Hlavní navigace

Jak vyzrát na levné cestování?

18. 9. 2015
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Cestování není jen výsada bohatých. Pokud se dokážete uskromnit, můžete se vydat na nízkonákladový výlet dle vlastního přání. Kde hledat levné či akční letenky a ubytování?

Ne nadarmo se říká, že „Traveling is the only thing you buy that makes you richer“. Proto se zaměříme na tipy, jak hledat zajímavé a levné letenky a ubytování tak, abyste viděli za málo peněz hodně muziky. Právě ubytování a náklady na cestu jsou faktory, které zpravidla nesou velký podíl na celkových nákladech za výlet či dovolenou.

Domnívám se, že v současné době již dávno neplatí, že cestování je pouze pro vyvolené, ale poměrně levně se dá podívat po Evropě i mimo tento kontinent. Pokud se tedy řadíte mezi ty, kteří jsou jednou za čas ochotni vystoupit ze své komfortní zóny, a zároveň rádi objevujete krásy zahraničí, tento článek by mohl být právě pro vás a věřím, že poslouží jako inspirace.

Hledání levných letenek

Svou první větší cestu jsem absolvoval do Londýna. Tato cesta byla první a zároveň také poslední, kterou jsem přetrpěl v autobusu se svými skoro 2 metry na výšku. Nevzpomínám si, jak dlouho cesta přesně trvala, ale vím jistě, že se jednalo o mou poslední jízdu autobusem na podobnou vzdálenost. Od té doby pouze létám. Neříkám, že je to s prostorem výrazně lepší, ale minimálně samotný přesun mi zabere mnohem méně času.

Možností, kde hledat tipy na levné letenky, je v současné éře internetu nespočet, takže určitě nevyjmenuji úplně všechny, ale dávám příkladem ty, na které koukám právě já (čtenáři se samozřejmě můžou podělit o své další postřehy v komentářích). Nemám úplně čas sledovat různé webové stránky, proto můj první záchytný bod je Facebook a různé fanouškovské stránky, jejichž příspěvky jsou občas duplicitní s podobnou akcí. Mezi ty hlavní bych uvedl:

V poslední době jsem si oblíbil především zmíněný web AZair, který nabízí zajímavé vyhledávání letenek dle námi zadaných parametrů v podobě data odletu a příletu, letišť, zpáteční či pouze jednosměrné letenky, maxima přestupů nebo pouze přímé lety a dalších parametrů. Cestovatel si na hlavní straně webu navolí požadované parametry a následně v rámci vyhledávání získá nabídku letenek seřazenou chronologicky od těch nejlevnějších.

V tomto směru bych doporučil nezaměřovat se pouze na Prahu, pokud jste z Prahy, ale do vyhledávače dát další „okolní“ letiště v podobě Brna, Bratislavy, Vídně, Mnichova, Wroclawi či některé jiné dle libosti. Jako zajímavou možnost vidím dát do pole „KAM“ slůvko „Kamkoliv“, pokud nemáte jasnou představu, a vyhledávač najde dle zadaných parametrů nejlevnější lety z letiště v poli „ODKUD“. Podobnou funkci nabízí i SkyPicker.

Zadání parametrů vyhledávání

Výsledek vyhledávání

Letenka má dle mého názoru velmi zásadní podíl na tom, jak moc bude naše cesta stát v rámci nákladů. Pro cesty po Evropě bych doporučil zmíněný AZair, pro nabízení různých tipů na letenky v rámci celého světa se nebojte nahlížet i na ostatní zmíněné weby. Jak již bylo zmíněno, je dobré být alespoň trochu flexibilní a zároveň občas rychlý, protože často jsou místa omezená, resp. nabídka je pouze na přesně stanovené časové období. Z mé zkušenosti můžu uvést nákup letenek v červenci 2013 (nákup letenek max. do půlky července s cestou v období leden-duben) na trase Praha-Londýn-San Francisco a zpět San Francisco-Londýn-Manchester, které mě vyšly na přibližně 10 000 Kč, ale cesta proběhla až v únoru 2014. Podobně výhodné letenky se v posledních měsících a letech objevují také do New Yorku, kam je možné se dostat od hranice 6 až 7 tisíc Kč za zpáteční letenku, což je fantastická cena.

Pro případné kratší přejezdy na místě určitě není na škodu použít autobus nebo vlak. Například ve Spojených státech amerických a Kanadě operuje Megabus či Greyhound. Čas od času se objevily jízdenky začínající na hodnotě 1 USD, když se nakoupily s dostatečným předstihem. V tomto směru je dobré poznamenat, že tento druh dopravy ve zmíněných státech však spíše využívá nižší až střední třída společnosti a zbytek léta. Podobně můžu zmínit Polsko a PolskiBus, který jezdí také do Prahy.

Nicméně vnitrostátní lety v některých zemích jsou výhodnější než tyto druhy dopravy. Příkladem může být Itálie, kde je spousta letišť, na kterých působí low-cost dopravci (Wizz Air, Ryanair, easyJet atd.), takže mě přelet mezi Bari a Římem vyšel na přibližně 400 Kč.

Pokud si naplánujete let s nějakým low-cost dopravcem, doporučuji se nezaměřit pouze na cenu samotné letenky, ale také na další případné poplatky s tím spojené – především nadměrné zavazadlo – a nepřidávat žádné položky během rezervace, které by vám zbytečně navýšily cenu přepravy. Mohlo by se snadno stát, že vás samotná letenka vyjde levněji než všechny ostatní služby, které si v rámci rezervace a následného check-inu navolíte, což je vcelku zbytečné.

Hledání levného ubytování

Znovu vycházím pouze z mých zkušeností, takže případné další náměty, prosím, napište do komentářů. Pokud nejste vyznavači x-hvězdičkových hotelů a dokážete se v rámci snížení nákladů uskromnit, můžu doporučit navštívit weby typu HostelWorld, Booking, BedAndBreakfast či Couchsurfing.

V rámci hledání ubytování doporučuji vybírat nejenom podle nízké ceny, ale především podle referencí a komentářů již před vámi ubytovaných na daném místě. Pokud bude všude 100 %, trošku to zavání tím, že si majitel dělá reklamu sám, takže konzervativní hodnocení v okolí 60–90 % můžete brát jako relevantní, pokud je k dispozici dostatečný počet komentářů.

Nikdy není na škodu ubytovat se poblíž metra, pokud jej dané město nabízí, či obecně MHD a snídaně v ceně může být také vítanou položkou. Pokud ubytovací místo nabízí také různé další služby v podobě prohlídek města, společenských akcí, kde je možnost poznat nové lidi z celého světa, otevřené kuchyně pro vlastní vaření, je to nepochybně také velké plus. V případě sdílených pokojů s cizími lidmi se vždy hodí uzamykatelná skříňka, když je na místě k dispozici, a občas je dobré si s sebou vzít vlastní kovový zámek s klíčem na zamknutí.

Webová stránka HostelWorld navíc nabízí zdarma kapesní průvodce u vybraných měst ve formátu PDF, takže je možné získat ve stručné podobě základní informace o městě, kam cestujete, památkách a zajímavých místech včetně ukázkového dne, jak jej časově strávit. Pro ubytování v USA bych zároveň doporučil síť Hostelling International HIUSA či obecně HiHostels. Jako zajímavost uvádím hotely v Las Vegas, které se řadí mezi velmi levné v relaci k jejich kvalitě a umístění na „Stripu“, což je nejspíše vykompenzováno předpokladem, že necháte nějaké ty peníze v místních kasinech. Naopak ubytování na Manhattanu v New Yorku se řadí k obecně těm dražším na tomto území.

skoleni_15_4

All inclusive zážitky lepší než all inclusive služby

Pokud nechcete strávit dovolenou s dalšími desítkami Čechů na pláži někde v Chorvatsku či Itálii v rámci organizovaného zájezdu, doporučuji cestovat po vlastní ose. Možná vás to vyjde o něco málo dráže, bude vás to stát trochu námahy při vlastní organizaci průběhu cesty a pravděpodobně nebudete mít all-inclusive služby, ale výsledný efekt ze zážitků bude mnohem větší. Zároveň je zde možnost během například týdne vidět více míst, přeletět/přejet někam letadlem, vlakem či autobusem a zpět se vracet z úplně jiného místa, než na které jste původně přiletěli. Vzdálenosti mezi velkými městy v rámci Evropy nejsou tak velké, proto je možné vidět hodně věcí během poměrně krátké doby, pokud si vše dobře předem naplánujete. Včasné plánování sám považuji za velmi důležitý element pro efektivní a snadné cestování.

Určitě však nezapomeňte na sjednání cestovního pojištění, aby se vám cestování neprodražilo kvůli nějakému problému. V úplném závěru nezbývá než si popřát vždy šťastné návraty domů. Užívejte si možnosti cestovat libovolně po skoro celém světě za vcelku přijatelné ceny bez omezení a restrikcí. Cestovat se dá navíc bez ohledu na právě probíhající roční období, takže se nemusíme bavit pouze o létu, kdy je ve střední Evropě vcelku pěkné počasí. Objevovat krásy světa lze bez problémů i v ostatních ročních obdobích. Bon voyage!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zajímá o témata spojená s kapitálovými trhy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).