Hlavní navigace

Karty nechte doma, plaťte mobilem a bez NFC

29. 1. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Mobilní platby se dostávají do použitelné fáze a nepotřebujete k nim ani mobil s NFC. Stačí běžný telefon a platební karta odemknutá pro internetové platby.
Banka: Komerční banka
Autor: Dalibor Z. Chvátal

NFC rámečky pro iPhone byly slepou uličkou

Jak platit mobilem? Pro někoho je platba mobilem nálepka nalepená na zadním krytu telefonu. Pro jiného jde o platební kartu integrovanou v mobilu. V tomto pojetí šlo zatím hlavně o speciální SIM vloženou do NFC mobilu. NFC SIM karty s platební kartou v mobilu komerčně nabízela GE Money Bank ve spolupráci s O2, ovšem tento produkt loni zastavila a nyní karty v mobilu jen dobíhají do konce platnosti. Stejný produkt v rámci pilotního projektu zkoušela i ČSOB ve spolupráci s T-Mobile. I tento projekt skončil. Jako slepou uličku vyhodnotila NFC rámečky pro iPhone 4/4S Česká spořitelna a Komerční banka. I rámečky jsou tak historií.


GE Money Bank, a.s.

NFC karta v mobilu už patří do historie

Budoucnost platebních karet v mobilu je totiž v cloudu. Řešení pomocí NFC SIM je sice velmi bezpečné, ale nepraktické a také drahé. Vydavatel karty se musí dělit o příjmy s telekomunikačním operátorem, což se mu samozřejmě nechce. Hlavní bariérou rozšíření NFC je však nutnost zajít si při ztrátě NFC SIM pro novou, což v rámci stávajících pilotních projektů byl často proces na několik dnů, a vazba na jednoho konkrétního operátora, který s vydavatelem karty spolupracuje. Při jeho změně tak přijdete o platební kartu v mobilu (přesněji, nepřijdete o ni, můžete ji nadále v mobilu používat, NFC karta bude fungovat i bez aktivní NFC SIM, ale koho by bavilo před platbou vytahovat stávající SIM a vložit neaktivní NFC SIM). Platební karty vzduchem totiž stále nelétaly.

Jednou z cloudových cest je aplikace InCard od společnosti MasterCard (bývalá aplikace MasterCard Mobile), resp. její služba MasterPass. Službu jsme už popsali v článku MasterCard Mobile v obrazech. Jak se aktivuje a jak funguje. Potřebujete jen chytrý telefon s operačním systémem Android a iOS, poté si stáhnete aplikaci InCard, vložíte údaje o jakékoli platební kartě MasterCard nebo Visa, odemknete ji pro platby na internetu a můžete ji začít používat.

S mobilem v „kamenných“ obchodech

Novinkou je, že s aplikací InCard lze nově platit v Hypermarketu Globus v Praze-Čakovicích. Jde o stejný obchod, ve kterém se médiím před pár lety představovaly první bezkontaktní snímače platebních karet. Globus tak oprávněně provází nálepka průkopníka moderními technologiemi, které mají usnadnit nákup zboží nebo služeb.

S mobilem zaplatíte v Globusu pouze na samoobslužných pokladnách, u klasických pokladen s pokladní to nejde. Po namarkování zboží si pro platbu kliknete na ikonu „MasterPass“, spustíte aplikaci ve svém mobilu, potvrdíte PIN v mobilu a zaplatíte.

Celý proces jsme si vyzkoušeli ve čtvrtek 28. ledna 2016 během oficiálního představení služby a můžeme potvrdit, že platba mobilem byla velmi jednoduchá, rychlá a bez jakýchkoliv zádrhelů.

Výhodou řešení MasterPass je, že nepotřebujete NFC mobil a pro platbu načtete QR kód přes kameru mobilu. Pokud však NFC mobil vlastníte, časem si užijete větší komfort, protože po spuštění další cloudové služby (HCE – Host Card Emulation) se váš mobil bude chovat jako bezkontaktní karta: jen jej přiložíte a podle výše nastaveného zabezpečení buď zadáte, nebo nezadáte PIN. A to vše bez nutnosti měnit operátora nebo SIM.

Možnosti řešení NFC plateb mobily. Bezpečnostní prvek může být na kartě SIM, tabudovaný v telefonu (nebo v paměťové kartě), nebo v cloudu.
Autor: MasterCard Europe

Možnosti řešení NFC plateb mobily. Bezpečnostní prvek může být na kartě SIM, zabudovaný v telefonu (nebo v paměťové kartě) nebo v cloudu.

Výhody a nevýhody

Placení v obchodech pomocí aplikace InCard nejspíše nebude na každodenní používání. Jednak proto, že ne každý má nastavený dostatečný limit pro platby na internetu, ale hlavně – platba klasickou plastovou kartou je uživatelsky stále příjemnější a rychlejší.

Jenže až si doma zapomenete peněženku a platební karty a zůstane vám jen mobil (ten si většinou zapomene málokdo), může se platba mobilem hodit. Jako doplněk platebních služeb je to velmi dobrý pomocník.

Mezi nevýhody patří omezení na platební karty společností MasterCard a Visa. Karty Diners Club nebo American Express do aplikace nezadáte (přesněji zadáte, ale nebudou fungovat).

Tvůrcům aplikace bych vytkl i psaní PIN pomocí pevně nastavené alfanumerické klávesnice, přestože PIN je pevně daný a musí mít 6 číslic. Zatímco vyťukat čísla na číselné klávesnici je otázkou 5 vteřin, strefit se na čísla alfanumerické klávesnice může často znamenat i překlep, opakování celého postupu a tím i zdržování platby.

Klávesnice se dá v aplikaci ručně přepnout na numerickou.

Aplikace InCard je v ostrém provozu v ČR, Slovensku, Rakousku a Maďarsku (zelená barva). Další země se chystají (ostatní barvy). (01/2016)
Autor: MasterCard Europe

Aplikace InCard je v ostrém provozu v ČR, Slovensku, Rakousku a Maďarsku (zelená barva). Další země se chystají (ostatní barvy kromě šedé). (01/2016)

Pohodlí vs. bezpečnost

Do konce roku 2016 mají být připravené samoobslužné zóny všech hypermarketů Globus v ČR na akceptaci MasterPass. Kromě toho budou během roku 2016 placení mobilem podporovat i myčky a čerpací stanice Globusu. Do myčky tak budete moci vjet a zaplatit, aniž byste museli vytahovat platební kartu nebo hotovost. Kdo má mobil podporující potvrzení otiskem prstu, prst podrží nad biometrickým snímačem a platba se provede.

Stejná technologie se připravuje i do dalších obchodních řetězců vybavených samoobslužnými zónami.

O bezpečnost aplikace se stará společnost Wincor Nixdorf a o bezpečí plateb Československá obchodní banka, přes kterou probíhají transakce.

Ve zkratce

  • InCard MasterPass je aplikace pro operační systém Android a iOS. Uživatelé Windows Phone mají smůlu.
  • InCard slouží jako digitální peněženka pro platby pomocí celosvětové služby MasterPass provozované společností MasterCard.
  • Do InCard si můžete přidat libovolný počet platebních karet MasterCard nebo Visa bez ohledu na zemi vydavatele.
  • Karty musí mít povolené platby na internetu.
  • Přestože pomocí InCard zaplatíte v kamenném obchodě, platba se tváří jako platba přes internet.
  • K úspěšné platbě potřebujete být připojení na internet přes mobilní data nebo Wi-Fi.

A co když mobil ztratíte? Bez znalosti přihlašovacího hesla s ním nikdo nezaplatí. Pokud jde o bezpečnost dat platebních karet v cloudu, kryptologové mají na to svůj vlastní vyhraněný názor. Do bezpečí dat v cloudu se investuje hodně energie i peněz, ale nic není bez rizika. Jenže nakonec vždy rozhoduje spotřebitel. Téměř neprůstřelně zabezpečené platební nástroje jsou složité na ovládání, takže jej pak používá jen minimum klientů.

skoleni_15_4

Naproti tomu jednodušší a levnější řešení v podobě cloudového úložiště dat má šanci oslovit masu potenciálních klientů, kteří nemají peníze na upgrade telefonů na poslední high-tech modely jen proto, aby je mohli používat k placení. Zvítězí to, co bude používat většina. A pokud jde o platební karty v mobilu, do cloudových řešení se upínají velké naděje. Mimochodem, o tom, zda ve vyspělých zemích nakonec zvítězí bezhotovostní platby nebo hotovost, budeme diskutovat i na připravované konferenci serveru Měšec.cz, která proběhne v dubnu 2016.

A co vy, dáte šanci platbám z mobilu?

Co říkáte na mobilní platby pomocí InCard MasterPass?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).