Hlavní navigace

Jedno přihlášení a komunikace s několika úřady? Seznamte se s Národním bodem

29. 7. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Národní bod pro identifikaci a autentizaci by měl umožňovat řešit elektronickou online formou různé záležitosti týkající se úřadů a případně i dalších přidružených subjektů. Čerpá data ze základních registrů a poskytuje silnou autentizaci. Jak vypadá využití v praxi?

Slyšeli jste někdy o tzv. Národním bodě? Do budoucna by mohl výrazně usnadnit prokazování vaší identity u řady institucí, na jejichž stránkách se přihlašujete.

O tom, jak by to do budoucna mohlo fungovat a u jakých institucí už to funguje nyní, přednášel Richard Pešek, ředitel Správy základních registrů, na konferenci Digitální identita, kterou pořádal server Měšec.cz.

Národní bod

Takzvaný Národní bod pro identifikaci a autentizaci je definovaný zákonem o elektronické identifikaci. V něm stojí, že jde o informační systém, který má zprostředkovat elektronickou identifikaci mezi poskytovatelem nějakých prostředků, kterým vy máte prokázat svou identitu, a mezi poskytovateli online služeb. Včetně napojení na další ohlášené systémy v rámci Evropské unie, přičemž napojení na tyto ohlášené systémy EU se děje prostřednictvím tzv. mezinárodního uzlu.

Národní bod je ale součástí širší technologické platformy národní identitní autority a ta v sobě zahrnuje další součásti, které jsou navázané na proces elektronické identifikace. Například státem poskytované prostředky pro samotnou elektronickou identifikaci nebo nástroje pro správu vlastního identitního účtu uživatele.

Zprostředkování elektronické identifikace, napojení na výše uvedené systémy EU, provoz a informační a technickou podporu celého systému zajišťuje Správa základních registrů.

Jedna implementace a nulové náklady

Národní bod zajišťuje jakousi federaci identit mezi poskytovateli identit a poskytovateli služeb. Zajišťuje tím vazbu mezi daty ze základních registrů a poskytovateli služeb.

V praxi se přihlásíte pouze jedenkrát, ale budete mít možnost na základě jednoho přihlášení vyřídit své záležitosti u několika institucí.

Ve chvíli, kdy bude spuštěna i mezinárodní brána, pak budete moci vyřizovat své záležitosti týkající se úřadů v zahraničí.

Určitou výhodou je i to, že při vzniku nové služby nebudou vznikat další náklady na zajištění autentizačního systému. Pokud se nová služba napojí na současný systém, náklady budou nulové.

Jak se do systému dostanete?

Veřejným rozhraním národní identitní autority je portál eidentita.cz. Skrze ni máte vy jako uživatelé přístup k online službám. Tento systém využívá referenční údaje ze základních registrů.

Tento systém funguje v ostrém provozu od 1. července 2018. Podívejme se tedy na jeho využitelnost a plány do budoucna.

Co přes něj je možné vyřídit?

Pojďme se podívat, jaké systémy jsou do národního bodu zapojeny a jak jej po jednom roce fungování můžete využít.

Celý projekt byl spuštěn 1. července 2018. Hned v tento den také došlo ke spuštění přístupu do ePortálu ČSSZ a portálu Národního bodu.

Přes ePortál ČSSZ, který poskytuje Česká správa sociálního zabezpečení, můžete využívat vybrané online služby. Jde v podstatě o obdobu internetové samoobsluhy.

Portál národního bodu slouží, jak jsme si uvedli výše, jako nástroj pro bezpečné ověření identity vás jakožto uživatele online služeb veřejné správy. Ten poskytuje Správa základních registrů.

O týden později, tedy 8. července 2018, se do projektu připojil Portál veřejné správy – Portál občana. Skrze něj je možné posílat a přijímat datové zprávy, spravovat své údaje ze základních registrů, ukládat a spravovat své dokumenty a činit podání na jakýkoli úřad. Tento portál poskytuje Ministerstvo vnitra.

Následně se 27. července 2018 do projektu zapojila i Finanční správa ČR, a to skrze daňový portál. V rámci něj můžete komunikovat s finanční správou a získávat informace z daňového řízení. Tento systém provozuje Generální finanční ředitelství.

Nové projekty od letošního roku

Další instituce se k projektu připojily až letos. V sobotu 19. ledna 2019 došlo k napojení informačního systému datových schránek, které provozuje rovněž Ministerstvo vnitra. A od 1. února se do projektu připojila Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví, a to s OZP Portálem a Vitakartou.

Zatím posledními připojenými jsou Portály občana města Říčany a Pelhřimova.

skoleni_15_4

V praxi pak celý systém vypadá takto:

Národní bod pro identifikaci a autentizaci
Autor: Správa základních registrů

Národní bod pro identifikaci a autentizaci

Národní bod čerpá informace z řady registrů a zaručuje vaši identifikaci. Skrze něj pak můžete využívat služby napojených institucí, viz výše a graf. A skrze mezinárodní bránu pak můžete vyřizovat i záležitosti týkající se napojených institucí v rámci EU.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).