Hlavní navigace

Jak poslat peníze na platební kartu? Převod trvá sekundy, ale i několik dnů (TEST)

5. 2. 2024
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

Touch Card pro nevidomé od Mastercard Autor: Mastercard
K poslání/přijetí peněz nepotřebujete číslo účtu nebo mobilu. Stačí i číslo platební karty. Služba funguje a my jsme ji podrobili velmi důkladnému testování.

Posílat peníze na číslo platební karty není nic nového, o službě jsme psali již přes 7 lety. A zatímco čeští vydavatelé platebních karet příjem peněz na karty jen umožňují (a to ještě zdaleka ne všichni), zahraniční banky a platební instituce umí peníze na karty posílat jako standardní službu. A tu jsme podrobili testu funkčnosti a rychlosti.

Mastercard Send a Visa Direct

Posílání peněz na platební kartu podporují přímo kartová schémata Mastercard a Visa a jde o velmi jednoduchou službu. K převodu potřebujete prostě jen číslo platební karty. Nepotřebujete ani platnost, ani bezpečnostní kód, dokonce ani nepotřebujete vědět, komu karta patří (ale vědět byste to měli).

Odesílající instituce pak zařídí platbu přímo na kartu. Nemusí jít ani o stejnou měnu, na kartu vedenou v eurech můžete poslat třeba australské dolary, pak se platba samozřejmě zkonvertuje.

I pro převody na kartu platí limity, ty si stanovuje odesílající instituce. Můžou to být max. tisíce korun, ale klidně miliony.

Pozor na to, že i tyto převody podléhají AML, tj. přijímající vydavatel karty po vás může požadovat doložení původu prostředků.

Rychlost

Zatímco standardní mezinárodní převody jsou drahé a někdy i pomalé (D+2 a více), převody na platební karty trvají sekundy. Je to alternativa okamžitých plateb s tím, že takto můžete převádět peníze napříč celým světem.

Zadarmo to ale není, platí se za samotný převod a někdy i za příjem na kartu. A protože odeslání peněz na kartu v Česku žádná banka nepodporuje, vyzkoušeli jsme ji u 3 společností, které se jejich podporou chlubí:

  • Revolut Bank, banka (Litva / Spojené království)
  • Wise, platební instituce (Belgie / Spojené království)
  • Zen.com, platební instituce (Litva/Polsko)

Převody na platební karty v rámci EU by měly probíhat okamžitě, mimo EU do 5 pracovních dnů. Tak to uvádějí všechny 3 testované společnosti a my jsme se to rozhodli vyzkoušet.

Nejde o samotný test Revolutu, Wise a Zen.com. Testovali jsme, zda a jak samotné převody na kartu fungují, a to primárně na české karty. Peníze jsme se pokoušeli odesílat na karty, jejichž čísla jsme měli k dispozici od spolupracujících držitelů karet.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a osobní silniční dopravu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).