Hlavní navigace

Jaké komodity se kde obchodují a co jsou to futures a margin?

20. 11. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Když se lidé baví o obchodování s komoditami, točí se diskuse většinou kolem zlata nebo ropy. Komodit obchodovaných na světových burzách je mnohem víc.

Dělení do skupin

Ve světě nejobchodovanější komodity lze rozdělit na 8 základních skupin:

  1. Obilniny (grains) – kukuřice (corn), pšenice (wheat), oves (oats), ječmen (barley)
  2. Olejniny (oilseeds) – sojové boby (sysbeans), sojový olej (soybean oil), sojový šrot (soybean meal), řepka (rapeseed)
  3. Masa (meats) – hovězí na výkrm (feeder cattle), hovězí na porážku (live cattle), celí vepři (lean hogs), vepřové boky (pork bellies)
  4. Drahé kovy (precious metals) – zlato (gold), stříbro (silver), platina (pltinum), paladium (palladium).
  5. Základní kovy (basic metals) – měď (copper), olovo (lead), zinek (zinc), hliník (aluminium), cín (tin), nikl (nickel).
  6. Potraviny (foods) – káva (coffee), kakao (cocoa), cukr (sugar), pomerančový koncentrát (orange juice).
  7. Vlákna (fibers) – bavlna (cotton), dříví (lumber), vlna (wool).
  8. Energie (energy) – ropa (crude oil, brent oil), topný olej (heating oil), benzín (gasoline), zemní plyn (natural gas), elektrická energie (electricity), emisní povolenky (emmission allowances), topný olej (gasoil), kerosen (kerosene).

Výčet není konečný, ale uvedené komodity patří mezi nejvíce obchodované. Existuje řada méně obchodovaných komodit a některé pro Evropana působí spíše exoticky, například krevety nebo kaučuk. Podobné téma: Rozsáhlé portfolio se stává nepřehledné

I komodity mají svoje burzy

Investoři obchodují komodity zejména na burzách, což jsou specializované instituce s povolením od regulatorního orgánu. Největší burzy se nacházejí ve Spojených státech, kde je nejdůležitější komoditní burzou CME Group. Některé suroviny najdeme i v Evropě na burzách Euronext a London Metal Exchange. Investoři mají možnost vstoupit i na daleký východ, a to kupříkladu na Tokyo Commodity Exchange. Za účelem investice se komodity dají nakoupit i mimo burzu, avšak to je možné až od větších objemů řádově v desítkách miliónů korun, jsou s tím spojené vyšší náklady a i určité riziko selhání protistrany.

Vyznejte se v burzovních pojmech

Víme, co a kde se dá obchodovat, ale pořád nevíme jak. Na burzách se komodity obchodují zejména pomocí termínových kontraktů, které se nazývají futures a opce. Ty si teď přiblížíme. Futures kontrakt lze jednoduše charakterizovat jako dohodu dvou stran o nákupu/prodeji standardizovaného množství komodity v předem specifikované kvalitě za danou cenu k danému budoucímu datu. Například nákup 1000 barelů ropy v březnu 2010 za 72 dolarů. Futures kontrakt předpokládá buď fyzické dodání anebo vypořádání v penězích. Je však důležité si uvědomit, že komoditní burzy slouží téměř výhradně k finančním obchodům, nikoliv k dodávání komodit. K dodání komodity dochází výjimečně, odhadem v 1 až 2 procentech obchodů. Obchody tedy končí před možností dodávek jejich uzavřením. Kdo nejprve koupí, před dodáním kontrakt prodá a jde mu pouze o finanční výsledek, zisk nebo ztrátu, pramenící z rozdílné nákupní a prodejní ceny. Podobné téma: Jak správně vybrat obchodníka pro komoditní trhy?

Opce je velmi podobná futures, ale skrývá v sobě prvek dobrovolnosti, za kterou nakupující strana platí určitou prémii. Když koupíte opci, máte právo se v budoucnu rozhodnout, zda za smluvenou cenu komoditu koupíte, tzv. call opce (nebo prodáte, tzv. put opce). Když se vám to zdá nevýhodné, opci necháte nevyužitou. Za opci zaplatíte na počátku tzv. opční prémii, což je cena opce. Naopak prodávající tuto prémii na začátku inkasuje a poté se modlí, aby se situace na trhu vyvíjela tak, aby jste opci nechtěli uplatnit. Například pokud koupíte call opci na ropu s cenou dodání v březnu 2010 (tzv. strike price) 80 dolarů, máte možnost se v březnu rozhodnout, zda toto právo využijete, nebo nikoliv. Pokud bude v březnu cena ropy pod 80, asi nebudete opci uplatňovat, protože si můžete ropu koupit levněji na trhu. Pokud však bude třeba 90 dolarů, uplatníte opci, koupíte ropu za 80 a obratem ji můžete prodat za 90. Máte tak zisk 10 dolarů na 1 barelu. 1 kontrakt je 1000 barelů, proto vyděláte 10 tisíc dolarů. Na počátku však musíte za opci zaplatit již zmíněnou opční prémii, např. 2 dolary za barel, tedy 2000 dolarů za 1 opční kontrakt. Váš čistý zisk tak bude pouze 8000 USD. Při investici 2000 USD je to však 400 %. Podobné téma: Vyplatí se investovat do zlata?

Burzovně obchodované futures a opce se vypořádávají každý den. To znamená, že vypořádací centrum burzy (tzv. clearing house) denně připisuje na účty jednotlivých zúčastněných stran zisk nebo ztrátu z obchodů a to včetně otevřených obchodů. To je jedna z velkých výhod oproti mimoburzovním trhům, kde se zisk/ztráta vyrovnává až při konečném vypořádaní. Aby mohlo clearingové centrum burzy plně zabezpečit správné a včasné vypořádání, vyžaduje od obchodníků zálohu na krytí potencionálních ztrát. Tato záloha se nazývá margin. Minimální hodnota marginu je stanovena burzou. Tento minimální margin vyžaduje vypořádací centrum po členských firmách obchodujících na burze. Každý broker má ve firmě oddělení risk managementu a podle finanční síly klienta stanovuje své marginy. Pokud by klient prodělal více, než má na účtu, nedostál nebo nemohl dostát svým finančním závazkům, musí ztrátu uhradit broker. Proto si většina brokerů stanovuje marginy o něco vyšší, než jsou burzovní.

Marginové financování umožňuje investorovi využívat tzv. finanční páku. Páka vzniká díky tomu, že s relativně nízkou částkou je možné kontrolovat větší balík aktiv. Například se současným marginem 6000 USD může investor nakoupit nebo prodat jeden futures kontrakt ropy, který má při kurzu 78 USD za barel celkovou hodnotu 78 000 USD. V jednom kontraktu je totiž 1000 barelů. Řekneme, že cena vzroste o 2,56 % na 80 USD a celková hodnota kontraktu bude 80 000 dolarů. V tomto okamžiku je pozice uzavřena a nakupující investor má zisk 2000 USD (80 000 – 78 000). Jelikož počáteční investice byla ve výši marginu 6000 USD, tak se investorovi podařilo zhodnotit vložený kapitál o 33,3 % (8000/6000). Na finančním trhu však není nic zadarmo. Za možnost dosahovat vysoký zisk se platí možností sklouznutí do velkých ztrát. V našem příkladě by prodávající strana přišla o 2000 dolarů a znehodnocení počátečního kapitálu by činilo 33,3 %. Podobné téma: Proč investovat do komodit a jak správně začít?

Futures kontrakty na jednotlivé komodity mají určité specifikace. Velmi důležitý je tzv. expirační cyklus. V podstatě se jedná o seznam měsíců dodání, kdy platnost jednotlivých futures kontraktů končí. Kupříkladu obilniny jsou vypisovány s dodáním v březnu, květnu, červenci, září a prosinci. Většina obchodů probíhá obvykle v nejbližším měsíci dodání. Z toho vyplývá pro dlouhodobé investory mírně nepříjemná povinnost „rolovat“ svou pozici. To znamená, že když se bude kupříkladu blížit konec prosincového kontraktu a investor chce svoji pozici držet dále, tak se simultánně zavře tento prosincový a otevře březnový kontrakt. V březnu se pak postupuje podobně a roluje se do května. Dobrý broker na nutnost rolování upozorňuje.

skoleni_15_4

Závěrem ještě zodpovíme otázku, jak se stanovuje cena futures nebo opcí. Cena se samozřejmě vytváří dohodou mezi nakupujícími a prodávajícími. Když burza obdrží od investora pokyn na nákup 5 kontraktů ropy za cenu 79,99 USD a zároveň existuje protistrana, která je ochotna prodat za tuto cenu, tak dochází ke spárování obou příkazů. Na kotačních tabulích i v investorově platformě se tato nová cena ihned zobrazí. V příštím díle se podíváme na to, co ovlivňuje cenu a ochotu zúčastněných stran nakupovat nebo prodávat.

Autor je analytikem společnosti Colosseum

Jakou komoditu považujete za nejdůležitější?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro společnost Colosseum, a.s. provádí pravidelné finanční a komoditní analýzy se zaměřením na měnové a dluhopisové deriváty. Podílí se na tvorbě automatických obchodních systémů.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).