné (možnost roční platby) Počet osob s předplatným
Aerovod
Amazon Prime Video
Apple TV+ 139 Kč 1668 Kč 6
Banaxi Go
Dafilms.cz
HBO GO 159 Kč 1908 Kč 5
iPrima.cz
Netflix 259 Kč 3108 Kč 2
Nova Voyo
YouTube Premium 269 Kč 3228 Kč 5

Nova Voyo

Videoportál nabízí prvních sedm dní zdarma. Videotéka obsahuje filmy, seriály nebo živé přenosy. Knihovna disponuje českými i zahraničními filmy a seriály, stejně tak seriály z produkce TV Nova nebo živé přenosy. Obsah je možné přehrávat na desktopu, smart TV, smartphone a tabletu v Androidu, Windows i iOS. Účet vytvořený na Voyo můžete používat i na dalších serverech jako nova.cz, tn.cz, blog.cz, galerie.cz a naopak, přihlásit na Voyo se můžete s účtem založeným na těchto serverech.

skoleni_15_4

YouTube Premium

Součástí předplatného služby YouTube Premium je přístup k YouTube Originals, tedy k původním filmům a seriálům z produkce Googlu. Jde o desítky spíše neznámých pořadů. Vypadá to ale, že Google vlastní tvorbu do budoucna spíše omezí.

I přes filmový obsah je hlavním tahákem YouTube Premium přístup k hudbě – v ceně je YouTube Music (i Google Play Music). Výhodou předplatného je obsah bez reklam, možnosti stahování videa pro zhlédnutí offline či poslech na pozadí. To se vztahuje na všechna videa na YouTube nebo YouTube Kids.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po studiu žurnalistiky se začala naplno věnovat novinářskému řemeslu se zaměřením na ekonomiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).