Hlavní navigace

Jak zaplatit daně?

21. 3. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Pozdní zaplacení daní vás může přijít pěkně draho. Přinášíme proto tipy, jak můžete daně zaplatit jednoduše, rychle a pohodlně. Nebo i na poslední chvíli.

Den D, tedy poslední den na zaplacení daní (2. 4. 2012), kdy vám nehrozí pokuta ze strany finančního úřadu, se pomalu blíží. Zaplaťte proto daně co nejjednodušeji a nejrychleji.

Platba prostřednictvím bankovního účtu

Co všechno musíme pro finanční úřad vyplnit
Co je potřeba vyplnit Poznámka
Předčíslí bankovního účtu Předčíslí najdete v rubrice Předčíslí pro placení daní.
Číslo účtu Čísla účtů finančních úřadů najdete v rubrice Čísla bankovních účtů finančních úřadů.
Kód banky Vždy 0710 (ČNB).
Variabilní symbol Uvádí se DIČ číslo za „CZ“ V případě, že nemá osoba přidělené DIČ, uvede své rodné číslo bez lomítek a mezer.
Specifický symbol V rámci daňové exekuce se do specifického symbolu se uvede číslo exekučního příkazu. V případě zajištění DPH se uvede kmenová část DIČ příjemce zdanitelného plnění.
Konstantní symbol Uvádí se 1148. Platí pro všechny typy plateb.
Datum splatnosti Musí být nastaveno tak, aby datum připsání peněz bylo nejpozději v den splatnosti daně.
Zpráva pro příjemce V případě DPH se uvádí datum dne přijetí úplaty poskytovatelem zdanitelného plnění (ve tvaru: DD/MM/RRRR-U).

V případě, že máte zřízený bankovní účet, můžete zaplatit několika způsoby. Nejjednodušší je příkaz k úhradě přes přímé bankovnictví, kdy lze platbu daně provést z pohodlí domova. Poměrně dražší a časově náročnější varianta je možnost provést příkaz na pobočce banky, resp. v jejím sběrném boxu. Některé banky umožňují zadat příkaz  prostřednictvím bankomatu (Česká spořitelna, ČSOB a GE Money Bank).

Pro finanční úřad není důležitý den uskutečnění platby, ale den, ve kterém se platba připsala na účet. Převod mezi bankami trvá podle zákona jeden pracovní den. Pokud tedy vše necháte na poslední chvíli a peníze odešlete v sobotu 31. 3. 2012 formou standardního bankovního příkazu, budete mít nejspíše smůlu. Peníze se na účet finančního úřadu připíšou pozdě (nejedná se o pracovní den). V případě, že platba nebyla připsána v zákonné lhůtě jednoho pracovního dne, reklamujte platbu u své banky a poté tuto skutečnost oznamte finančnímu úřadu. Pokud vám bude vyměřená pokuta, žádejte její uhrazení ze strany banky. 

Na poslední chvíli s expresní platbou

Je pondělí 2. dubna 2012 a daně stále nemáte zaplacené? Krajní možností je takzvaná expresní platba (u některých bank nazvaná také prioritní platba). Expresní platbu můžete uskutečnit jak na pobočce samotné banky, tak prostřednictvím internetového bankovnictví.

Hlavní výhodou expresní platby je, že peníze dorazí v ten stejný den, co jste platbu zadali, ale musíte dodržet takzvaný časový deadline, do kterého je nutné platbu realizovat. Pokud příkaz stihnete provést před tímto termínem, můžete své daně zaplatit poslední možný den, tedy 2. 4. 2012. Bohužel hlavní nevýhodou expresních plateb je jak časový deadline, tak výše poplatků. Poplatky se pohybují  kolem 200 Kč za jednu platbu a jsou obvykle vyšší při provedení expresní platby na pobočkách banky než při použití internetového bankovnictví. Výhodu mají klienti některých bank, které standardní platby posílají v režimu D+0, tedy jako expresní, ale bez dalších poplatků. Více: Rychlost převodů a plateb mezi bankami

Platba složenkou typu A

V případě, že nemáte bankovní účet a nechcete navštívit banku, můžete platbu realizovat tradičním způsobem prostřednictvím České pošty. Zatímco se v minulosti daly platby uskutečnit bezplatně formou takzvané „daňové složenky“, nyní to už bohužel možné není.

Vyplnění je podobné jako při zadání bankovního účtu, jen u odesílatele zadejte, v případě, že jste fyzická osoba, své jméno a bydliště (u právnické osoby sídlo). Také doplňte adresu majitele účtu, respektive název a adresu příslušného finančního úřadu. Peníze „putují“ dva dny, platbu je proto nejlépe realizovat nejpozději do 29. 3. 2012. 

Poplatky při použití Poštovní poukázky A
Poštovní poukázka A (zasílaná částka) 1 Kč až 5000 Kč 5001 Kč až 50 000 Kč Za každých dalších započatých 10 000 Kč
Cena v Kč 22 33 6

Chci peníze vložit přímo

Chcete, aby se peníze připsaly okamžitě? V tomto případě navštivte jednu z poboček České národní banky a zaplaťte peníze vkladem na účet finančního úřadu. Kromě daně z příjmů můžete takto uhradit i sociální pojištění. Platbu ale nelze provést na pražské centrále. Peníze také můžete vložit na pokladně finančního úřadu. Platba je zdarma a můžete zaplatit i doplatek na zdravotní a sociální pojištění.

skoleni_15_4

V případě zaplacení zdravotního pojištění můžete navštívit komerční pojišťovnu nebo banku, kde má vaše zdravotní pojišťovna zřízený účet. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna má podle svých webových stránek účty zřízené u ČSOB, KB a GE Money Bank. V případě, že dojde k vložení peněz na těchto bankách, okam­žitě by se měly peníze připsat. Bankovní poplatky se liší dle toho, zdali máte u dané banky zřízen bankovní účet, nebo nikoliv. Zdarma rovněž může v některých bankách vkládat peníze rodinný příslušník majitele bankovního účtu dané banky.

Nestihl jsem to. Co teď? 

Nestihli jste termín do 2. 4. 2012? Nezoufejte, ještě máte většinou 5 pracovních dní, abyste tak učinili. Vyhnout se pokutě můžete maximálně do 10. dubna 2012, poté už vám zbývá jen přiznání, že jste nestihli daně zaplatit (je bráno jako polehčující okolnost). V tomto případě vám může být vyměřena jako pokuta jen úrok z prodlení, který se počítá od pátého dne po splatnosti a dosahuje 14% úrok, plus repo sazba České národní banky (0,75 %), celkem tedy 14,75 %. Každý den se tak jedná o 0,04 % navýšení z dlužné částky.  Nejnižší pokuta, kterou vám finanční úřad může vyměřit, je ve výši 200 korun, nižší částky platit nebudete. V některých případech tak zaplacení pokuty může být „výhodnější“ než provedení expresní platby nebo vložení peněz na účet ČNB.

Kdy podáváte přiznání k dani z příjmu fyzických osob?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).